Σχεδιασμός Ιστοσελίδων Επιχειρήσεων

Ο σωστός σχεδιασμός ιστοσελίδας καθορίζει την επιτυχία του site σας!

Εδώ θα βρείτε τα πάντα γι αυτόν!

Όλοι συμφωνούμε ότι ζούμε πλέον στην εποχή του internet, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός ιστοσελίδων και η κατασκευή τους, θα πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Στις μέρες μας, αν μία επιχείρηση δεν έχει internet, στην καλύτερη περίπτωση χάνει πολλούς υποψήφιους, νέους πελάτες και στην χειρότερη, θα είναι απλά σαν να μην υπάρχει, ειδικά αν είναι καινούργια.

σχεδιασμος ιστοσελιδων αθηναΟ λόγος που το λέμε αυτό είναι πολύ απλός: οι περισσότεροι καταναλωτές, αν όχι η συντριπτική τους πλειοψηφία, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ή και αποκλειστικά το διαδίκτυο για τις αγορές τους και την έρευνα αγοράς.Ενώ λοιπόν πολλοί καταλαβαίνουμε ότι η κατασκευή ιστοσελίδας είναι πλέον απαραίτητη για μία επιχείρηση, λίγοι καταλαβαίνουν την τεραστία σημασία που έχει ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας για την επιτυχία ενός site. Μία ιστοσελίδα πλέον θα πρέπει να είναι φιλική προς τον χρήστη, να είναι καλαίσθητη, να “παίζει” σωστά σε όλες τις οθόνες αλλά και να φορτώνει γρήγορα, καθώς έτσι θα πετύχει υψηλές θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, ο σχεδιασμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατασκευή ιστοσελίδων και θα πρέπει να τον λάβετε πολύ σοβαρά, ειδικά αν πρόκειται να κατασκευάσετε εταιρικές ιστοσελίδες. Αρκούν αυτά που θα βρείτε στους διάφορους οδηγούς δημιουργίας ιστοσελίδας βήμα βήμα που θα βρείτε στο internet? Τι πρέπει να γνωρίζετε για το web design πριν να ξεκινήσετε να φτιάχνετε την σελίδα σας ή να προσλάβετε κάποιον να σας τη φτιάξει; Παρακάτω θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και το web design γενικότερα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τι είναι ο σχεδιασμός ιστοσελίδων;

Με απλά λόγια, είναι ο “σκελετός” πάνω στον οποίο στήνεται το site. Είναι δηλαδή η δομή και ο χάρτης του. Περιλαμβάνει τα πάντα από την διάταξη μίας σελίδας ενός site (που θα είναι τα διάφορά “κουμπιά”, οι φωτογραφίες, την γραμματοσειρά και το μέγεθος της, την μορφή του περιεχομένου κλπ) μέχρι το που οδηγούν τα διάφορά εσωτερικά links, δηλαδή την πλοήγηση του επισκέπτη μέσα στο site. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν είναι σε μία ιστοσελίδα τυχαία. Η θέση του κάθε στοιχείου της, πρέπει να έχει τοποθετηθεί σωστά, προκειμένου η εμπειρία του χρήστη που θα την επισκεφτεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και ομαλή. Στον σχεδιασμό συγκαταλέγεται και η προσθήκη και ανανέωση περιεχομένου.

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά με το web design δεν ασχολούνται αποκλειστικά οι designers. Πρόκειται για μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί την συνεργασία πολλών ατόμων με διαφορετικές ειδικότητες για να γίνει σωστά. Μαζί με τον designer λοιπόν, θα δουλέψει στενά και ο developer (προγραμματιστής της ιστοσελίδας) ο οποίος θα φροντίσει να κάνει τις ανάλογες αλλαγές στον κώδικα του site προκειμένου να μπορέσει να “πραγματοποιηθεί το όραμα” του designer αλλά και θα τον ενημερώσει σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνουν αυτά που ζητάει. Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα παίζει και ο content creator, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την συγγραφή και εμπλουτισμού του περιεχομένου της κάθε σελίδας, πάντα σε συνεννόηση με τον developer και τον designer. Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει κι ένας ειδικός στο internet marketing ή το SEO (Search Engine Optimization = SEO), ο οποίος θα φροντίσει να δώσει στον designer τις απαραίτητες οδηγίες και “πλαίσια”, προκειμένου το site και οι σελίδες του να είναι “αρεστές” στις μηχανές αναζήτησης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο σχεδιασμός ιστσελίδάς;

Όταν γίνεται μία αναζήτηση σε μια μηχανή αναζήτησης, όπως την Google για παράδειγμα, αυτή δεν παρουσιάζει απλά τις ιστοσελίδες που ανταποκρίνονται στους όρους αναζήτησης, αλλά τις κατατάσσει και στις σελίδες των αποτελεσμάτων της (Search Engine Results Pages = SERPs) με βάση διάφορά κριτήρια κατάταξης. Όσο πιο ψηλά είναι μία ιστοσελίδα σε αυτές τις κατατάξεις, τόσο μεγαλύτερο traffic θα λαμβάνει. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατάταξης είναι και η φιλικότητα της σελίδας προς τον χρήστη, κάτι που προκύπτει από τον σχεδιασμό της.

Για να πετύχει λοιπόν μία ιστοσελίδα υψηλή κατάταξη στα SERPs για τους σχετικούς όρους αναζήτησης, θα πρέπει όχι μόνο να παρέχει στον χρήστη τις πληροφορίες που ψάχνει, αλλά και να τον “βοηθάει” να τις βρει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα. Επί πλέον, πολύ μεγάλη σημασία στις κατατάξεις των SERPs παίζει πλέον και το λεγόμενο responsive design, το οποίο κάνει την σελίδα να προσαρμόζεται αυτόματα σε όποια οθόνη και αν προβάλεται. Με άλλα λόγια, εγγυάται μία καλή εμπειρία χρήστη σε PC, smartphones και tablets. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας, η οποία μπορεί να αυξηθεί με βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της με διάφορες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση animations και άλλων άσκοπων στοιχείων από τη σελίδα.

Ένα σύντομο γλωσσάρι του web design

Είναι αλήθεια πολλές φορές όσοι μιλούν ή γράφουν για την κατασκευή και τον σχεδιασμό ιστοσελίδων χρησιμοποιούν τεχνικούς όρους που μοιάζουν να προέρχονται από κάποιο επεισόδιο του Star trek. Πριν να συνεχίσω με το άρθρο μου λοιπόν, θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω με σύντομα και απλά λόγια τους σημαντικότερους από αυτούς.

Browsers:

Οι Browsers είναι είναι στην ουσία οι “διερμηνείς” του διαδικτύου. Λαμβάνουν πληροφορίες σε “γλώσσα μηχανής” ή κώδικα αν προτιμάτε και μας τις δείχνουν σε μια μορφή που να μπορούμε να δούμε και να κατανοήσουμε (κείμενο, εικόνες, κλπ). Οι πιο δημοφιλείς και γνωστοί Browsers είναι ο FireFox, o Chrome και ο Edge της Microsoft.

HTML:

Πρόκεται στην ουσία για τον κώδικα της ιστοσελίδας. Στην ουσία το HTML “λέει” σε έναν browser πως να εμφανίσει μία ιστοσελίδα.

CSS (Cascading Style Sheet):

Είναι αυτό που επιτρέπει στους designers να αλλάζουν τα χρώματα, την γραμματοσειρά και γενικά τη μορφή μίας σελίδας, προκειμένου να της προσδώσουν υψηλή αισθητική.

Frameworks (Πλαίσια):

Πρόκειται στην ουσία για templates ή φασόν τα οποία επιτρέπουν στους προγραμματιστές να κατασκευάζουν ιστοσελίδες και εφαρμογές πιο γρήγορα. Πολλές φορές αντί να φτιάξουν μία σελίδα ή app από το μηδέν, θα επιλέξουν ένα πλαίσιο και απλά θα του κάνουν τις αλλαγές που θέλουν.

Databases (Βάσεις δεδομένων):

Εδώ είναι που αποθηκευόνται τα δεδομένα του site σας και των σελίδων του. Έχουν δύο κύριες μορφές: την SQL, η οποία έχει σταθερή δομή που κάνει εύκολη και γρήγορη την καταχώρηση και επαλήθευση των δεδομένων και την NoSQL η οποία προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην κατασκευή και συντήρηση apps.

