«Ελέγχεις προσεκτικά το ‘SEO’;» Είναι μία ερώτηση που καλούνται διαρκώς να απαντήσουν όσοι έχουν website ή e-shop. Κάποιοι απαντούν με ευκολία, ενώ άλλοι πανικοβάλλονται στο άκουσμα αυτού του όρου. Γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει και γιατί είναι μία τόσο διαδεδομένη λέξη στο χώρο του διαδικτύου; Αν απαντήσατε αρνητικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Απλά συνεχίστε την ανάγνωση και θα μάθετε τα πάντα.

Τι σημαίνει SEO

Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 24 χρόνια περίπου, όταν δηλαδή δημιουργήθηκε και η πρώτη μηχανή αναζήτησης, η Google. Η πλήρης μορφή του SEO είναι ‘Search Engine Optimization’ που στα ελληνικά σημαίνει ‘βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης’. Τα τελευταία χρόνια είναι μία πολύ δημοφιλής στρατηγική στο διαδικτυακό marketing για τις περισσότερες εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν την επιχείρηση τους και να βελτιώσουν τις οργανικές θέσεις των σελίδων τους.

SEO – Τι είναι;

Πιο αναλυτικά, το SEO είναι ένα σύνολο κανόνων που δημιουργείται με στόχο την βελτίωση και την προώθηση ιστοσελίδων στην κορυφή των αποτελεσμάτων μίας μηχανής αναζήτησης όπως είναι η Google, η Yahoo κ.λπ. Δεν είναι μία εύκολη διαδικασία αλλά σίγουρα αναγκαία. Η βοήθεια του “Search Engine Optimization” (SEO) είναι πολύτιμη για εσάς που διαθέτετε ηλεκτρονικό κατάστημα, blog, διαδικτυακή πύλη (portal), ειδησεογραφικό website. Επίσης μπορεί να βοηθήσει πιο εξειδικευμένα και τοπικού χαρακτήρα sites.

Πώς λειτουργεί μία μηχανή αναζήτησης και πώς το SEO

Μία μηχανή αναζήτησης ανιχνεύει όλες τις ιστοσελίδες, τις αξιολογεί βασιζόμενη σε στοιχεία όπως είναι ο τίτλος, οι λέξεις-κλειδιά, το πώς δομούνται εσωτερικά τα link κ.α. και τις δίνει ένα βαθμό. Όσο μεγαλύτερο βαθμό έχουν αυτές, τόσο ψηλότερα φτάνουν στα αποτελέσματα. Με ενέργειες του SEO θα επιχειρήσετε να βελτιώσετε την δομή αλλά και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, ώστε να «σκαρφαλώσει» άμεσα στις υψηλότερες θέσεις της Google.

Τεχνικές SEO

Για να βελτιστοποιηθεί τo website σας και να γίνει ορατό στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων μίας μηχανής αναζήτησης, χρησιμοποιούνται ορισμένες τεχνικές SEO. Οι “White Hat” τεχνικές θεωρούνται από την Google και από άλλες μηχανές αναζήτησης ως σωστές και αξιόπιστες. Όμως, δεν θεωρεί αξιόπιστες τις “Black Hat” τεχνικές, για αυτό αποφύγετε τις για να αποκλεισθεί η ιστοσελίδα σας από την Google.

Πώς διαχωρίζεται το SEO

Για να βελτιωθούν πιο εύκολα οι διαδικτυακοί ιστότοποι, το SEO διαχωρίζεται σε ‘On Page’ ή ‘εντός σελίδας βελτιστοποίηση’ και σε ‘Off Page’ ή ‘εκτός σελίδας βελτιστοποίηση’. Στο ‘On Page’ γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί το περιεχόμενο ενός website, η ταχύτητα φόρτωσης του, οι μόνιμοι σύνδεσμοι, τα κείμενα που υπάρχουν σε αυτό, οι φωτογραφίες, ο κώδικας και το domain name. Στο ‘Off Page SEO’ θα ελεγχθούν στοιχεία που βρίσκονται εκτός του site και επηρεάζουν αρνητικά την κατάταξη του στην Google, ώστε να βελτιωθούν. Αυτά είναι τα backlinks, ο ρυθμός που αυξάνονται κ.α.

Ποιοτικό περιεχόμενο και λέξεις – κλειδιά για SEO

Για να πείσετε την Google αλλά και τους επισκέπτες πως το website σας αξίζει να βρίσκεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, χρειάζεται το περιεχόμενο του να έχει ποιότητα. Αυτό θα το καταφέρετε με την δημιουργία ενδιαφερόντων κειμένων με την μέθοδο του SEO. Δηλαδή τα κείμενα πρέπει να είναι μοναδικά, αναλυτικά και στοχευμένα με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά για να βελτιωθεί η συνάφεια της ιστοσελίδας και να αναρριχηθεί περισσότερο στην μηχανή αναζήτησης.

Επίσης, τα κείμενα θα πρέπει να είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες, ευχάριστα και χωρίς δύσκολες ορολογίες. Για παράδειγμα, στο blog ενός e-shop με είδη ομορφιάς, θα μπορούσαν να υπάρχουν κείμενα με εύκολα tips μετατροπής πρωινού μακιγιάζ σε βραδινό ή στο blog της επαγγελματικής σελίδας ενός ψυχολόγου, ιδανικό θα ήταν ένα άρθρο με θέμα τις διαφορές ανάμεσα στην ομαδική και στην ατομική ψυχοθεραπεία με τα σωστά πάντα keywords.

Σωστοί τίτλοι για να βοηθήσουν το SEO ενός website

Τα κείμενα χρειάζεται να έχουν και τους σωστούς τίτλους που θα βοηθήσουν το SEO της ιστοσελίδας. Σε αυτούς, θα εξηγείτε σύντομα στους αναγνώστες αλλά και στην Google το θέμα που διαπραγματεύεται το κάθε άρθρο. Με την χρήση των keywords, η μηχανή αναζήτησης θα εντοπίσει γρήγορα το περιεχόμενο του site και θα το κατατάξει στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της. Βοηθητικά είναι και τα meta-tags στην αύξηση του SEO ενός website.

Εικόνες και ταχύτητα φόρτωσης website για πετυχημένο SEO

Επιπλέον, καλό είναι να εμπλουτίσετε τα άρθρα σας με εικόνες και κάτω από αυτές να δημιουργήσετε ‘Alt text’. Δηλαδή να επεξηγήσετε στην Google αλλά και σε άλλες μηχανές αναζήτησης τι υπάρχει στην φωτογραφία. Όσο αφορά την ταχύτητα φόρτωσης του website σας, θα πρέπει να είναι μεγάλη για να το προτιμούν  οι χρήστες. Εάν καθυστερήσει αρκετά ένας χρήστης να εισέλθει στην ιστοσελίδα θα απογοητευθεί και δεν θα την επισκεφτεί ξανά.

Ανακεφαλαιώνοντας, ένα επιτυχημένο SEO marketing μπορεί να οδηγήσει τα websites στις πρώτες θέσεις της Google και να αυξηθούν οι επισκέπτες αυτών.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα