«Μη καθυστερείς, ‘googlαρε’ το και πες την απάντηση».  Όλοι μας ξέρουμε την παντοδυναμία της Google στο ψηφιακό κόσμο, καθώς την χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση για να ενισχύσει τις γνώσεις μας σε ό,τι δεν γνωρίζουμε ή για να βρούμε κάτι που αναζητούμε. Γι’ αυτό το λόγο, είναι συχνή η ερώτηση «Πώς να βγαίνει η σελίδα μου πρώτη;» από τους ιδιοκτήτες ενός site. Είναι μεγάλη τους επιθυμία να το δουν όσο πιο ψηλά γίνεται στην κατάταξη των θέσεων. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό;

Γιατί είναι σημαντικό να είναι ορατό στην Google ένα site

Η παρουσία ενός site ή ενός e-shop σε μηχανές αναζήτησης είναι πολύ ωφέλιμη. Για να αναζητήσουν κάτι οι χρήστες του διαδικτύου, πληκτρολογούν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οδηγούνται στην πρώτη σελίδα της Google. Όσες ιστοσελίδες βρίσκονται σε αυτό το σημείο, αποκτούν περισσότερους επισκέπτες μα και δυνητικούς πελάτες. Επιπλέον, μαζί με την αύξηση της επισκεψιμότητας, αυξάνεται η αξιοπιστία και η επωνυμία του διαδικτυακού χώρου.

Μα δεν είναι αρκετό για έναν ιδιοκτήτη website να βρεθεί απλώς στην 1η σελίδα της Google. Τον ενδιαφέρει να φτάσει όσο τον δυνατόν πιο ψηλά για να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος η ιστοσελίδα του. Η πρώτη θέση των οργανικών αποτελεσμάτων εξασφαλίζει περισσότερους πελάτες σε αντίθεση με την δέκατη ή άλλες χαμηλότερες, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει. Συνεπώς, όσα sites βρίσκονται στην δεύτερη σελίδα των μηχανών αναζήτησης έχουν μηδαμινή επισκεψιμότητα. Η προώθηση SEO βοηθά τους κατόχους ιστοσελίδων να καταφέρουν τον σκοπό τους.

Ποια είναι η λειτουργία της Google

Ωστόσο χρειάζεται αρκετός χρόνος και προσπάθεια για να αξιολογήσει και να κατατάξει όλα τα sites η Google στην πρώτη σελίδα. Είθισται να απαιτείται χρονικό διάστημα 6-12 μηνών ή και παραπάνω. Στόχος όλων των μηχανών αναζήτησης είναι να τοποθετήσουν πρώτα τα websites που απαντούν ολοκληρωμένα στις ερωτήσεις που θέτουν οι χρήστες.

Για να επιτύχει αυτό που θέλει η Google χρησιμοποιεί ειδικά προγράμματα, τα ‘spiders’ και επισκέπτεται κάθε διαδικτυακό χώρο για να το αναλύσει προσεκτικά. Στην συνέχεια, το site ή το eshop που θα καταταχθεί στην πρώτη θέση της Google θα είναι αυτό που προσφέρει τις καλύτερες και πιο συναφείς ως προς την αναζήτηση πληροφορίες. Στις τελευταίες θέσεις θα βρεθούν ιστότοποι που είναι λιγότερο σχετικοί με αυτό που ρώτησε ο χρήστης. Συνεπώς, πρέπει να δίνετε στους επισκέπτες σας όλες τις πληροφορίες για αυτό που αναζήτησαν για να φτάσετε στις καλύτερες θέσεις.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν ένα website στην κατάταξη του

Για να κατατάξει η Google ένα ιστότοπο στις σελίδες της, εξετάζει πάνω από 200 παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι το περιεχόμενο του κάθε site. Άλλος σπουδαίος παράγοντας για την καταχώρηση ενός site είναι οι εξωτερικοί σύνδεσμοι (backlinks) και οι εσωτερικοί (internal links) που μπορούν να υπάρξουν σε αυτό.

Ακόμη, ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί ένα site είναι σημαντικός παράγοντας για την κατάταξη του στις μηχανές αναζήτησης. Είναι απαραίτητο να είναι φιλικό προς τις κινητές συσκευές και γρήγορο, χωρίς περιττές διαφημίσεις που καθυστερούν τον επισκέπτη να βρει αυτό που θέλει. Μία ιστοσελίδα με ένα νέο domain μπορεί να βρεθεί στις υψηλότερες θέσεις της Google σε ποιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Υψηλή κατάταξη στην πρώτη σελίδα έχει και ένα παλιό website ειδικά αν τα keywords του είναι πολύ δημοφιλή. Όμως, αν υπάρχει πλήθος ανταγωνιστικών site, δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων.

Tips για να οδηγηθεί στην κορυφή το site σας

Χρησιμοποιήστε ορισμένες τεχνικές SEO για να καταταχθεί ψηλά στην πρώτη σελίδα της Google ο ιστότοπος σας. Πιο αναλυτικά:

  • Γράψτε χρήσιμα και εξαιρετικά κείμενα εμπλουτισμένα με σημαντικές πληροφορίες αλλά και με το σωστό αριθμό των λέξεων-κλειδιών.
  • Προσέξτε τις επικεφαλίδες και τα meta-description γιατί είναι τα πρώτα που προσέχουν οι χρήστες.
  • Χρησιμοποιήστε backlinks και internal links. Ο κάθε σύνδεσμος υπολογίζεται ως ‘ψήφος εμπιστοσύνης’ για την Google. Έτσι, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους σε ένα ιστότοπο, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να φτάσει στις υψηλές θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων.
  • Προσθέστε το sitemap του site στο ‘Google Webmaster Tools’.
  • Φτιάξτε ένα newsletter και αποστείλετε το στους αναγνώστες σας μία φορά το μήνα με σύνδεσμο προς το site και με keywords.
  • Ζητήστε από τους αναγνώστες να σχολιάζουν στο site και προτρέψτε τους να μοιράζουν το περιεχόμενό του στα social media.

Ολοκληρώνοντας, δεν είναι εύκολη υπόθεση να καταταχθεί ένα site στα αποτελέσματα της Google. Αλλά δεν είναι ανέφικτη. Χρειάζεται να δείξετε υπομονή, επιμονή και πίστη στα ‘μαγικά’ εργαλεία του SEO για να ανεβάσετε την ιστοσελίδα σας και τα κέρδη σας. Και θυμηθείτε, μόλις καταφέρετε να φτάσετε στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων, κανένας δεν θα μπορέσει να σας ‘ρίξει’ από εκεί. Προσπαθήστε το!

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα