«Μπορώ να αρχίσω μόνος το SEO ή πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικούς;» είναι το πιο συχνό ερώτημα που γίνεται από αρχάριους ιδιοκτήτες ενός ιστότοπου που δεν γνωρίζουν αρκετά για την συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά θέλουν να την πραγματοποιήσουν, ώστε να ευημερήσει η ιστοσελίδα τους. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό, αλλά και να δώσουμε γρήγορες και εύκολες συμβουλές για όποιον αποφασίσει να ξεκινήσει μόνος.

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στο SEO

Βασικό συστατικό μίας επιτυχημένης ιστοσελίδας ή e-shop είναι το ‘SEO’. Με τον προερχόμενο όρο από τα αρχικά των λέξεων ‘Search Engine Optimization’ που σημαίνει ‘βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης’ εννοούμε το σύνολο των ενεργειών που υλοποιούνται στο website έτσι ώστε να φτάσει ψηλά στις θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων της Google και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του. Η βελτιστοποίηση στο ιστότοπο γίνεται και εσωτερικά (On-Page SEO) και εξωτερικά (Off- Page SEO).

Πότε να επιλέξετε εταιρεία SEO για το δικό σας website

Για να μπορέσει η Google ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης να αντιληφθεί μία ιστοσελίδα χρειάζεται αρκετός χρόνος. Οι υπηρεσίες SEO στην Ελλάδα προσφέρονται από πολλές εταιρείες και μπορούν να σταθούν δίπλα στο κάθε νέο ιδιοκτήτη website, εάν ζητήσει την βοήθεια τους.

Έτσι, προτιμήσετε να ζητήσετε την συμβολή των εταιρειών SEO εάν:

 • Θέλετε να αφεθείτε στην σιγουριά των έμπειρων με πολλές τεχνικές γνώσεις ειδικών,
 • Έχετε το απαραίτητο budget για την πρόσληψη των επαγγελματιών,
 • Έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν με ενέργειες SEO στη ιστοσελίδα σας, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Ή ξεκινήστε μόνος την προσπάθεια για να βελτιστοποιήσετε το ιστότοπο σας εάν:

 • Έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο,
 • Σας αρέσει να αποκτάτε νέες γνώσεις και θέλετε να προσπαθήσετε πρώτα μόνος,
 • Δεν έχετε συγκεντρώσει κάποιο χρηματικό ποσό για να επενδύσετε στην επαγγελματική βοήθεια,
 • Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείτε να κάνετε ενέργειες SEO στην ιστοσελίδα.

Βασικές αρχές SEO για αρχάριους

Αν επιλέξατε να ασχοληθείτε με τις ενέργειες του ‘Search Engine Optimization” μόνος για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε τις βασικές του αρχές. Αρχικά, μη προσπαθήσετε να βρεθείτε στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων, εξαπατώντας την Google ή άλλες μηχανές αναζήτησης γιατί αν αποκαλυφθείτε, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να τιμωρηθεί το website σας και να καταταχθεί στις τελευταίες σελίδες.

Έχετε στο νου σας πως οι τεχνικές του SEO χωρίζονται σε : ‘White Hat” και σε ‘Black Hat’. Οι ‘White Hat’ είναι οι ενέργειες που πραγματοποιούνται σε ένα website, συμφωνούν με τους κανόνες που έχουν οριστεί από τις μηχανές αναζήτησης και στοχεύουν να παρέχουν ποιοτικό και αξιόλογο περιεχόμενο που πραγματικά βοηθούν τον χρήστη του διαδικτύου.

Αντιθέτως, οι ‘Black Hat’ τεχνικές είναι όσες προσπαθούν να ξεγελάσουν μία μηχανή αναζήτησης, με στόχο να εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα ένα website πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε. Μερικά παραδείγματα τέτοιων τεχνικών είναι τα πληρωμένα backlinks, τα δίχως νόημα κείμενα γεμάτα μόνο με λέξεις-κλειδιά κ.λπ.

Βρείτε ποιο στοιχείο ή στοιχεία κάνουν το site σας ξεχωριστό, πολύτιμο ή μοναδικό και αναδείξτε τα σε μεγάλο βαθμό. Φροντίστε ο ιστότοπος σας να αγαπηθεί από τους χρήστες κυρίως και όχι μόνο από τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτό το τρόπο, θα δημιουργήσετε κάτι που αξίζει να δεχθεί επισκέπτες.

Αποφύγετε τα ακόλουθα:

 • Περιεχόμενο που δημιουργείται αυτόματα,
 • Αντιγραφή περιεχομένου από άλλα websites,
 • Links χωρίς να γνωρίζετε πολλά για την ποιότητά τους και
 • Την πρακτική cloaking, δηλαδή το περιεχόμενο που βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης διαφέρει από αυτό που βλέπουν οι χρήστες.

Βασικά tips για τους αρχάριους

Αφού γνωρίσατε τι πρέπει να αποφύγετε κατά την διαδικασία βελτιστοποίησης του website σας, έφτασε η στιγμή να μάθετε ποια βήματα χρειάζεται να κάνετε για να επιτύχει η προσπάθεια του SEO. Πρωτίστως, ελέγξτε το domain name της ιστοσελίδας. Βεβαιωθείτε πως εκφράζει την επωνυμία της επιχείρησής σας, είναι σύντομο και μπορείτε να έχετε το ίδιο για πολλά χρόνια. Αν απαντήσατε καταφατικά, τότε είναι η πρώτη ένδειξη αξιοπιστίας του ιστότοπου για την μηχανή αναζήτησης.

Έπειτα, εγκαταστήσετε στην ιστοσελίδα το ‘SSL”, δηλαδή το πιστοποιητικό ασφαλείας, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της και οι χρήστες να μη νιώσουν πως κινδυνεύουν, εάν θελήσουν να την επισκεφτούν. Επίσης, αποκτήστε το δωρεάν εργαλείο ‘Google Search Console’ και το Google Analytics που θα σας βοηθήσουν στα πρώτα βήματα του SEO.

Βεβαιωθείτε πως η ιστοσελίδα σας είναι φιλική προς όλες τις κινητές συσκευές και βελτιώστε, εάν χρειάζεται, την ταχύτητα φόρτωσης. Στην συνέχεια, δημιουργήστε ένα blog στην ιστοσελίδα. Σε αυτό, θα πρέπει να αναρτάτε σε τακτικά χρονικά διαστήματα καλογραμμένα, ενημερωτικά και χρήσιμα για τους επισκέπτες άρθρα. Βρείτε, ακόμη, τις σωστές λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν με ακρίβεια όσα πρεσβεύει η ιστοσελίδα σας και τοποθετήστε τις με μέτρο.

Προσέξτε το URL να είναι σύντομο και να περιέχει ένα keyword. Σημαντικές είναι και οι ετικέτες τίτλου (title tags) για την βελτιστοποίηση του ιστότοπου. Μη χρησιμοποιείτε σε αυτές πάνω από 70 χαρακτήρες, ώστε να εμφανίζεται ολόκληρο το κείμενο. Επίσης, φροντίστε στην ‘μετά-περιγραφή’, που συνοδεύει την ετικέτα τίτλου να υπάρχει μία λέξη-κλειδί.

Μη ξεχάσετε να διορθώσετε και τις φωτογραφίες. Δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 150 KB σε μέγεθος. Γράψτε το όνομα της κάθε φωτογραφίας με λατινικούς χαρακτήρες χωρίζοντας τις λέξεις με παύλες. Προσθέστε εσωτερικούς συνδέσμους και κερδίστε εξωτερικούς (backlinks) γράφοντας άρθρα για άλλα blogs ή συμμετέχοντας ως guest σε κάποιο podcast.

Τέλος, επιτρέψτε στους επισκέπτες να αφήνουν σχόλια στην ιστοσελίδα σας. Θα ενισχυθεί η αφοσίωση τους, είναι μία κίνηση που θα εκτιμήσουν και ο σχολιασμός συνήθως έχει πλήθος από keywords που βοηθούν το website να λάβει τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των αποτελεσμάτων.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα