Απόδοση της Επένδυσης – Return On Investment

To ROI (Return On Investment) ή αλλιώς απόδοση ή επιστροφή της επένδυσης είναι μια σημαντική έννοια που συχνά παραβλέπεται σήμερα καθώς στον κόσμο του marketing κυριαρχούν η διαφήμιση και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι προαναφερθέντες παράγοντες μπορούν να αποφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα, αυτά ωστόσο είναι συνήθως βραχυπρόθεσμα. Το ROI από την άλλη, αποφέρει ακόμη σημαντικότερα αποτελέσματα, τα οποία είναι και μακροπρόθεσμα! Η επιχείρησή σας χρειάζεται leads (πιθανοί πελάτες) για να συνεχίζει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται, αλλά αν για την προσέλκυση αυτών των leads απ’ όσα βγάζετε ξοδεύετε περισσότερα χρήματα, τότε σίγουρα οδεύετε προς την λάθος κατεύθυνση.

Το SEO είναι μια ανεκτίμητη πηγή για την επίτευξη τεράστιας και μακροπρόθεσμης απόδοσης της επένδυσης σας (ROI) στο marketing.

Ποια είναι η χρονική περίοδος μιας θετικής απόδοσης ROI στο SEO ;

Το χρονικό πλαίσιο για να επιτευχθεί μια θετική απόδοση της επένδυσης ποικίλει αρκετά, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον κλάδο της κάθε επιχείρησης, το μηνιαίο ύψος της εν λόγω επένδυσης και το επίπεδο του SEO των ανταγωνιστών.

Για ορισμένους κλάδους, μία εκστρατεία SEO με βάση μια ιδιαίτερα στοχοθετημένη ιστοσελίδα, μπορεί να αρχίσει να αποφέρει αποτελέσματα σε έναν ή δύο μήνες. Σε άλλους κλάδους μπορεί να χρειαστούν 6-8 μήνες συνεχούς προσπάθειας για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων, ενώ σε κάποιους κλάδους μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο από ένας χρόνος!

Ένα σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι παρά το γεγονός ότι το μεγάλο αρχικό κόστος για κάποια επένδυση είναι κάτι που οι περισσότερες επιχειρήσεις αποφεύγουν, οι επιχειρήσεις που δεν φοβούνται αυτό το κόστος, είναι συνήθως οι πιο επιτυχημένες στον κλάδο τους.

Ειδικά στον κόσμο του marketing, οι επιχειρήσεις που δεν φοβούνται το αρχικό κόστος μίας επένδυσης είναι αυτές που απολαμβάνουν μακροπρόθεσμα οφέλη από την επένδυση τους, ενώ οι ανταγωνιστές τους ξοδεύουν συνεχώς χρήματα σε τακτικές marketing με βραχυπρόθεσμα μόνο αποτελέσματα.

Το SEO είναι μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη μέθοδος marketing που αν εφαρμοστεί σωστά, θα αποφέρει πολύ μεγάλα και σημαντικά οφέλη και αποτελέσματα. Μπορεί να υπάρχουν πολλές μορφές διαφήμισης με πολύ χαμηλότερο κόστος από το SEO, ωστόσο καμία από αυτές δεν έχει τις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες για αύξηση του κέρδους μέσω του Search Engine Optimization.

Ποια είναι η δυναμική του ROI στο SEO και μέχρι που μπορεί να φτάσει ;

Το SEO είναι μια μέθοδος εισερχόμενου μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για την προσέλκυση νέων πελατών στην επιχείρησή σας, οι οποίοι μάλιστα συχνά θα ψάχνουν ήδη ενεργά για υπηρεσίες ή προϊόντα σαν τα δικά σας.

Σε αντίθεση με τα οφέλη από τις λεγόμενες μεθόδους εξερχόμενης διαφήμισης όπως το ραδιόφωνο, τις διαφημιστικές επιστολές (είτε “φυσικές” είτε ηλεκτρονικές) ή ακόμα και τις pay-per-click διαφημίσεις, τα οφέλη SEO δεν σταματούν (δεν φθάνουν δηλαδή στο peak τους) μετά από ένα ορισμένο ποσό της έκθεσης.

Ακόμη και αν η καμπάνια SEO σας αρχίσει να σας φέρνει τακτικά νέα leads και θετικές αποδόσεις, αυτό δε σημαίνει ότι έχει φθάσει στο maximum της απόδοσης της και ότι τα οφέλη της δεν μπορούν να αυξηθούν κι άλλο. Όταν ο αριθμός των leads θα ξεπερνά κατά πολύ την μηνιαία δαπάνη για το SEO, θα έχετε φθάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο για κάθε επιχείρηση, το οποίο μπορεί να γίνει εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερα οφέλη και αποδόσεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην σημερινή οικονομία, η οποία βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στην τεχνολογία, η νούμερο #1  θέση στις κατατάξεις της Google είναι η πιο περιζήτητη ευκαιρία διαφήμισης. Εννοείται πως η απόκτηση της δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αλλά μπορεί να αποφέρει πολύ σημαντικά κέρδη σε όποια επιχείρηση καταφέρει να την κατακτήσει.

Επικοινωνήστε σήμερα με το SEO DOMINATOR συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μια δωρεάν αξιολόγηση του SEO και του ψηφιακού marketing της επιχείρησης σας.

Θα αναλύσουμε το site σας και τα backlinks του και θα σας ενημερώσουμε για τον ανταγωνισμό στον κλάδο σας. Επίσης θα σας παρουσιάσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο SEO ανάπτυξης για την επιχείρηση σας.

Με λίγα λόγια θα σας πούμε πώς μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση σας το Search Engine Optimization.

Το Κόστος της Επένδυσης του SEO

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του SEO βρίσκεται στο ξεκίνημα του κι’ αυτό γιατί χρειάζεται χρόνος και συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία μίας πολύ αποτελεσματικής καμπάνιας SEO. Στους πρώτους μήνες του SEO για τις σελίδα σας, το μεγαλύτερο μέρος του budget σας θα χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή σημαντικών ερευνών και την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών στην ιστοσελίδα σας. Μόλις ολοκληρωθούν κάποιες από αυτές τις αλλαγές, θα ξεκινήσει μία εκστρατεία οικοδόμησης links και τότε θα αρχίσετε να βλέπετε και τα πρώτα αποτελέσματα (σταδιακά).

Από αυτό το σημείο και μετά, οι υψηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης και η αύξηση του traffic θα αρχίσουν να οδηγούν σε αύξηση της βάσης των πελατών σας, η οποία και θα αυξάνεται κάθε μήνα, μέχρι το SEO σας να φτάσει στο τυπικό επίπεδο των ανταγωνιστών στον κλάδο σας. Όταν φθάσετε σε αυτό το σημείο, θα έχετε μεγαλύτερα κέρδη και περισσότερους νέους πελάτες ανά μήνα απ’ όσους οι ανταγωνιστές σας που δεν κάνουν SEO και το μόνο που θα σας ενδιαφέρει θα είναι η κατάκτηση των πιο ανταγωνιστικών θέσεων στις μηχανές αναζήτησης.