Ένας απλός οδηγός για SEO τιμές

Θέλετε να σας παρουσιάσουμε ένα εξατομικευμένο SEO πλάνο για την ανάπτυξη της επιχείρησης σας;

Πως καθορίζονται οι τιμές στο Search Engine Optimization – Διαβάστε τον πλήρη οδηγό μας

Σκοπός μας σε αυτό το άρθρο είναι να σας βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να καταλάβετε πως υπολογίζονται και διακυμαίνονται οι SEO τιμές, το γενικό κόστος αλλά και τα πακέτα τα οποία και διαμορφώνουν έναν τιμοκατάλογο, προκειμένου να είστε σε θέση να επιλέξετε τις καλύτερες και πιο συμφέρουσες υπηρεσίες βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης για το site ή την επιχείρηση σας.

Πίνακας Περιεχομένων

Πόσο θα μου κοστίσει το SEO και γιατί;

times paketa kai kostos seoΑυτή είναι συνήθως μια από τις πρώτες ερωτήσεις που οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάνουν σε κάποιο ειδικό του SEO, όταν αποφασίσουν πως η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι απαραίτητη για την επιχείρηση τους.

Η απάντηση που λαμβάνουν είναι σχεδόν πάντα η εξής: «Εξαρτάται».

Ομολογουμένως, αυτή απάντηση δεν είναι και ιδιαίτερα  ικανοποιητική, κυρίως γιατί η έλλειψη μιας ξεκάθαρης απάντησης σε θέματα τιμής συχνά μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ο άλλος απλά ψάχνει τρόπους να μας χρεώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των ψηφιακών υπηρεσιών marketing και SEO.

Η σημασία του SEO

Από την εμπειρία μας, μπορούμε να σας πούμε πως δεν υπάρχει μια καθορισμένη τιμή για το SEO. Ο κάθε ειδικός και η κάθε επιχείρηση θέτει τις δικές της τιμές και οι διαφορές ανάμεσα στα πακέτα ενός ειδικού κι ενός άλλου, μπορεί να είναι της τάξης μερικών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να βρείτε πακέτα SEO που να ταιριάζουν στις ανάγκες και το budget της επιχείρησης σας χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε ένα υπέρογκο ποσό. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε τι είναι το SEO, γιατί είναι τόσο σημαντικό για την επιχείρηση σας και κατά πόσο μπορεί να τη βοηθήσει.

Πολύ ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για μια καλύτερη παρουσία στο διαδίκτυο, συγχέουν έννοιες όπως το πληρωμένο και το οργανικό traffic.  Δεδομένου ότι το Google είναι η κύρια πηγή τόσο πληρωμένου όσο και οργανικού traffic, το SEO είναι αυτό που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το site σας να έχει μια σταθερή ροή στοχευμένου traffic. Το SEO στην ουσία βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι είναι η ιστοσελίδα σας και πόσο σχετική είναι με αυτά που ψάχνουν οι χρήστες. Αν η ιστοσελίδα σας είναι σχετική και αξιόπιστη, τότε το site σας θα βγαίνει σε υψηλές θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζητήσεων. Όσο πιο υψηλές οι θέσεις σε αυτές τις σελίδες, τόσο περισσότερο traffic θα έχετε.

To SEARCH ENGINE OPTIMIZATION είναι το απαραίτητο εργαλείο που θα πρέπει να έχει στα χέρια του κάθε επιχειρηματίας που επιθυμεί να αυξήση τις πωλήσεις του στο ιντερνετ. Εάν θέλετε ένα εξατομικευμένο SEO Πλάνο για την επιχείρηση σας διαβάστε την πετυχημένη φόρμουλα υψηλών κατατάξεων και πως μπορείτε να κυριαρχήσετε στις μηχανές αναζήτησης.

Τι ακριβώς κάνει ένας ειδικός στο SEO;

Όταν προσλαμβάνετε έναν ειδικό ή μια εταιρεία για να αναλάβει το SEO σας, τότε αυτοί θα κάνουν κάποιες ή και όλες τις παρακάτω ενέργειες. Ωστόσο, η παρακάτω λίστα που θα δείτε δεν είναι σταθερή καθώς το SEO αλλάξει και εξελίσσεται διαρκώς. Ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες είναι εφάπαξ και γίνονται μόνο κατά την έναρξη μιας εκστρατείας, ενώ άλλες πρέπει να γίνονται συνεχώς ή σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε την παρακάτω λίστα λοιπόν για να καταλάβετε όσο το δυνατόν καλύτερα τι κάνουν οι εταιρείες και οι ειδικοί του SEO για σας, προκειμένου όχι μόνο να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις όσον αφορά το κόστος του SEO, αλλά και να είστε σε θέση να κρίνετε τις απαντήσεις  τους.

Θέλετε να διεκδικήσετε υψηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης;

Έρευνα αγοράς

Το πρώτο στάδιο είναι να γίνει αναλυτική έρευνα της εταιρείας σας, και γενικότερα των προϊόντων και του κλάδου σας, σχετικά με τις τακτικές και στρατηγικές online μάρκετινγκ που είναι πιο αποτελεσματικές για το συγκεκριμένο industry.

Αναλυτική έρευνα των ανταγωνιστών σας

Εδώ θα γίνει λεπτομερής έρευνα των ανταγωνιστών σας και των στρατηγικών μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν. Ειδικότερα, θα μελετηθούν οι δραστηριότητες online μάρκετινγκ που είχαν σαν αποτέλεσμα την αυξανόμενη προβολή τους στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση των εξής παραγόντων:

* Προφίλ links: Θα μελετηθεί το πως αποκτούν back links υψηλής ποιότητας τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση μεγαλύτερων κατατάξεων και την αύξηση της ορατότητας στις μηχανές αναζήτησης.

* Τη βελτιστοποίηση στο site τους: Έτσι ο SEO expert θα καταλάβει τις λέξεις κλειδιά που “στοχεύουν” οι σελίδες των ανταγωνιστών σας.

* Τις δραστηριότητες μάρκετινγκ περιεχομένου τους: Αυτό φανερώνει πως χρησιμοποιούν το περιεχόμενο τους για προσέλκυση links, κάτι που παίζει βασικό ρόλο στο σημερινό περιβάλλον της Google.

Ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικής

Σε αυτό το στάδιο θα γίνει η ανάπτυξη στρατηγικών για την επιχείρησή σας οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάταξη του site σας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Για τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις κι εταιρείες οι στρατηγικές αυτές είναι ως επί το πλείστον προκαθορισμένες. Όσες επιχειρήσεις όμως δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές, απαιτούν ειδική προσέγγιση για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κύριων ανταγωνιστών τους. Όταν υλοποιείτε μια στρατηγική που κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ, το κόστος αυτό ανταποκρίνεται στην εμπειρία και τη δημιουργικότητα του συμβούλου SEO που της δημιούργησε.

Έρευνα για λέξεις- κλειδιά

Η έρευνα για λέξεις κλειδιά βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειών ενός ειδικού SEO. Στο παρελθόν απλά γινόταν μια σύντομη έρευνα γύρω από τις φράσεις-κλειδιά που οι υποψήφιοι πελάτες γράφουν στις μηχανές αναζήτησης. Στη συνέχεια γινόταν μια εκτίμηση της συνάφειας και της ανταγωνιστικότητας των λέξεων-κλειδιών που βρέθηκαν, επιλέγοντας αυτές που θα αποτελούσαν τον στόχο της ιστοσελίδας. Τέλος, η εν λόγω ιστοσελίδα βελτιστοποιούνταν με βάση αυτές τις λέξεις-κλειδιά.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πλέον πολλές αλλαγές στη Google με αποτέλεσμα όλες οι αναζητήσεις και οι λέξεις-κλειδιά να κρυπτογραφούνται και να μην εντάσσονται στα analytics σας, η κατανόηση των λέξεων-κλειδιών είναι ακόμη πολύ σημαντική επειδή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους πελάτες σας και πώς αυτοί σας αναζητούν στο διαδίκτυο. Οι σωστές λέξεις- κλειδιά θα επιτρέψουν στην ομάδα SEO να γράψει ποιοτικό περιεχόμενο, τίτλους σελίδων και meta περιγραφές. (ειδικά σημεία σε κάθε σελίδα που βοηθούν τη Google να καταλάβει το θέμα μιας σελίδας)

