Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το διαδίκτυο, σίγουρα γνωρίζουν πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του SEO για την επιτυχία μίας ιστοσελίδας. Εξίσου σημαντικά είναι και τα backlinks. Αν πρόσφατα δημιουργήσατε website ή ένα e-shop και όλα είναι άγνωστα για εσάς, βρίσκεστε στο σωστό σημείο: μόλις ολοκληρώσετε το διάβασμα, θα γνωρίσετε τι είναι τα backlinks και πόσο βοηθάνε στα οργανικά αποτελέσματα που πλασάρει η μηχανή αναζήτησης της Google

Τι είναι τα backlinks

Το backlink είναι ένας σύνδεσμος που συνδέει μεταξύ τους δύο websites. Ίσως, το γνωρίζετε και ως ‘incoming link’ ή ‘inlink’ ή ‘inbound link’ και θεωρείται ένα από τα πιο βασικά στοιχεία μίας ιστοσελίδας. Είναι υπεύθυνο για την προώθηση στο Google καθώς ένα άτομο που βρίσκεται σε μία άλλη, ‘κλικάροντας’ σε αυτό, οδηγείται άμεσα στην δική σας.

Τι είναι τα ‘contextual links’ και άλλα είδη ‘backlinks’

Ο αλγόριθμος των μηχανών αναζήτησης εμπιστεύεται απόλυτα τα συγκεκριμένα λινκς. Aν αυτά βρίσκονται μέσα στο κύριο μέρος του άλλου site, ονομάζονται ‘contextual links’ και είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η συνάφεια και η μοναδικότητα μιας ιστοσελίδας διακρίνεται στο περιεχόμενο του κυρίου τμήματος της. Με αυτά τα link αναπτύσσεται στο Google κοινός παράγοντας συνάφειας. Άλλα είδη ‘backlinks’ είναι τα ακόλουθα:

  • ‘footer links’: βρίσκονται στο κάτω μέρος ενός website,
  • ‘internal links’: είναι αυτά που οδηγούν τον επισκέπτη από το ένα σημείο του δικού σας site σε κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, αν έχετε ιστοσελίδα μαγειρικής, το internal link που βρίσκεται σε ένα συστατικό μίας συνταγής, θα οδηγήσει τον αναγνώστη σε μία άλλη συνταγή που περιέχει το ίδιο υλικό,
  • ‘image links’,
  • ‘pdf links’,
  • ‘press release links’: αυτά που βρίσκονται μέσα στα δελτία τύπου κλπ.

Πώς ξεκίνησαν αυτά τα links

Η χρήσιμη αυτή δημιουργία συνδέσμων ξεκίνησε την δεκαετία του 1990, όταν δύο φοιτητές του πανεπιστημίου Stanford σκέφτηκαν να αλλάξουν προς το καλύτερο τις ρυθμίσεις του Google και άλλων μηχανών αναζήτησης. Μέχρι τότε, μία ιστοσελίδα αξιολογούνταν μόνο από τις λέξεις-κλειδιά. Έτσι, στην προσπάθεια τους οι κάτοχοι websites να «ανεβούν» στα πρώτα αποτελέσματα, τα «γέμιζαν» με keywords μα το περιεχόμενο τους ήταν κακό.

Πώς αποφεύχθηκε η υπερβολική χρήση keywords

Οι φοιτητές προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο ώστε να γίνεται μέτρηση της δημοτικότητας μιας ιστοσελίδας και να εμφανίζεται η πιο δημοφιλής στα πρώτα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης. Έτσι, τα websites θα είχαν καλύτερο περιεχόμενο χωρίς την υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών. Η λύση βρέθηκε με το backlinking και ικανοποιήθηκαν με αυτή, τόσο οι κάτοχοι των websites όσο και οι επισκέπτες τους.

Πως λειτουργεί ένα backlink για το Google

Για να φτάσει μία ιστοσελίδα στην κορυφή των αποτελεσμάτων του Google, χρειάζεται να αποδείξει πως το αξίζει. Το backlink λειτουργεί ως «αποδεικτικό στοιχείο». Η μηχανή αναζήτησης ελέγχει προσεκτικά το περιεχόμενο, τον αριθμό των links και την ποιότητα τους. Ένα καλό λινκ δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο site και το ευνοεί στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Πώς βοηθούν στο ‘SEO’

Συνεπώς, η δημιουργία συνδέσμων βοηθά στο SEO του ιστότοπου σας. Με αυτούς, η επισκεψιμότητα του website σας θα αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς. Οι αναγνώστες θα προσέρχονται στην ιστοσελίδα σας, είτε γιατί την είδαν στην πρώτη σελίδα του Google, είτε γιατί πρώτα επισκέφτηκαν ένα άλλο site και μετά τους οδήγησε στο δικό σας. Το ίδιο θα συμβεί, αν διαθέτετε ηλεκτρονική επιχείρηση καθώς θα αυξηθούν οι πωλήσεις των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

Επιπλέον, με τα ποιοτικά backlinks ενισχύεται το brand του site ή του e-shop αντίστοιχα. Όταν ένας χρήστης διαβάζει άρθρα στο διαδίκτυο εξετάζει πρώτα τα links που υπάρχουν σε αυτά. Σε περίπτωση που αναφέρεται η ιστοσελίδα σας διαρκώς μέσα σε ένα κείμενο, η επωνυμία σας θα αποτυπωθεί στο μυαλό του χρήστη και θα την αναζητήσει ξανά.

Ένας καλός σύνδεσμος θα μπορούσε να φέρει επισκέπτες στο ιστότοπο σας χωρίς να χρησιμοποιήσει το Google ή άλλες μηχανές αναζήτησης. Εάν υπάρχει ένα χρήσιμο άρθρο στο διαδίκτυο μαζί με το backlink που οδηγεί τον αναγνώστη σε άλλο site, τότε πιθανότατα θα ‘κλικάρει’ για να γνωρίσει το άτομο που έγραψε το συγκεκριμένο κείμενο και να συνεχίσει να το επισκέπτεται για άλλα ενδιαφέροντα άρθρα ή για να αγοράσει ό,τι προσφέρετε μέσα από αυτό.

Πώς θα αποκτήσετε backlinks

Για να αποκτήσετε ποιοτικά ελληνικά backlinks, δημιουργήστε καλά και χρήσιμα άρθρα έτσι ώστε οι άλλοι ιστότοποι να δέχονται πρόθυμα να βάλουν ένα σύνδεσμο για το site σας. Ακόμη, μπορείτε να γράφετε ως guest, άρθρα σε άλλα websites που το περιεχόμενο τους μοιάζει με το δικό σας.

Συνοψίζοντας, τα backlinks στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το SEO ενός site. Ίσως το να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας με την δημιουργία συνδέσμων, δεν είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Αλλά εάν υπομείνετε σε αυτή, τα θεαματικά αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Call Now ButtonΚαλέστε μας τώρα