To SEO και η Ανεργία στην Ελλάδα

SEO: Μία απάντηση για την ανεργία στην Ελλάδα

Η ανεργία είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σίγουρα σε εκατοντάδες χιλιάδες, πάνω και από το ένα εκατομμύριο σύμφωνα με μερικούς και δυστυχώς, δεν φαίνεται πως ο αριθμός αυτός θα μειωθεί, καθώς τα λουκέτα, είτε λόγω χρεών είτε λόγω των νέων μέτρων και της υπερβολικής φορολογίας, πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Κάθε ένα από τα λουκέτα που βλέπουμε, ισοδυναμεί με έναν τουλάχιστον άνεργο.

seo-ανεργία-ελλάδαΣε πολλές περιπτώσεις οι άνεργοι δεν λαμβάνουν ούτε καν αποζημίωση από την εργασία τους όταν κλείνει, ενώ όταν μία επιχείρηση πτωχεύει, ο ιδιοκτήτης της δεν δικαιούται καν ταμείο ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανέργων πολλές φορές δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να ζήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλοί άνεργοι στις μέρες μας μετακομίζουν πίσω στο πατρικό τους ή ακόμη και στα σπίτια των παππούδων τους.

Πλέον όσοι έχουν δουλειά φοβούνται μήπως την χάσουν κι όσοι δεν έχουν. ψάχνουν απεγνωσμένα για μια «σανίδα σωτήριας», δηλαδή μία έστω και προσωρινή εργασία ή κάποια part time δουλειά. Το κράτος προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί με διάφορα προγράμματα κατά της ανεργίας, αλλά το καλύτερο που μπορεί να κάνει, είναι να προσφέρει μία προσωρινή λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα, δεν πληρώνονται πάντα κάθε μήνα, ενώ πολλές φορές λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους ακόμη και μετά το πέρας της εργασίας τους.

Με άλλα λόγια, πολλοί συμπολίτες μας, ακόμη και αυτοί που έχουν εργασία, αναζητούν απεγνωσμένα μία σταθερή πηγή εισοδήματος που να μπορεί να τους στηρίξει, έστω και στοιχειωδώς, για αρκετό καιρό ή τουλάχιστον μέχρι να ορθοποδήσουν. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, το SEO αποτελεί μία πάρα πολύ καλή λύση. Ας δούμε λοιπόν πως το SEO μπορεί να νικήσει την ανεργία για πολλούς Έλληνες.

Τι είναι το SEO;

Το SEO είναι τα αρχικά των λέξεων Search Engine Optimization, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης. Στην ουσία πρόκειται για μία μορφή διαδικτυακού μάρκετινγκ, η οποία έχει στα στόχο την όσο το δυνατόν υψηλότερη κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για σχετικούς με αυτήν όρους.

Η θέση στην οποία κατατάσσεται μία ιστοσελίδα στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης είναι κάτι το πάρα πολύ σημαντικό καθώς όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη μίας σελίδας, τόσο περισσότερη είναι και η «κίνηση» που λαμβάνει, καθώς οι χρήστες την θεωρούν και πιο έγκυρη. Με απλά λόγια, η ιστοσελίδα στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων μίας αναζήτησης, θα δέχεται περισσότερες επισκέψεις και κλικς από αυτή που βρίσκεται στη δεύτερη, η δεύτερη θα έχει περισσότερες από την Τρίτη και ούτω καθεξής. Αν μία ιστοσελίδα δεν εμφανίζεται καν στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων, είναι σαν να μην υπάρχει. Απλά σκεφτείτε, πόσες φορές έχετε δει την δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων του Google;

Οι κατατάξεις αυτές προκύπτουν μετά από ελέγχους και υπολογισμούς των ειδικών αλγόριθμων των μηχανών αναζήτησης. Οι κατάταξη στις σελίδες των αποτελεσμάτων γίνεται με βάση κάποια κριτήρια, όπως τη σχετικότητα της σελίδας και του περιεχομένου τους με τους όρους της αναζήτησης και την φιλικότητα της προς τον χρήστη. Όσο πιο πολλά από αυτά τα κριτήρια πληροί μία σελίδα και όσο καλύτερα τα πληροί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η κατάταξη της. ΜΕ απλά λόγια λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο σκοπός του SEO είναι να πετύχει για μία ιστοσελίδα καλύτερες κατατάξεις από αυτές που πετυχαίνουν οι ανταγωνιστικές της σελίδες.

Πως το SEO μπορεί να καταπολεμήσει την ανεργία;

Εννοείται πως μία καμπάνια βελτιστοποίησης ιστοσελίδων μπορεί να σχεδιαστεί μόνο από κάποιον με ειδικές γνώσει πάνω στο είδος. Ένας ειδικός στο SEO είναι κάποιος με πολύ καλές γνώσεις τόσο στον τομέα του marketing, όσο και του ίντερνετ και της πληροφορικής. Ο SEO expert θα μελετήσει την ιστοσελίδα του πελάτη του αλλά και αυτές των ανταγωνιστών του, προκειμένου να ετοιμάσει ένα «σχέδιο δράσης» με τις απαραίτητες αλλαγές και «ρυθμίσεις» που θα επιτρέψουν στην ιστοσελίδα να επικρατήσει έναντι του ανταγωνισμού της.

Το SEO έχει πολλές πτυχές και για κάποιες από αυτές, δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Με άλλα λόγια, το σχέδιο του SEO Expert μπορούν να το εφαρμόσουν και άνθρωποι που δεν έχουν γνώσεις πάνω στο marketing, είτε το ψηφιακό είτε το «παραδοσιακό». Αυτό σημαίνει ότι με «εργασίες» που γίνονται στα πλαίσια του SEO, όπως η κατασκευή ιστοσελίδων και η συγγραφή ή δημιουργία περιεχομένου μπορεί να ασχοληθεί κυριολεκτικά όποιος έχει κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στον τομέα, λίγο ταλέντο και πολύ μεράκι και όρεξη για ψάξιμο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εταιρείες SEO και συνέχεια ανοίγουν κι άλλες. Όσο μεγαλώνει το πελατολόγιο της κάθε επιχείρησης, τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες της για συνεργάτες που να μπορούν να ασχοληθούν με τα πιο «πρακτικά ζητήματα» της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει μία πάρα πολύ καλή διέξοδο για ανέργους ή ακόμη και μια πολύ καλή πηγή έξτρα εισοδήματος για όσους δεν τα βγάζουν πέρα με τα χρήματα που κερδίζουν από την κύρια εργασία τους. Το καλό με το SEO είναι ότι όσοι ασχολούνται πληρώνονται «με το κομμάτι» κι έτσι μπορούν να δουλεύουν όσο θέλουν, όπου θέλουν και όταν θέλουν, αρκεί να μην χάνουν τα deadlines τους πάντα.

Αν λοιπόν είστε άνεργος ή χρειάζεστε παραπάνω χρήματα, καλό θα ήταν να ψαχθείτε λίγο με το internet marketing. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε!

Facebooktwitter