Για τις μικρότερες επιχειρήσεις με μικρό αριθμό σελίδων στο site τους, η έρευνα για λέξεις – κλειδιά γίνεται συνήθως κατά την έναρξη μιας εκστρατείας και βοηθά την ομάδα SEO να δημιουργήσει βελτιστοποιημένους τίτλους σελίδων και μετα-περιγραφές ώστε να κάνει συστάσεις για τη βελτίωση του περιεχομένου ενός site. Σε μεγαλύτερα sites, όπως τα eshops, η έρευνα για λέξεις – κλειδιά δεν σταματά ποτέ και οδηγεί σε μηνιαίες βελτιστοποιήσεις που θα βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες του site να πετύχουν υψηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης.

On site optimisation και συστάσεις

Σε αυτό το στάδιο θα γίνει βελτιστοποίηση των σελίδων του δικτυακού σας τόπου. Με βάση την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία SEO θα δημιουργηθούν οι κατάλληλοι τίτλοι και οι meta-περιγραφές. Επιπλέον, ανάλογα με τα πακέτα SEO που προσφέρονται, θα γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στο περιεχόμενο της σελίδας ή θα υπάρξει καθοδόγηση ώστε να υλοποιήσετε εσείς  οι ίδιοι αυτές τις αλλαγές. Επίσης, ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες σελίδες, να βελτιώθουν τα εσωτερικά links ανάμεσα στις σελίδες του site, να διαγραφεί το διπλότυπο περιεχόμενο, να δημιουργηθεί ένα  blog και να γίνει εγκατάσταση buttons για τα social media.

Συνοπτικά, σε αυτό το στάδιο θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρίσκουν οι μηχανές αναζήτησης ευκολότερα και γρηγορότερα το περιεχόμενο σας, με αποτέλεσμα να πετυχαίνει όσο το δυνατόν καλύτερες και υψηλότερες κατατάξεις στις σελίδες αποτελεσμάτων. Το on site optimisation μπορεί να παράξει τα μεγαλύτερα οφέλη. Η ύπαρξη των σωστών λέξεων-κλειδιών σε έναν καλά δομημένο τίτλο σελίδας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο στις κατατάξεις, καθώς η Google θα αντιλαμβάνεται καλύτερα το θέμα της σελίδας και τι περιέχεται σε αυτήν. Διαβάστε περισσότερα για την εσωτερική onpage βελτιστοποίηση της ιστoσελίδας σε αυτό το άρθρο.

Στρατηγική και ανάπτυξη περιεχομένου

Δεδομένου ότι το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στις κατατάξεις στα SERPs όσο και στο οργανικό traffic, τα περισσότερα πακέτα SEO προσφέρουν υπηρεσίες διαμόρφωσης στρατηγικής ή ανάπτυξης περιεχομένου. Ο SEO expert μπορεί να σας δημιουργήσει ένα πλάνο με βάση το οποίο να γράψετε εσείς τo περιεχόμενο του site σας ή να αναλάβει τη δημιουργία άρθρων για το blog σας. Πολλές εταιρείες SEO στις μέρες μας προσφέρουν τις υπηρεσίες περιεχομένου ξεχωριστά από τις υπηρεσίες SEO, ανεβάζοντας έτσι το κόστος των υπηρεσιών τους. Προτιμήστε λοιπόν ένα πακέτο που να συνδυάζει SEO και υπηρεσίες περιεχομένου, καθώς πλέον είναι και τα δύο απολύτως απαραίτητα για μια σωστή διαδικτυακή παρουσία.

Διαχείριση λογαριασμών

Αυτό είναι το κόστος της ενασχόλησης του SEO ή του μάνατζερ της SEO εκστρατείας σας με το project σας. Περιλαμβάνει το χρόνο που ο διαχειριστής του λογαριασμού αφιερώνει για να θέσετε από κοινού τους στόχους της καμπάνιας σας και την τακτική σας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της καμπάνιας και τα αποτελέσματα της.

Μοντέλα για SEO τιμές

Yπάρχουν 2 μοντέλα πληρωμών στο SEO

-με την ώρα
-με το μήνα

Το πιο αποδοτικό και ολοκληρωμένο μοντέλο είναι η πληρωμή με το μήνα

Οι περισσότερες επιτυχημένες εκστρατείες SEO γίνονται με βάση ένα από τα τρία βασικά μηνιαία SEO πακέτα:

Βασικό πακέτο- Συνήθως μέχρι 500€

Κατάλληλο για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους ή δραστηριοποιούνται σε μια μόνο γεωγραφική περιοχή. Είναι ιδανικό για επιχειρήσεις λιανικής, τοπικούς παρόχους υπηρεσιών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί κι αισθητικοί χειρουργοί καθώς και για καινούργιες αλλά μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτές οι εκστρατείες κατά κανόνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν βελτιστοποίηση για τοπικές αναζητήσεις για την κατάκτηση όσο το δυνατόν υψηλότερων κατατάξεων σε αυτές. Ένα τέτοιο πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει την καταγραφή της επιχείρησης σε τοπικούς καταλόγους επιχειρήσεων και μια πλήρως βελτιστοποιημένη εγγραφή στο Google My Business.

Μεσαίο πακέτο- Από 500€ έως 1.000€

Κατάλληλο για επιχειρήσεις που ήδη έχουν κάποια παρουσία στο διαδίκτυο και στοχεύουν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές κοινό ή δραστηριοποιούνται σε πολύ ανταγωνιστικούς κλάδους. Είναι ιδανικό για μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και online πωλήσεων, χονδρέμπορους και γνωστά brands που θέλουν να ξεκινήσουν online marketing. Προτείνεται και για κάποιες τοπικές επιχειρήσεις κι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αρκετά ανταγωνιστικούς κλάδους.

Μεγάλο/Custom πακέτο: Από 1,000€ και άνω

Τα πακέτα SEO με τιμές που ξεπερνούν τα 1.000€ συνήθως απευθύνονται σε επιχειρήσεις με στόχο το εθνικό αλλά και το διεθνές κοινό ή σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους και αγορές. Είναι ιδανική λύση για εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες όπως ασφαλιστικά προγράμματα, τραπεζικά προγράμματα ή δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου επιχείρησης είναι η thetravelcompany.gr. Πρόκειται για μια εθνική εταιρεία ταξιδιών που πουλά μια μεγάλη ποικιλία από πολύ ανταγωνιστικά προϊόντα. Το site της έχει σελίδες που πρέπει να βελτιστοποιηθούν ενώ θα χρειαστεί και μεγάλη δημιουργία περιεχομένου. Επιπλέον, ο SEO θα πρέπει να φροντίσει ότι όλες οι σελίδες του site θα καταχωρηθούν από τις “αράχνες” της Google, προκειμένου να μπορέσουν να εμφανιστούν στα αποτελέσματα σε σχετικές αναζητήσεις.

Με ένα τέτοιο πακέτο θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο τεχνικό SEO το οποίο θα προσφέρει πολλά περισσότερα και μεγαλύτερα οφέλη από την απλή απόκτηση μερικών links. Επιπλέον, η εταιρεία SEO θα παρέχει στρατηγικές συμβουλές για το μάρκετινγκ περιεχομένου, θα παρακολουθεί και θα αναλύει καθημερινά τους ανταγωνιστές του πελάτη της.

Ποιο πακέτο θα επιλέξετε εξαρτάται από:

* Το μέγεθος της επιχείρησης και τον προϋπολογισμό σας

* Tην επιστροφή της επένδυσης που επιθυμείτε

* Τη γεωγραφική περιοχή την οποία στοχεύετε

* Την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιήστε

* Τους επιχειρηματικούς στόχους σας

* Την κατανόηση σας σχετικά με τον όγκο και την ποιότητα των ενεργείων που θα κάνει ο SEO ή η εταιρεία online marketing που θα συνεργαστείτε

Τι ποσό θα πρέπει να δαπανήσετε για τις υπηρεσίες SEO;

Aφού ενημερωθείτε για τα πακέτα και τι περιλαμβάνουν θα  πρέπει να αποφασίσετε το πόσο που θα πρέπει να δαπανήσετε για αποτελεσματικές υπηρεσίες SEO. Το κόστος εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης, αν αυτή έχει ήδη ή όχι κάποια παρουσία στο Διαδίκτυο, τι θέλει να επιτύχει μέσω  του SEO, την επιθυμητή επιστροφή της επένδυσης, τους ανταγωνιστές κά. Οι παρακάτω οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε το πόσο που θα πρέπει να επενδύσετε  για SEO:

Αντιληφθείτε πως το SEO δεν είναι μια επιπρόσθετη δαπάνη, είναι μια ουσιαστική επένδυση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσετε είναι πως το SEO δεν είναι ένα έξοδο για την επιχείρηση σας, αλλά μια επένδυση-και πιθανώς μια από τις καλύτερες επενδύσεις που θα κάνετε ποτέ. Όταν ξεκινήσει να εφαρμόζεται το SEO θα δείτε αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ξεκινώντας SEO στην ιστοσελίδα ή το site σας θα δείτε το traffic σας να αυξάνετε μήνα με το μήνα, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από μεριά σας.

Εξετάστε τι ποσοστό από τα κέρδη σας προέρχεται από την online παρουσία σας.

Εάν η επιχείρησή σας εξαρτάται από την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο, δηλαδή έχετε κυρίως online πελάτες, τότε η δαπάνη για SEO θα πρέπει να είναι από τις υψηλότερες στον προϋπολογισμό σας. Θα προτείναμε επίσης να την συνδέσετε με τα μηνιαία κέρδη σας, δηλαδή όσο περισσότερο βλέπετε να αυξάνονται τα κέρδη σας, τόσο περισσότερα χρήματα να διαθέτετε για SEO και Internet Marketing.

Υπολογίστε την επιστροφή της επένδυσης (ROI).

Το ποσό της επιστροφής της επένδυσης απο μια καμπάνια SEO θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να σας επιτρέπει να επενδύσετε σε αυτό.

Ξεκινήστε με χαμηλό κόστος και μακροπρόθεσμα οφέλη, όχι με υψηλό κόστος και βραχυπρόθεσμα οφέλη

Είναι γνωστό ότι το SEO παίρνει χρόνο. Συνήθως μπορεί να χρειαστούν έως και 6-7 μήνες προκειμένου μια καμπάνια SEO να αρχίσει  να παράγει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη στον καθορισμό των προϋπολογισμών σας. Αν δηλαδή έχετε 20.000€ να δαπανήσετε φέτος για SEO, τότε προτείνουμε να επενδύσετε το ποσό υλοποιώντας ένα πλάνο 10 μηνών και όχι δύο ή πέντε μηνών. Εάν ωστόσο δεν δραστηριοποιείστε έντονα online και το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σωστή παρουσία στο διαδίκτυο, τότε ένα σταθερό μηνιαίο budget της τάξης των 600€ θα ήταν η καταλληλότερη λύση. Η πρόσληψη ενός SEO συμβούλου ή μιας εταιρίας SEO για 20 ώρες το μήνα είναι επαρκής για μια αξιοπρεπή παρουσία στο διαδίκτυο.

Πώς μπορώ να γνωρίζε ότι το SEO λειτουργεί;

Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα λεπτομερές σχέδιο online καμπάνιας που θα παρουσιάζει αναλυτικά τις προτεινόμενες δράσεις SEO ανά μήνα. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτές οι ενέργειες ρωτήστε το διαχειριστή του λογαριασμού σας ή τον SEO expert σας εκ των προτέρων, και όχι αφού πληρώσετε τις υπηρεσίες του μήνα. Εάν δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τις μετρήσεις  που πρέπει να ελέγχετε και τα ρεαλιστικά αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε οι προσδοκίες  σας θα είναι εσφαλμένες και δεν θα αντιληφθείτε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών.

Προτού λοιπόν ξεκινήσετε οποιαδήποτε καμπάνιας, βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο SEO expert σας καταλαβαίνετε πλήρως και ξεκάθαρα τους επιχειρηματικούς στόχους σας και πως οι SEO υπηρεσίες που θα σας προσφερθούν συμβάλλουν στην επίτευξη τους. Αποφασίστε από κοινού σχετικά με τις μετρήσεις που θα παρακολουθείτε και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με τους επιχειρηματικούς σας στόχους. Δημιουργήστε μια απλή έκθεση παρακολούθησης με βάση αυτές τις βασικές μετρήσεις και επικεντρωθείτε μόνο σε αυτές.

