Tι είναι το Search Engine Optimization ή αλλιώς SEO;

Η λέξη SEO είναι τα αρχικά της έκφρασης Search Engine Optimization η οποία σημαίνει Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης (Google, Yahoo και Bing). Το SEO είναι μια διαδικασία μιας digital marketing στρατηγικής η οποία καταρχήν βελτιώνει την ποιότητα της ιστοσελίδας καθιστώντας την πιο φιλική στον χρήστη και κατά δεύτερον ανεβάζει το site ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα.

Παρακάτω βλέπουμε την μηχανή αναζήτησης της Google και πως διαμορφώνονται τα αποτελέσματα. Με κόκκινο χρώμα τα οργανικά αποτελέσματα που αφορούν το SEO και με μαύρο χρώμα είναι οι πληρωμένες διαφημίσεις που αφορούν το AdWords (τις διαφημίσεις που σου προσφέρει το πληρωμένο δίκτυο της Google).

what-is-seoΠως δουλεύουν οι μηχανές αναζητήσεις;

Ας δούμε την οπτική γωνία που οι μηχανές αξιολογούν τις ιστοσελίδες. Ένας άνθρωπος αξιολογεί μια ιστοσελίδα, από το πόσο όμορφη είναι, τι χρώματα χρησιμοποιεί, από το σχεδιασμό της κτλ. Οι μηχανές όσο και εξελιγμένες και αν είναι συμπεριφέρονται και ανιχνεύουν το WEB με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο (ανανεώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα) ο οποίος τις καθοδηγεί για να ελέγχουν συγκεκριμένα στοιχεία πάνω σε μια ιστοσελίδα και να την αξιολογήσουν βγάζοντας ένα αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ο αριθμός κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης (οργανικά αποτελέσματα).

Προκειμένου να παραδώσουν αριθμούς κατάταξης στις ιστοσελίδες οι μηχανές αναζήτησης εκτελούν διάφορες δραστηριότητες, οι 4 βασικές είναι η παρακάτω:

Crawling: Διαδικασία που εκτελεί το Google Bot και περιλαμβάνει την ανίχνευση όλων των συνδέσμων (links) που συνδέετε η ιστοσελίδα.

Indexing: Διαδικασία κατά την οποία γίνετε η αποδελτίωση όλων των σελίδων πάνω στις οποίες ευρετηριάζονται όλες οι λέξεις και εκφράσεις που περιγράφουν καλύτερα την σελίδα. Όλα αυτά τοποθετούνται σε μια τεράστια βάση δεδομένων όπου αργότερα μπορούν να ανακτηθούν.

Processing: Όταν δίνετε μια λέξη κλειδί στη μηχανή αναζήτησης (αίτηση) τότε η μηχανή συγκρίνει την λέξη με τις συντεταγμένες σελίδες στην βάση δεδομένων.

Relevancy: Είναι πιθανό ότι περισσότερες από μια σελίδα να περιλαμβάνουν την λέξη αναζήτησης, για αυτόν τον λόγο η μηχανή ψάχνει να βρει την μεγαλύτερη δυνατή σχετικότητα από τις σελίδες που αξιολογεί μέσα από την βάση δεδομένων.

Results: H μηχανή αφού αξιολογήσει εμφανίζει τα καλύτερα και πιο σχετικά αποτελέσματα.

Η Google που είναι και η πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί μέσα στον αλγόριθμό της 200 παράγοντες για μπορέσεις να πετύχεις υψηλά αποτελέσματα κατάταξης.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλής μηχανές αναζήτησης;

H πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είναι η Google με 67,73% της συνολικής αναζήτησης και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε ακολουθεί η Bing με 15,67% η Υahoo με 7,11% και η Baidu με 7,76%.

search-enginesSEO vs Google Ads: Ποιες είναι διαφορές τους;

Τα Google Ads και το SEO δεν είναι ανταγωνιστές. Αποτελούν 2 πολύ δυνατά εργαλεία για να ανεβάσεις την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σου και είναι διαθέσιμα όταν σχεδιάζεις ένα Digital Marketing Plan. Οι έξυπνοι Marketers χρησιμοποιούν και τα 2 κανάλια για να έχουν μεγαλύτερο ROI και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Επίσης τα Google Ads μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά σαν ένα πρώτο στάδιο ανιχνευτικής στρατηγικής ανακαλύπτοντας τα value keywords τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στον SEO σχεδιασμό σε 2ο στάδιο.