Front-End:

Είναι στην ουσία το μέρος του site σας που βλέπουν οι επισκέπτες σας. Είναι αυτό που θα δείτε αν βάλετε την διεύθυνση κάποιου site στον browser σας.

Back-End:

Πρόκειται για τον server και την βάση δεδομένων σας. Εδώ είναι το site σας στην “γυμνή” μορφή του, δηλαδή σαν κώδικας. Με άλλα λόγια, το Back-End είναι αυτό που κάνει τους πελάτες σας να βλέπουν το site σας όπως το βλέπουν.

Οι τύποι των websites

Τα sites πλέον διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα στατικά και τα δυναμικά. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Στατικά sites

Τα Sites αυτά στην ουσία αποτελούνται από ξεχωριστές προκατασκευασμένες σελίδες HTML οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Τι σημαίνει όμως αυτό; Με απλά λόγια σημαίνει ότι δημιουργείτε διάφορες σελίδες HTML οι οποίες μπορεί και να μην έχουν κανέναν κοινό σημείο μεταξύ τους και τις συνδέεται. Κάθε σελίδα έχει την δική της διεύθυνση και στην ουσία είναι σαν ένα mini site. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή θέλετε σε κάθε μία από αυτές τις σελίδες, ωστόσο αν κάνετε μία αλλαγή που θα επηρεάζει όλη την δομή και την πλοήγηση του site, θα πρέπει να την κάνετε στη κάθε σελίδα ξεχωριστά. Αν για παράδειγμα θέλετε να βάλετε σε όλες τις σελίδες σας ένα “κουμπί” HOME που να παραπέμπει στη Home page σας, θα πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα στη κάθε μία σελίδα ξεχωριστά.

Οι στατικές σελίδες είναι πολύ εύκολο να σχεδιαστούν, ακόμη και αν κάποιος δεν έχει γνώσεις HTML, καθώς υπάρχουν πολλά και καλά templates εκεί έξω. Αν όμως θέλετε να δημιουργήσετε ένα site με καλές δυνατότητες πλοήγησης και καλή δομή, θα πρέπει να κοπιάσετε αρκετά, καθώς θα πρέπει να δουλέψετε στην κάθε μία σελίδα ξεχωριστά και να την κάνετε ίδια ή τουλάχιστον παρόμοια με τις άλλες. Επιπλέον, η αλλαγή ή προσθήκη περιεχομένου σε μία σελίδα, η ανανέωση της δηλαδή, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πολύπλοκη υπόθεση που σε πολλές περιπτώσεις να είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει χωρίς την βοήθεια ενός ειδικού. Οι στατικές ιστοσελίδες κυριαρχούσαν τα πρώτα χρόνια του διαδικτύου, αλλά τώρα πλέον είναι πολύ σπάνιες.

Δυναμικά sites

Τα λεγόμενα Dynamic Sites, χρησιμοποιούν ειδικές τεχνολογίες στο back-end τους, προκειμένου να δημιουργούν την σελίδα που θέλει να δει ο επισκέπτης όταν το ζητήσει. Με άλλα λόγια, δεν είναι προκατασκευασμένες σελίδες, αλλά σελίδες που δημιουργούνται σε πραγματικό (εξαιρετικά μικρό) χρόνο. Για να καταλάβετε καλύτερα, φανταστείτε πως στο back-end υπάρχουν συγκεκριμένα τουβλάκια Lego. Όταν ένας επισκέπτης ζητά να δει μία σελίδα του site, το Homepage ας πούμε, η τεχνολογία του back-end “βλέπει” τις ανάλογες οδηγίες, ενώνει τα τουβλάκια και του παρουσιάζει την σελίδα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των δυναμικών sites είναι το γεγονός ότι κάνουν πολύ εύκολη την δημιουργία δομής και πλοήγησης του site. Σε μια περίπτωση σαν αυτή που αναφέραμε για τα στατικά sites, θα έπρεπε να δημιουργηθεί το εν λόγω κουμπί μία φορά και μετά απλά θα εμφανιζόταν σε κάθε σελίδα όταν αυτή θα δημιουργούταν για τον πελάτη. Ένα άλλο πλεονέκτημα των Δυναμικών sites, είναι το γεγονός ότι επιτρέπουν την πολύ εύκολη ανανέωση και προσθήκη περιεχομένου σε ένα site, ειδικά αν περιέχουν το CMS (Content Management System), για το οποίο θα μιλήσουμε εκτενώς παρακάτω. Τέλος με το λεγόμενο responsive design, οι δυναμικές ιστοσελίδες μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε οθόνη, έτσι ώστε να εμφανίζονται τέλεια σε κάθε συσκευή.

Αν έχουν ένα μειονέκτημα τα dynamic sites, είναι ότι η δημιουργία του πλαισίου πάνω στο οποίο θα στηριχτεί ένα site, είναι μία πολύ χρονοβόρα αλλά και δύσκολη διαδικασία. Αυτό φυσικά μπορεί να λυθεί με τη πρόσληψη ενός ειδικού για τη δημιουργία ενός πλαισίου από την αρχή ή με την αγορά ενός template.

Οι αρχές για κατασκευή ιστοσελίδων που να είναι φιλικές και προσβάσιμες σε όλους

Τώρα που μάθαμε και τις μορφές των ιστοσελίδων μένει να ξεκαθαρίσουμε και ακόμη ένα πράγμα: τι εννοούμε όταν λέμε ότι θα πρέπει να είναι φιλικές προς τον χρήστη και γενικά να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες και το περιεχόμενο του. Με απλά λόγια, ένα site θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους και να μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να περιηγηθεί σε αυτό ακόμη και κάποιος που χρησιμοποιεί το internet για πρώτη φορά.

 Ξεκινήστε άμεσα τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ιστοσελίδας σαςhttps://seodominator.org/web-design/

Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι για την προσβασιμότητα ισχύουν 4 αρχές:

Αντίληψη

Το πόσο αντιληπτή ή όχι είναι μία ιστοσελίδα, είναι κάτι που έχει να κάνει με τις αισθήσεις που χρησιμοποιούμε κατά την περιήγηση στο web. Κάποιοι χρήστες, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με μία ή περισσότερες από τις αισθήσεις τους και να εξαρτώνται από κάποια υποστηρικτική τεχνολογία (ένα πρόγραμμα υπαγόρευσης, για παράδειγμα) για να περιηγηθούν σε μία ιστοσελίδα. Εστιάζοντας το design ενός site σε τρεις κύριες αισθήσεις, την όραση, την ακοή και την αφή φροντίζετε ώστε οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα σας να γίνουν αντιληπτές απ’ όλους τους χρήστες.

Χειρισμός

Αυτή η αρχή αφορά τις κινήσεις και τις δράσεις που κάνουν οι επισκέπτες σε μία ιστοσελίδα. Με άλλα λόγια, αφορά τους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες περιηγούνται στο διαδίκτυο. Κάποιοι χρήστες με αναπηρίες, προτιμούν να χρησιμοποιούν μόνο το πληκτρολόγιο τους για την περιήγηση τους στο internet.

Ένα site λοιπόν που προσφέρει εύκολο χειρισμό και είναι προσβάσιμο σε όλους, επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση του ακόμη και σε άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μόνο το πληκτρολόγιο τους γι αυτή.

Κατανόηση

Όσο προσβάσιμο και καλά σχεδιασμένο να είναι ένα site, δεν θα έχει καμία αξία για τους επισκέπτες του αν δεν μπορούν να καταλάβουν το πως να πλοηγηθούν σε αυτό. Θα πρέπει λοιπόν όλες οι λειτουργίες ενός site να περιγράφονται και να ονομάζονται με τρόπο που να δείχνει ξεκάθαρα τι κάνουν. Επίσης, καλό είναι να υπάρχουν και ξεκάθαρες οδηγίες για τις όποιες πιο πολύπλοκες λειτουργίες της ιστοσελίδας.

Συμβατότητα

Η αρχή αυτή αφορά το πόσο συμβατή είναι η ιστοσελίδα σας με διάφορες τεχνολογίες. Ένα site θα πρέπει να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, όπως ας πούμε τη χρήση HTML και CSS, έτσι ώστε να εμφανίζεται σε όλους τους επισκέπτες της, ανεξάρτητα από τον τύπο υπολογιστή ή συσκευής που χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό.

Ποιο CMS να επιλέξετε

Τώρα που τελειώσαμε με τη θεωρία, ας περάσουμε λίγο και σε πιο πρακτικά ζητήματα. Η επιλογή CMS πλατφόρμας για το site σας, είναι ίσως η πιο σημαντική απόφαση που θα πάρετε γι αυτό και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το κόστος αλλά και τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Τι σημαίνει CMS;

Όπως είδαμε και παραπάνω, CMS σημαίνει Content Management System ή Σύστημα Διαχείρισης περιεχομένου. Στην ουσία είναι ένα σύστημα που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη ανανέωση περιεχομένου σε ένα δυναμικό site. Με άλλα λόγια, το CMS εγγυάται ότι δεν θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου τεχνικού για να κάνετε αλλαγές στο site και το περιεχόμενο του website σας ή να προσθέσετε καινούργιο.  Απλά το προσθέτετε χρησιμοποιώντας μία φόρμα στο back-end του site σας κι αυτό θα παρουσιαστεί όπου και όπως πρέπει στο front-end.

Στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο αυτή την στιγμή κυριαρχούν τρεις CMS πλατφόρμες. Ας τις γνωρίσουμε.

1.WordPress

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή πλατφόρμα CMS στον κόσμο αυτή την στιγμή. Αυτό που κάνει το WP να ξεχωρίζει, είναι η ευκολία στην χρήση του αλλά και τα πάνω 35.000 plugins και themes (templates) που διαθέτει. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος με περιορισμένες γνώσεις υπολογιστών και προγραμματισμού ή design, μπορεί να σχεδιάσει μία ιστοσελίδα σχετικά εύκολά. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι το WordPress ξεκίνησε σαν πλατφόρμα για blogging που χρησιμοποιούσαν κυρίως “ερασιτέχνες”. Σήμερα φιλοξενεί sites όλων των ειδών, ακόμη κι εμπορικά.

Τα  WordPress έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι αφήνει λίγα περιθώρια παραμετροποίησης των sites, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε ένα site που να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το θέλετε. Το δεύτερο είναι ότι έχει κάποια κενά ασφαλείας, οπότε δεν είναι και η καλύτερη λύση για ένα εμπορικό site. Γενικά το WP δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για μεγάλα και πολύπλοκα sites.

2.Drupal

Το Drupal βρίσκεται στον αντίποδα του WordPress. Είναι μεν αρκετά έως πολύ πιο δύσκολο στην χρήση όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή ιστοσελίδων (η προσθήκη και διαχείριση περιεχομένου είναι εύκολη όμως), αλλά προσφέρει πολλές παραπάνω δυνατότητες παραμετροποίησης. Γενικά, η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι η αγαπημένη των developers και web designers καθώς τους λύνει τα χέρια. Επιπλέον, προσφέρει και πολύ μεγάλη ασφάλεια. Το Drupal είναι ιδανικό για τη δημιουργία μεγάλων και πολύπλοκων επαγγελματικών sites και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και για την κατασκευή του site του Λευκού Οίκου.

Το μεγάλο μειονέκτημα του Drupal είναι η έλλειψη αντίστροφης συμβατότητας (backwards compatibility) για τα add-ons του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν βγει μία καινούργια έκδοση του Drupal, θα πρέπει να ξαναπεράσετε τα add-ons του site σας χειροκίνητα αν κι εφ’όσον οι δημιουργοί τους έχουν κάνει τις αντίστοιχες αλλαγές για να τα κάνουν συμβατά με αυτή τη νέα έκδοση του Drupal. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε από κάποιον developer να σας βρει εναλλακτικές για add-ons ή να κάνει αυτός τις απαραίτητες αλλαγές στα δικά σας.

3. Joomla

Το Joomla είναι ο τρίτος διεκδικητής και βρίσκεται κάπου στη μέση του φάσματος, συνδυάζοντας σε κάποιο βαθμό κάποια από τα καλά χαρακτηρηστικά των άλλων δύο πλατφόρμων. Το Joomla λοιπόν είναι πιο παραμετροποιήσιμο κι ευέλικτο από το WordPress, αλλά όχι τόσο όσο το Drupal. Επίσης, είναι πιο εύχρηστο από το Drupal, αλλά λιγότερο εύκολο στη χρήση από το WordPress.

Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι με μόλις 3000 plugins, δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες στους άπειρους χρήστες να προσθέσουν έξτρα χαρακτηρηστικά και δυνατότητες στις ιστοσελίδες τους. Αν λοιπόν θέλουν να πάνε πέρα από τα templates του Joomla, μάλλον θα χρειαστούν τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Να κατασκευάσω το site μου μόνος μου;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές δωρεάν πλατφόρμες κατασκευής sites στο διαδίκτυο. Κάποιες μάλιστα, όπως τα wix,weebly,yola και jimdo, μπορούν να κάνουν τη σχεδίαση ιστοσελίδας πολύ εύκολη ακόμη και για μη γνώστες του χώρου.

Όπως όμως έχουμε πει και παραπάνω, η ιστοσελίδα μίας επιχείρησης είναι πολύ σημαντική. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως να είναι και η πρώτη επαφή που θα έχει ένας υποψήφιος πελάτης με την επιχείρηση αυτή. Επιπλέον, ο σχεδιασμός και η δομή της ιστοσελίδας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις κατατάξεις που θα πετυχαίνει στα SERPs, οι οποίες και επηρεάζουν σε ΤΕΡΑΣΤΙΟ βαθμό το traffic που θα δέχεται και κατ’ επέκταση και το εισόδημα που θα παράγει.

Τι σημαίνουν αυτά; Ότι η κατασκευή και ο σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι μια πολύ σημαντική δουλειά, η οποία καλό είναι να την αναλάβει κάποιος επαγγελματίας με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε με μία τελείως ερασιτεχνική ιστοσελίδα που θα μοιάζει με πολλές άλλες στο web, οπότε και θα δείχνει τη μοναδικότητα της επιχείρησης σας και δεν θα πετυχαίνει και καλές κατατάξεις στα SERPs, άρα δεν θα έχει και traffic. Πιστέψτε με, στην ιστοσελίδα της επιχείρησης σας, δεν χωράνε πειραματισμοί και τσιγκουνιές. Δείτε την σαν το νέο σας μαγαζί.

Σημείωση: αν απλά θέλετε να δημιουργήσετε ένα blog ή άλλο παρόμοιο, μη επιχειρηματικό site, τότε μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν πλατφόρμες και να φτιάξετε μόνοι σας το site σας.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι απλά “εξαρτάται”. Ο σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδων δεν είναι στάνταρ προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος τους εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε πελάτη αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως το είδος της ιστοσελίδας και την επιλογή πλατφόρμας CMS.

Ένας σωστός επαγγελματίας του είδους, θα σας βοηθήσει να καθορίσετε αυτές τις ανάγκες κι έπειτα θα σας κάνει μία προσφορά βασισμένος σε αυτές. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και άλλα “ψιλά γράμματα”.

Αυτό που πρέπει να κρατήσετε, είναι ότι η κατασκευή ιστοσελίδων είναι απαραίτητη στις μέρες μας για κάθε επιχείρηση, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Ο σωστός σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι αυτός που θα εγγυηθεί την επισκεψιμότητα και την επιτυχία ενός site. Η ιστοσελίδα της επιχείρησης σας θα είναι ένα από τα σημαντικότερα assets σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην αφήσετε τη δημιουργία της στη τύχη και να μην κάνετε πειραματισμούς με αυτή, προκειμένου να μην προκύψουν μεγάλης διάρκειας αρνητικές συνέπειες, αν όχι και μόνιμες. Εμπιστευθείτε ένα online marketing agency όπως η SEO Dominator για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ίσως να είναι η καλύτερη επένδυση για τα χρήματα σας στις μέρες μας.

Facebooktwitter