Το SEO χρειάζεται πολύ καιρό για να φέρει αποτελέσματα;

Εάν χρειάζεστε ή αναμένετε άμεση αύξηση του traffic σας, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να επενδύσετε στο SEO για το online μάρκετινγκ της επιχείρησης σας. Η εφαρμογή ασφαλούς και βιώσιμου SEO απαιτεί χρόνο για να εφαρμοστεί και να παράγει αποτελέσματα, αλλά τα οφέλη που θα αποκομίσει το site σας θα μείνουν σχεδόν για πάντα. Αν ωστόσο χρειάζεστε άμεσα περισσότερο traffic, προτείνουμε να επενδύσετε σε Google Adwords.

Τι οφείλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι marketing managers

Προκειμένου να διασφαλιστεί μια επιτυχημένη συνεργασία με κάποιον SEO expert σας προτείνουμε:

1. Να αποκτήσετε κάποια γνώση πάνω στο SEO. Ένας σωστά πληροφορημένος ιδιοκτήτης επιχείρησης είναι σε θέση να παίρνει καλύτερες αποφάσεις. Δεν έχετε χρόνο για περαιτέρω επιμόρφωση και πληροφόρηση; Εγγραφείτε στο Blog Moz.com και μελετήστε καινούργιο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα ή συνεργαστείτε με μια εταιρεία ή ειδικό SEO που να έχει τη διάθεση να σας ενημερώσει πάνω στο αντικείμενο.

2. Να κάνετε ποιοτικές συζητήσεις με τους SEO σας. Η ιδανική υπηρεσία SEO οφείλει να προσπαθεί να σας εκπαιδεύσει σχετικά με το γιατί θα πρέπει να επενδύσετε σε περιεχόμενο, σε blogging, στη δημιουργία κοινού κτλ. Εάν ο SEO σας μιλάει μόνο για τακτικές όπως το μάρκετινγκ με άρθρα, το spamming με σχόλια, ή την εγγυημένη  #1 κατάταξη στα SERPs, τότε προτείνουμε να είστε αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τη συνεργασία μαζί τους.

3. Να δημιουργείτε από κοινού ένα λεπτομερές σχέδιο. Να έχετε ένα λεπτομερές σχέδιο ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει και τι υλοποιείται κάθε μήνα. Το σχέδιο αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας αλλά και να καταλάβετε τα οφέλη σας κάθε μήνα.

4. Να επιλέξετε τις σωστές μετρήσεις. Συνεργαστείτε με τους SEO σας για να δημιουργήσετε έναν απλό τρόπο για τον εντοπισμό των κατάλληλων μετρήσεων για την επιχείρηση σας. Υπάρχουν πολλά καλά άρθρα γι’ αυτό το θέμα. Εάν εσείς και ο SEO σας καταλήξετε σε συγκεκριμένες μετρήσεις πριν το ξεκίνημα της καμπάνιας, τότε θα έχετε μια ομαλή και ξεκάθαρη συνεργασία.

5. Να επενδύσετε στο content marketing και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι πρότινος δεν χρειαζόταν να επενδύσετε σε blogging και περιεχόμενο. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Επενδύστε σε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε κάθε του μορφή, καθώς  είναι αυτό που θα φέρει traffic στο site σας τώρα αλλά και μελλοντικά. Το digital content, το storytelling και τα social media είναι αναπόσπαστα μέρη της νέας πραγματικότητας που λέγεται ψηφιακό marketing.

Συνοψίζοντας

Οι τιμές στο SEO διαμορφώνονται βάσει των συνθηκών και των αναγκών της εκάστοτε επιχείρησης. Το SEO σαν υπηρεσία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να συμβεί και στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνετε έναν SEO συνεργάτη. Το μοντέλο της μηνιαίας συνδρομής πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για την απόκτηση υπηρεσιών SEO. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι οι παροχές της κάθε συνδρομής. Ήδη βλέπουμε πακέτα SEO με έντονη έμφαση στο μάρκετινγκ περιεχομένου, στα social media αλλά και στην εκπαίδευση του επιχειρηματία-πελάτη. Ενημερωθείτε, ρωτήστε, επιλέξτε!

Facebooktwitter