Ας δούμε κάποιες βασικές διαφορές:

  • H επισκεψιμότητα που μας φέρνουν τα Google Adsείναι επί πληρωμή ενώ η επισκεψιμότητα που μας φέρνει το SEO όχι.
  • Η εμφάνιση των Ad Words στην μηχανή αναζήτησης σε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά μπορεί να γίνει αμέσως μόλις ακολουθηθούν οι κανόνες για να τρέξει μια καμπάνια. Με το SEO χρειάζεται χρόνος και αρκετή δουλειά για να μπορέσεις να ανέβεις ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα.
  • Όταν σταματάς να τρέχεις την καμπάνια στα Google Ads σταματάει και η επισκεψιμότητα στο site, όταν όμως αρχίζεις να αποκτάς οργανική επισκεψιμότητα μέσω του SEO αυτό συνεχίζεται για αρκετό μακρύ διάστημα.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την pay per click διαφήμιση διαβάστε εδώ : πληρωμένη διαφήμιση μέσω Ad Words.

Γιατί το SEO είναι σημαντικό;

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς που διαμορφώνετε το SEO είναι απαραίτητο όσο ποτέ. Καθημερινά οι μηχανές αναζήτησης καταλύονται από εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις για τις ερωτήσεις τους και λύσεις για τα προβλήματα τους. Εάν έχεις ένα website, ένα blog ή ακόμα και ένα e-shop το SEO μπορεί να σε βοηθήσει να μεγαλώσεις την δουλειά σου και να πετύχεις τους στόχους σου. Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για να κερδίσεις επισκεψιμότητα.

  • Ας δούμε μερικούς βασικούς λόγους οι οποίοι καθιστούν το SEO σημαντικό σε κάθε online παρουσία:
  • Η πιο οικονομική και αποδοτική μορφή μάρκετινγκ που υπάρχει στο διαδίκτυο.
  • Ένα από τα καλύτερα ROI (Return of Investment) στην αγορά της Online Διαφήμισης.
  • Βρίσκει και φέρνει τους πελάτες μέχρι την πόρτα σας.
  • Βελτιώνει την φιλικότητα της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.
  • Εάν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνουν οι ανταγωνιστές σας.

Το Search Engine Optimization δεν είναι κόστος είναι επένδυση. Το να επενδύσεις στο SEO είναι μονόδρομος όσο ποτέ άλλοτε, κάθε επιχείρηση χρειάζεται απαραίτητα μια στρατηγική SEO. Μιλάμε για ένα καινούργιο πελατολόγιο χωρίς όρια γειτονιάς. Το SEO παραμένει ένα πανίσχυρο εργαλείο και βασικό συστατικό για το χτίσιμο του Brand αλλά και της συνολικής online παρουσίας. Ωστόσο θα πρέπει να επενδύσει κάποιος σε αποτελεσματικό SEO πριν δει κάποια αποτελέσματα. Κάθε άτομο ή εταιρεία που επιλέγει να αγνοήσει αυτή την μορφή μάρκετινγκ χάνει μια τεράστια ευκαιρία επέκτασης και ανάπτυξης.

Ίσως κάποια πράγματα σας ξενίζουν ή δεν τα καταλάβατε καλά, δεν πειράζει έτσι είναι κάθε αρχή σε κάθε τι καινούργιο. Η Ομάδα του SEO DOMINATOR είναι εδώ για να σας λύσει κάθε σας απορία, απλά επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε κάθε σας ερώτηση.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα