Από το όνομα και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς τι είναι η Pay-Per-Click διαφήμιση (από εδώ και στο εξής PPC). Πρόκειται για μια μορφή διαφήμισης όπου ο διαφημιζόμενος πληρώνει τον διαφημιστή για κάθε κλικ που γίνεται στην διαφήμιση του. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να οδηγήσει πολύ γρήγορα στοχευμένο traffic στον ιστοχώρο σας. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις περισσότερες μορφές διαφήμισης, σας δίνει τη δυνατότητα να προβάλετε τις διαφημίσεις σας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες. Μπορείτε ας πούμε να φροντίσετε ώστε οι διαφημίσεις σας να εμφανίζονται μόνο σε μια συγκεκριμένη χώρα, πόλη, νομό ή ακόμη και στις διευθύνσεις που έχουν έναν συγκεκριμένο ταχυδρομικό κώδικα.

Όσοι αντιτίθενται στις Pay-per-click διαφημίσεις, λένε ότι η δυναμική τους ωχριά σε σύγκριση με τη δύναμη των οργανικών κατατάξεων μέσω του SEO, πράγμα που σε κάποιο βαθμό ισχύει. Οι οργανικές υψηλές κατατάξεις στην Google (δηλαδή αυτές που δεν έχουν “αγοραστεί”), μπορούν να παρέχουν τα πενταπλάσια ή και δεκαπλάσια κλικ από αυτά που παρέχει το Google AdWords (το πρόγραμμα πληρωμένων διαφημίσεων που προσφέρει η Google). Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέξετε μόνο το PPC σαν στρατηγική. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με το Search Engine Optimization και να έχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το PPC είναι στην πραγματικότητα μια πολύ αποτελεσματική αλλά βραχυπρόθεσμη λύση, η οποία στην ουσία θα σας “καλύπτει” όσο δημιουργείτε τις οργανικές SEO κατατάξεις σας. Από την άλλη, το PPC μπορεί και να βελτιώσει σημαντικά την στρατηγική SEO σας. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PPC και το SEO από κοινού για να δημιουργήσετε την πιο αποτελεσματική στρατηγική online marketing.

Τεστάρετε την Ιστοσελίδα σας προτού ξεκινήσετε να την προωθείτε

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το SEO μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να γίνει μια πραγματικά βιώσιμη πηγή traffic για το site σας. Μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες ενασχόλησης με την οργανική κατάταξη του site σας για να αρχίστε να βλέπετε κάποια αποτελέσματα, ενώ χρειάζεται ένας χρόνος περίπου για να “γευθείτε” όλα τα οφέλη αυτών των προσπαθειών σας.

Επιπλέον, υπάρχει η περίπτωση κατά τις προσπάθειες αυτές να αφιερώσετε πολύ χρόνο βελτιώνοντας την κατάταξη μιας σελίδας και μετά να διαπιστώσετε ότι δεν έχει καθόλου καλά ποσοστά μετατροπής επισκεπτών σε πελάτες. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι ειδικοί του digital marketing λένε ότι το SEO είναι στην ουσία μια συνεχής διαδικασία η οποία εξασφαλίζει την συμβατότητα ενός site με τις ενημερώσεις και τις αλλαγές του αλγορίθμου κατάταξης της Google (ναι, οι άνθρωποι της Google αλλάζουν συνεχώς τον τύπο που καθορίζει την οργανική κατάταξη των ιστοσελίδων).

Το SEO επίσης φροντίζει και για την συνεχή βελτιστοποίηση των ποσοστών μετατροπής μιας σελίδας, η οποία συνήθως γίνεται με μικροαλλαγές που εξασφαλίζουν ότι οι πελάτες θα ενεργοποιήσουν τα επιθυμητά καλέσματα για δράση στην εν λόγω σελίδα.

Το PPC είναι ένα φοβερό εργαλείο για το ραφινάρισμα και τη βελτιστοποίηση όλων των παραπάνω. Δοκιμάζοντας μια σελίδα με το PPC πριν να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες κατάταξης της, μπορούμε να πάρουμε μια πολύ καλή εκτίμηση για την απόδοση της. Εάν η απόδοση της δεν είναι η αναμενόμενη, τότε θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη στρατηγική βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης μας και στην τακτική που χρησιμοποιούμε. Αυτή η δοκιμή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται για την οργανική κατάταξη μιας σελίδας.

Η καλύτερη λύση είναι η χρήση και των 2 καναλιών

Εάν αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να μάθετε πως δουλεύει το SEO και το PPC, θα μπορέσετε να τα συνδυάσετε πολύ καλύτερα. Το PPC μπορεί να σας προσφέρει πολλή βραχυπρόθεσμη ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοση κάποιων σελίδων στην ιστοσελίδα σας. Τα στοιχεία που παρέχονται από ορισμένες πλατφόρμες PPC, μπορούν επίσης να σας ενημερώσουν για πιθανές ευκαιρίες SEO.

Μπορείτε έπειτα να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική SEO. Μια σωστή στρατηγική SEO, όπως είπαμε και παραπάνω, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μειώσετε την στήριξη σας στο PPC, αλλά θα σας παρέχει και μεγάλα ποσοστά traffic με υψηλά ποσοστά μετατροπής σε έσοδα. Συνδυάζοντας αυτές τις δύο μορφές online marketing, θα αποκτήσετε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σας.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα