Οδηγός SEMrush για την Ελλάδα

Ένα από τα πιο δημοφιλή SEO εργαλεία στον κόσμο είναι το SEMrush.

Επιτέλους από τα τέλη του 2016 άρχισε να υποστηρίζει και άλλες χώρες 114 συνολικά και μέσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα.

Μέχρι τώρα για την Ελλάδα είχαμε το εργαλείο visibility ένα πολύ αξιόλογο εργαλείο (σας προτείνω να το δοκιμάσετε) το οποίο τρέχει μια αναβαθμισμένη έκδοση και ακόμα είναι σε δωρεάν μορφή.

Με την έλευση του SEMrush στην Ελλάδα είναι αρκετοί SEOs που πανηγυρίζουν και δεν έχουν άδικο αφού αποτελεί το κορυφαίο SEO εργαλείο.

Τo SEMrush αποτελεί απαραίτητο εργαλείο Marketing για κάθε SEM καμπάνια και μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν είχαμε την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε.

Κρίνω λοιπόν σκόπιμο να γίνει μια περιήγηση στις δυνατότητες που δίνει το εξαιρετικό αυτό εργαλείο αλλά και γενικά να σας δείξω πως το χρησιμοποιώ προσωπικά για κάθε νέο project.

Δοκιμάστε το SEMrush δωρεάν για 7 ημέρες εδώ!

Τι θα διαβάσετε

Σε αυτόν τον οδηγό θα μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τα πιο βασικά εργαλεία που μας παρέχει η πλατφόρμα του SEMrush.

Tι είναι το SEMrush και γιατί θα πρέπει να μας νοιάζει

Το να οδηγήσεις επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και πολλοί θα συμφωνήσουν με αυτό.

To SEMrush είναι ένας κρυφός κατάσκοπος ο οποίος έχει την δυνατότητα να εισχωρήσει στο τμήμα marketing του ανταγωνιστή σας με σκοπό να πάρει και να σας δείξει δεδομένα και πληροφορίες τα οποία μπορείτε να τα αξιοποιήσετε όταν θα χρειαστεί να διαμορφώσετε την δική σας SEO online στρατηγική.

Με το SEMrush κερδίζουμε χρόνο και χρήμα καθώς μας παρουσιάζει ευκαιρίες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας.

Με το συγκεκριμένο εργαλείο έχετε πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα SEO η οποία μπορεί να καταγράψει σημαντικά χαρακτηριστικά όπως: λέξεις κλειδιά,ανταγωνιστές,link building profiles,κυκλοφορία επισκεψιμότητας κ.α έτσι ώστε να μπορείτε να αξιολογείτε μια κατάσταση και να μπορείτε να εκπονείτε πιο ασφαλή digital marketing στρατηγική.

Αν είστε έτοιμοι μπορούμε να προχωρήσουμε στο πως θα το χρησιμοποιείτε για να μπορέσετε να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό αλλά και να δείτε με έναν άλλο τρόπο το marketing στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το SEMrush σαν trial ενώ βλέπετε τον οδηγό εδώ: SEMrush Trial Free.

1. Site Audit

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μετρήσετε την τωρινή κατάσταση της ιστοσελίδας σας.

Μέσα από το εργαλείο αυτό μπορείτε να πάρετε μια ξεκάθαρη εικόνα της ιστοσελίδας

Projects/Add New Project

site-auditκαι τοποθετήστε τις πληροφορίες για το Project σας. Θα περιμένετε κάποια λεπτά μέχρι το SEMrush πάρει όλες τις βασικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα σας για να μπορέσει να σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα. Έχετε την δυνατότητα τις πληροφορίες του audit να τις πάρετε και σε pdf μορφή:

site-audit-results2. Δεδομένα Ιστοσελίδας

Έχετε την δυνατότητα να συλλέξετε περαιτέρω βασικές πληροφορίες και δεδομένα για την ιστοσελίδα σας και να επικεντρωθείτε σε αυτά. Τοποθετήστε το όνομα της ιστοσελίδας σας στην γραμμή αναζήτησης, επιλέξτε domain overview και Greece:

domain-overview-seodominator

3. Backlink Audit Profile

Η Google είχε κάνει πραγματικά σαφές ότι το προφίλ backlink σας είναι δική σας ευθύνη. Εάν δεν το φροντίσετε πιθανόν να έχετε θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθαρισμός του προφίλ backlink σας είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να βρείτε και να απαλλαγείτε από ένα σύνδεσμο που σας κρατά πίσω.

Αλλά αυτό το εργαλείο ελέγχου Backlink κάνει την βρώμικη δουλεία για να μπορείτε να κρατήσετε καθαρό το Link Profile σας. Επίσης μπορείτε μέσα από την πλατφόρμα και μόλις εντοπίσετε τα toxic links να τα κάνετε Disavow. Την διαδικασία μπορείτε να την βρείτε μέσα από τα παρακάτω βήματα:

Projects / Backlink Audit

backlink-toxi-profile-seodominator 4. Καθορίστε τους ανταγωνιστές σας

Ας δούμε λοιπόν πως θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τους ανταγωνιστές μας. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε 3 χαρακτηριστικά:

-Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές
-Βαθμός δυσκολίας ανταγωνισμού
-Κοινά Keywords

Domain Analysis / Show Entire Menu / Organic Search / Competitors

organic-competitors-seo-greeceΜε αυτόν τον τρόπο παίρνουμε μια πλήρη εικόνα το ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας. Κάνοντας Click σε έναν οποιοδήποτε ανταγωνιστή μπορούμε να πάρουμε πολλές πληροφορίες για τις καλύτερες λέξεις κλειδιά, τα backlinks την ορατότητα του αλλά και την επισκεψιμότητα που δέχεται από κινητές συσκευές αλλά και άλλες πληροφορίες. Μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

competitor-domain-overview

5. Ανακαλύψτε τα καλύτερα keywords των ανταγωνιστών σας

Στην ίδια σελίδα έχετε την δυνατότητα να δείτε μια λίστα από λέξεις κλειδιά με υψηλές κατατάξεις του ανταγωνιστή σας:

keywords-competitorΑυτό σας δίνει μια πλήρη ανάλυση της κάθε λέξης-κλειδί, που βρίσκεστε σε κατάταξη σε λέξεις σχετικές λέξεις-κλειδιά. Μπορείτε επίσης να φιλτράρετε τα αποτελέσματα αυτά για να στοχοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά που θέλετε υψηλές κατατάξεις.

6. Ανακαλύψτε τις TOP Σελίδες των ανταγωνιστών σας

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο σημαντικές σελίδες των ανταγωνιστών σας και ποιες σελίδες έχουν την μεγαλύτερη απόδοση στην συνολική επισκεψιμότητα.

Domain Analytics / Organic Research / Pages

competitor-top-pages

7. Έρευνα σε Λέξεις Κλειδιά

Με το SEMrush σας δίνετε η δυνατότητα για μια ενδελεχή και βαθιά ανάλυση πάνω σε λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.

Keyword Analytics / Overview

keyword-overview

Μπορείτε να δείτε διάφορα σημαντικά στοιχεία όπως επισκεψιμότητα, cpc, ανταγωνισμός και αριθμός αποτελεσμάτων.

Συνεχίζοντας στην Overview σελίδα μπορούμε να δούμε 2 box όπου εντοπίζονται phrase και related keywords (για κάποιο λόγο δεν μου βγάζει τα phrase):

all-keywords-phrase-and-related

Από τα 2 παραπάνω box μπορείτε να πάρετε πληροφορίες έτσι ώστε να είσαστε πιο συγκεκριμένοι για τις λέξεις κλειδιά στόχους άλλα και τις λέξεις κλειδιά που θα επιλέξετε για να σχετίσετε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας. Επίσης μπορείτε να “παίξετε” με τα φίλτρα για να μπορέσετε να έχετε πιο στοχευμένα αποτελέσματα σε λέξεις που ψάχνετε. Δοκιμάστε το SEMrush δωρεάν για 7 ημέρες εδώ!

8. Έλεγχος της ορατότητας ολόκληρου του site

Μπορείτε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ορατότητας οποιασδήποτε ιστοσελίδας. Το SEMrush δημιουργεί μια λίστα με τις λέξεις-κλειδιά που δημιουργούν την ορατότητα, τη θέση της κάθε λέξης, την επισκεψιμότητα, το βαθμό δυσκολίας, το cpc και αλλά ενδιαφέροντα δεδομένα:

Organic Research / Positions

visibility-of-entire-site

9. Βρείτε τις Κατατάξεις της ιστοσελίδας για συγκεκριμένα keywords

Μπορείτε να βρείτε τις σελίδες στην ιστοσελίδα σας που ταιριάζουν με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Χρησιμοποιήστε το παρακάτω φίλτρο:

Include / URL / Containing > [λέξη κλειδί]

filter-keywords

10. Βρείτε τις λέξεις κλειδιά στο τοπ 10 της Google

Χρησιμοποιήστε το παρακάτω φίλτρο για να συγκεκριμενοποιήσετε ποια keywords εμφανίζονται στην 1η δεκάδα των αναζητήσεων που σχετίζονται με την ιστοσελίδα σας.

Include / Pos / Less than > 10

top-10-visibility

11. Ανακαλύψτε τις πληρωμένες διαφημίσεις των ανταγωνιστών σας

Μέχρι εδώ είδαμε κάποια βασικά κομμάτια ως αφορά το search marketing και τους ανταγωνιστές στα οργανικά αποτελέσματα. Τώρα θα δούμε πως αναλύουμε ορισμένα σημαντικά δεδομένα της πληρωμένης διαφήμισης. Καταρχήν δείτε το menu που θα χρησιμοποιείτε όταν θέλετε να εισέλθετε σε αυτό το κομμάτι:

Domain Analytics / View Entire Menu / Advertising / Competition:

competitor-ad-analysis

Από το παραπάνω παίρνουμε πληροφορίες για τις συνολικές λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται για την πληρωμένη διαφήμιση, το μέγεθος της επισκεψιμότητας καθώς και τα χρήματα που ξοδεύονται.

12. Δείτε τις τρέχουσες κειμενοδιαφημίσεις (Ad)

Domain Analytics / View Entire Menu / Advertising / Ad Copies:

ad-copies-of-competitors

H παραπάνω πληροφορία μας βοηθάει:
-Να πάρουμε ιδέες για τα δικά μας ads
-Να καταλάβουμε πιο ad έχει τις μεγαλύτερες μετατροπές
-Να ανακαλύψουμε τις λέξεις-κλειδιά πίσω από κάθε κειμενοδιαφήμιση όπως και βλέπουμε παρακάτω:

keywords-hidden-ads

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν βασικό Οδηγό για το SEMrush. Θα χρειαστεί και από μόνοι σας να δουλέψετε πάνω στο πρόγραμμα για να το καταλάβετε καλύτερα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα δεδομένα (ελλιπή) ακόμα ως αφορά το κομμάτι της Ελλάδος αλλά είναι λογικό μιας και η συγκεκριμένη έκδοση για την χώρα μας δεν έχει ούτε 1 μήνα που κυκλοφόρησε. Οπότε περιμένουμε βελτιώσεις. H SEO DOMINATOR παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσει για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Δοκιμάστε το SEMrush δωρεάν για 7 ημέρες εδώ!

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα