Γιατί η προώθηση ιστοσελίδων είναι τόσο σημαντική για μια ιστοσελίδα;

Ενώ όλοι συνειδητοποιούν πως η δημιουργία site για μια επιχείρηση είναι άκρως απαραίτητη στις μέρες μας, λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση ιστοσελίδων SEO για πρώτη σελίδα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντική. Στον απέραντο κόσμο του internet η ύπαρξη μιας ιστοσελίδας, όσο καλά σχεδιασμένη και φιλική προς το χρήστη κι αν είναι, θα χαθεί μέσα στο άπειρο αν οι πιθανοί επισκέπτες δεν μπορούν να μάθουν για την ύπαρξη της. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει αποτελεσματική προώθηση ιστοσελίδας προκειμένου οι μηχανές αναζήτησης-και κατ΄επέκταση οι χρήστες- να μπορούν να την εντοπίσουν. Διαβάζοντας παρακάτω θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η προώθηση ιστοσελίδων στις ημέρες μας

Θέλετε να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο SEO πλάνο για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

Πίνακας Περιεχομένων

Προώθηση ιστοσελίδων στην πρώτη σελίδα της Google

Όπως όλοι πιθανότατα γνωρίζετε, η Google είναι η πιο δημοφιλής, πετυχημένη και αξιόπιστη μηχανή αναζητήσεων. Κάθε επαγγελματική ιστοσελίδα θα πρέπει όχι μόνο να καταγράφεται από την Google και το Web, αλλά να πετυχαίνει και υψηλές θέσεις στις σελίδες των αποτελεσμάτων αλλά το πιο σημαντικό είναι να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα αν θέλει να έχει υψηλή επισκεψιμότητα.

Οι δύο καλύτερες μέθοδοι για τη προώθηση ιστοσελίδας στην Google, είναι η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (off page και on page SEO) και οι καμπάνιες Google AdWords.

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων μηχανών αναζήτησης βοηθάει την Google να αξιολογήσει και να προβάλλει το εκάστοτε site, ενώ οι καμπάνιες AdWords στην ουσία είναι διαφημιστικές καμπάνιες στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google. Ας δούμε πιο αναλυτικά αυτές τις μεθόδους ψηφιακού marketing.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης (Search Engine Optimization/SEO) για πρώτη σελίδα είναι η βάση αλλά και το πρώτο βήμα για την προώθηση SEO. Ωστόσο, για να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να γνωρίσετε πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης και οι λέξεις κλειδιά και πως  αντιλαμβάνονται τη βελτιστοποίηση τα bots.

Οι μηχανές αναζήτησης και τα SERPs

Μια μηχανή αναζήτησης στην ουσία ψάχνει στις καταχωρήσεις της τα sites που ταιριάζουν καλύτερα στους όρους της εκάστοτε αναζήτησης. Η κάθε search engine όμως, από την Google έως τις λιγότερο δημοφιλείς όπως την Bing, δεν αρκείται απλά στο να βρει τα πιο σχετικά sites στο web. Αυτό που καθορίζει αν η μηχανή αναζήτησης θα επιτύχει ή θα αποτύχει είναι το αν θα μπορέσει να δώσει μια δίκαια κατάταξη όχι μόνο για τις πιο σχετικές, αλλά και για τις πιο εύχρηστες και φιλικές προς το χρήστη ιστοσελίδες για τις λέξεις κλειδιά της αναζήτησης του.

Για να το καταφέρουν αυτό, οι search engines κατατάσσουν τις σχετικές ιστοσελίδες με μια αναζήτηση στις σελίδες των αποτελεσμάτων τους (Search Engine Results Pages/SERPs) με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου που βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το σχεδιασμό και τη δομή, την ύπαρξη backlinks, blog κλπ. Ο όγκος των κριτηρίων αυτών ξεπερνάει τα 200!

Όσο πιο πολλά από αυτά τα κριτήρια πληρεί ένα site, τόσο πιο ψηλά θα είναι στις κατατάξεις των SERPs για τους σχετικούς με αυτό όρους αναζήτησης με μια ολιστική προώθηση ιστοσελίδων. Όσο δε πιο υψηλή είναι η κατάταξη του site, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επισκεψιμότητα του. Οι χρήστες σχεδόν πάντα προτιμούν τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των SERPs και σχεδόν ποτέ δεν περνάνε στη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι όσο πιο ψηλά είναι μία ιστοσελίδα στα SERPs, τόσο πιο αξιόπιστη ή σχετική με την αναζήτηση θεωρείται από τους χρήστες. Αυτό το αποτέλεσμα λοιπόν το πετυχαίνουμε με την σωστή προώθηση website. Η επιτυχία ενός site έχει βασική τακτική την προώθηση ιστοσελίδων, ειδικά αν ανήκει σε μια επιχείρηση, βασίζεται στο πόσο υψηλές θέσεις κατάταξης θα πετύχει στα SERPs

Τι είναι το SEO για την προώθηση ιστοσελίδων

Όπως είπαμε και παραπάνω, το SEO είναι η βάση του digital marketing και της προώθησης ιστοσελίδων. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία που κάνει μια ιστοσελίδα αξιόπιστη στις μηχανές αναζήτησης. Τι σημαίνει αυτό; Οι ειδικοί στις μηχανές αναζήτησης και τους αλγορίθμους τους, θα κάνουν όλες τις απαραίτητες αλλαγές και μετατροπές σε μια ιστοσελίδα (On Page SEO) ώστε να πληρεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι αλγόριθμοι κατάταξης.

Το SEO μπορεί να εφαρμοστεί και εκτός του site, όπου και λέγεται Off Page SEO. Για παράδειγμα, Off Page SEO είναι η απόκτηση backlinks ή η δημιουργία λογαριασμών και ενεργής παρουσίας στα social media. Εννοείται πως ιδιαίτερη προσοχή δίνεται πάντα στα λεγόμενα «σταθερά κριτήρια», καθώς οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης αλλάζουν συνεχώς. Συνεπώς μια σωστά βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα θα καταλαμβάνει πάντα υψηλές κατατάξεις στα SERPs της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης. Επιπλέον, το SEO κάνει πιο γρήγορο και εύκολο το crawling του site από τις λεγόμενες «αράχνες» των μηχανών αναζήτησης, έτσι ώστε να καταγράφονται συνεχώς όλες οι σελίδες στους καταλόγους του.

Τα αποτελέσματα του SEO είναι μακροπρόθεσμα και τα οφέλη του δεν είναι άμεσα ορατά. Μόλις εφαρμοστεί επιτυχώς η  SEO στρατηγική, οι υψηλές κατατάξεις και η αυξημένη επισκεψιμότητα θα φανούν μέσα σε λίγους μήνες (αναλόγως τον ανταγωνισμό και την αγορά), αλλά θα συνοδεύουν το site σας για πάντα -εκτός κι αν αλλάξει ριζικά ο τρόπος που δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης-. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το SEO εξασφαλίζει τη λεγόμενη οργανική επισκεψιμότητα, δηλαδή αυτή που προέρχεται από αναζητήσεις. Η επισκεψιμότητα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την βιωσιμότητα ενός site, καθώς από τη στιγμή που θα πετύχει υψηλές κατατάξεις του επιτρέπει να προβάλλεται χωρίς δαπανηρές διαφημιστικές καμπάνιες.

Καμπάνιες Google AdWords

Η διαφήμιση ιστοσελίδων με AdWords είναι ίσως ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να αποκτήσει κάθε ιστοσελίδα μια ισχυρή online παρουσία και μάλιστα στη πρώτη σελίδα της Google.

Τι είναι τα Google AdWords

Αν κάνετε μια αναζήτηση στη Google όπως πχ “προώθηση ιστοσελίδων” θα δείτε ότι πάνω από τα οργανικά αποτελέσματα της αναζήτησης σας, θα εμφανισθούν κειμενοδιαφημίσεις και σύνδεσμοι για κάποιες ιστοσελίδες, τα οποία θα φέρουν την ένδειξη «χορηγούμενο αποτέλεσμα». Αυτές οι διαφημίσεις λοιπόν είναι ενεργές καμπάνιες Google AdWords.

Όταν κάποιος ξεκινάει μια AdWords campaign, στην ουσία πληρώνει την Google για να προβάλει το site του σε μια περίοπτη και συγκεκριμένη θέση στα SERPs. Με αυτό τον τρόπο, όταν κάποιος κάνει αναζήτηση με λέξη-κλειδί σχετική με το εν λόγω site θα εμφανιστεί εύκολα και γρήγορα στην «κορυφή» της Google. Τα αποτελέσματα των εκστρατειών AdWords είναι σχεδόν άμεσα, αλλά χάνονται όταν σταματήσει η συνδρομή στην υπηρεσία, οπότε και θα πάρουν άλλοι διαφημιζόμενοι τη θέση σας.

Κατά γενική ομολογία, η καλύτερη λύση για την προώθηση ιστοσελίδων είναι η χρήση ενός συνδυασμού των δύο παραπάνω μεθόδων. Μια εκστρατεία AdWords βοηθάει το site να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του, αλλά το SEO εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και βιωσιμότητα του.

Γιατί η δημιουργία μίας ιστοσελίδας δεν αρκεί στις μέρες μας

Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς οι ίδιοι ως χρήστες, το διαδίκτυο είναι πλέον τεράστιο, οπότε είναι πολύ εύκολο να «χαθούν» οι νεότερες ιστοσελίδες μέσα σε αυτό. Όσο καλά σχεδιασμένη κι αν είναι μια ιστοσελίδα, αν δεν κάνει «αισθητή» τη παρουσία της δεν πρόκειται να έχει επιτυχία ή ακόμη και λόγο ύπαρξης. Η κατασκευή ιστοσελίδας σίγουρα είναι το πρώτο βήμα αλλά δεν αρκεί αυτό από μόνο του για να σας δώσει κατατάξεις και επισκεψιμότητα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η προώθηση SEO.

Ένας ιστότοπος δηλώνει στους χρήστες του διαδικτύου ότι υπάρχει και είναι ενεργός όταν θα καταγραφεί στους καταλόγους των μηχανών αναζήτησης και κυρίως σε αυτόν της Google. Είναι γεγονός πως κάποια στιγμή οι crawlers των μηχανών αναζήτησης θα αναγνωρίσουν και θα καταγράψουν μια ιστοσελίδα στο web, ωστόσο η χρήση διαφόρων τεχνικών προώθησης website, όπως το βελτιστοποιημένο web design, κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Συνεπώς αν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, μια ιστοσελίδα θα καταγραφεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στους καταλόγους των μηχανών αναζήτησης.

Η σημασία των search engines στις μέρες μας

Τις περασμένες δεκαετίες, όσο το internet ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, κάποιος έπρεπε να γνωρίζει την ακριβή διεύθυνση μιας ιστοσελίδας για να την επισκεφτεί και να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν. Πλέον όμως το internet έχει  τέτοιον όγκο δεδομένων που ναι μεν μπορεί να βρει κάποιος όποια πληροφορία ψάχνει, αλλά θα πρέπει να ξέρει που και πώς να τη βρει. Και αυτό είναι το σημείο που μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι οι μηχανές αναζήτησης και η προώθηση ιστοσελίδών.

Οι χρήστες του διαδικτύου πλέον χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης σχεδόν για τα πάντα. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η γραμμή διευθύνσεων των browsers είναι αποκλειστικά και μόνο για να γράφουν τη διεύθυνση της Google ή να κάνουν αναζητήσεις κατευθείαν από εκεί. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται απ’ έξω τις διευθύνσεις, ακόμη και των αγαπημένων τους sites. Αυτό σημαίνει ότι για τους περισσότερους χρήστες του ίντερνετ, οι search engines στην ουσία είναι η πύλη τους για τον «μαγικό κόσμο του διαδικτύου».  Αν λοιπόν μια ιστοσελίδα δεν εμφανίζεται στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης και μάλιστα σε υψηλές θέσεις, τότε είναι σαν να μην υπάρχει.

Καταληκτικά, η δημιουργία ιστοσελίδας στην εποχή μας δεν είναι αρκετή για να αποκτήσει μια επιχείρηση επιτυχημένη παρουσία στο internet. Θα πρέπει να γίνει σωστή προώθηση ιστοσελίδας, προκειμένου να καταγραφεί σωστά στα registries των search engines και να πετυχαίνει υψηλές κατατάξεις στις σελίδες αποτελεσμάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση η επισκεψιμότητα του site και η ορατότητα σε λέξεις κλειδιά θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σίγουρα δεν θα αποφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην επιχείρηση.

Θέλετε να κατακτήσετε υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης και να αυξήσετε την ποιοτική επισκεψιμότητα προς την ιστοσελίδα σας;

Πόσο κοστίζει η προώθηση site

Το κόστος και η τιμές για προώθησης μιας ιστοσελίδας εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες: το είδος της προώθησης και τον ανταγωνισμό στον κλάδο ή τη λέξη κλειδί στην οποία στοχεύει η ιστοσελίδα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων. Ας δούμε λοιπόν τους παράγοντες αναλυτικά:

Μέσο προώθησης: Εννοείται ότι οι δύο κύριες μορφές προώθησης ιστοσελίδων, το SEO και το AdWords, έχουν η κάθε μια το δικό τους κόστος. Όσον αφορά το SEO, το οποίο είναι αποδεδειγμένα το πιο αποδοτικό κανάλι ψηφιακού marketing με το μεγαλύτερο ROI, ο ιδιοκτήτης ενός site αφού λάβει ένα εξατομικευμένο πλάνο το οποίο θα επικεντρώνεται στην επιστροφή της επένδυσης, θα κληθεί να επενδύσει ένα χρηματικό ποσό τουλάχιστον για 6 μήνες στον SEO expert ή την εταιρεία που θα αναλάβει τη βελτιστοποίηση.

Το ποσό αυτό συμφωνείται από πριν, και συνήθως περιλαμβάνει και κάποια μορφή τεχνικής υποστήριξης για την ιστοσελίδα μετά το τέλος της βελτιστοποίησης της. Το ποσό που συμφωνείται είναι μηνιαίο και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να αποκτήσει η ιστοσελίδα υψηλές κατατάξεις σε σημαντικές λέξεις κλειδιά. Όταν θα κατακτηθούν αυτές οι θέσεις, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας μπορεί να απολαμβάνει μια συνεχόμενη ροή ποιοτικού traffic -άρα και αύξηση εσόδων- και παράλληλα να ξεκινήσει την προώθηση άλλων λέξεων κλειδιών με υψηλό ROI. Αν θέλετε SEO για την ιστοσελίδα σας μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο για να πετύχετε τους στόχους σας αφού συμπληρώσετε τη φόρμα ανακάλυψης.

Όσον αφορά το AdWords, αυτό είναι μια υπηρεσία με συνδρομή. Το μηνιαίο κόστος καθορίζεται από τη Google, η οποία με τη σειρά της διεξάγει μια «δημοπρασία» ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για κάθε λέξη-κλειδί. Όσο μεγαλύτερη είναι η συνδρομή που κάποιος διατίθεται να πληρώσει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η προβολή του στη Google. Η καμπάνια και τα οφέλη του AdWords σταματούν αν δεν ανανεωθεί η συνδρομή στην υπηρεσία της Google. Η συμβολή ενός ειδικού είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό μιας τέτοιας καμπάνιας προκειμένου να επιλεγούν σωστές λέξεις-κλειδιά με μικρό ανταγωνισμό, ώστε το κόστος της καμπάνιας (PPC) να κινηθεί σε λογικά πλαίσια.

Ανταγωνισμός: Όσο πιο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός σε έναν τομέα της αγοράς, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος της προώθησης. Η έρευνα και μελέτη του ανταγωνισμού μιας ιστοσελίδας είναι ένα απαραίτητο βήμα σε κάθε καμπάνια internet marketing καθώς θα καθορίσει όχι μόνο τις τιμές και το συνολικό κόστος, αλλά και την αποτελεσματικότητα της βελτιστοποίησης και της προώθησης του Site.

Κάποιοι από τους καλύτερους internet marketing specialists στην προώθηση ιστοσελίδων, αρνούνται να ασχοληθούν με κάποιους κλάδους και προϊόντα ή αγορές (niches) καθώς γνωρίζουν ότι σε αυτά επικρατεί μεγάλος και σκληρός ανταγωνισμός, ο οποίος κάνει σχεδόν αδύνατη την επιτυχία οποιασδήποτε καμπάνιας. Εκτός κι αν καποιος είναι αποφασισμένος να επενδύσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στην προώθηση του website.

Ένας σωστός επαγγελματίας ψηφιακού marketing θα μελετήσει την ιστοσελίδα σας προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της στις κατατάξεις των SERPs και τον ανταγωνισμό στο κοινό ή τις λέξεις στόχους της. Στη συνέχεια θα οργανώσει ένα ολοκληρωμένο και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο δράσης. Σε κάθε περίπτωση, μια εταιρεία οφείλει να έχει διαθέσιμο ένα αξιόλογο budget για το ψηφιακό marketing και την προώθηση ιστοσελίδων SEO.

Υπάρχουν δωρεάν εναλλακτικές;

Οι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη σωστή προώθηση site είναι αυτές που αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές οι οποίες είτε είναι δωρεάν, ή έχουν πολύ χαμηλότερο χρηματικό κόστος. Οι μέθοδοι αυτοί όμως απαιτούν συνήθως μεγάλη επένδυση κόπου και χρόνου για να αποφέρουν αποτελέσματα καθώς και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις internet marketing και του internet γενικότερα. Αν λοιπόν πιστεύετε πως έχετε αυτά τα προσόντα και θέλετε να αναλάβετε μόνοι σας την προβολή του site σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων:

1. Ανταλλαγή Συνδέσμων

Αυτή η μέθοδος απαιτεί την επικοινωνία με ιδιοκτήτες blog και ιστοσελίδων με παρόμοιο περιεχόμενο με το δικό σας ή που να ασχολούνται με θέματα που αφορούν το κοινό στόχο του site ή των προϊόντων σας, προκειμένου να γίνει μια ανταλλαγή links. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα βάλει ο καθένας στο site του ένα link για το site του άλλου. Στην ουσία είναι μια μορφή προώθησης ιστοσελίδων με ανταποδοτικά ωφέλη. Η ύπαρξη links από άλλα sites σε ένα site παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την κατάταξη του. Όσο πιο μεγάλο είναι το κύρος των sites στα οποία παραπέμπουν αυτά τα links, τόσο πιο θετικά είναι τα αποτελέσματα για την κατάταξη του.

2. Δημιουργία Ιστολογίου (Blog)

Η δημιουργία ενός blog είτε απευθείας στην ιστοσελίδα σας ή σε «απευθείας σύνδεση» με αυτό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή  των επισκεπτών και πιθανών πελατών οι οποίοι θα ψάχνουν πληροφορίες σχετικές με το θέμα του site σας. Εννοείται ότι αυτά τα blogs πρέπει να ενημερώνονται συχνά και μάλιστα με καλό περιεχόμενο ώστε να βοηθήσουν στην απόκτηση καλύτερης κατάταξης στα SERPs. Η δημιουργία blog είναι φυσικά δωρεάν, αλλά απαιτεί αρκετό ελεύθερο χρόνο για προσωπική ενασχόληση.Σίγουρά η προώθηση ιστοσελίδων θα είναι κάτι σημαντικό για το blog σας

3. Συγγραφή Άρθρων

Πρόκειται για μια τεχνική παρόμοια με τη συγγραφή blog. Αντί να κάνετε μια ιστοσελίδα με καθημερινές και συχνές ενημερώσεις, μπορείτε να γράφετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα άρθρα υψηλής ποιότητας  σχετικά με το site σας. Τα άρθρα αυτά μπορείτε να τα δημοσιεύετε τόσο στο δικό σας site όσο και σε άλλα, αρκεί να φροντίζετε να σας επιτρέψουν να βάλετε κάπου ένα link προς τη σελίδα σας. Αυτη η τεχνική βοηθάει πολύ στην προώθηση ιστοσελίδων. Το χρηματικό κόστος αυτής της τεχνικής είναι μηδενικό, ωστόσο απαιτεί αρκετό ελεύθερο χρόνο και copywriting skills καθώς το περιεχόμενο που προσφέρετε στον αναγνώστη πρέπει να του παρέχει αξία. Αν χρειάζεστε άρθα για το blog σας  μπορούμε να δημιουργήσουμε για εσάς SEO optimised περιεχόμενο ώστε να λάβετε τη μέγιστη απόδοση της επένδυσης σας.

4. Aπάντηση σε ερωτήσεις και comments στα άρθρα σας

Η επαφή με τους αναγνώστες ή τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας έχει πολλά θετικά οφέλη γιατί αποδεικνύει πως πραγματικά νοιάζεστε γι’ αυτούς και την άποψη τους. Ωστόσο, αν ξεκινήσετε να απαντάτε σε σχόλια, θα πρέπει να το κάνετε σε όλα και όχι επιλεκτικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστείτε αρκετό χρόνο. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είστε εριστικοί και επιθετικοί προς τους επισκέπτες σας, ακόμη και αν σας κατηγορούν. Δεν θέλετε να ξεσπάσει ένα επικοινωνιακός πόλεμος στο site σας, γιατί μπορεί να σας φέρει παραπάνω traffic, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

5. Social Media

Άλλη μια δωρεάν μορφή προώθησης site, η οποία στην ουσία απαιτεί από εσάς να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε λογαριασμούς στα πιο δημοφιλή social media. Οι λογαριασμοί αυτοί θα πρέπει να είναι ενεργοί, δηλαδή να κάνουν συχνά posts, tweets κλπ. Όσον αφορά τα social media, σας δίνουν τη δυνατότητα να πληρώσετε για την καλύτερη προβολή των λογαριασμών σας. Η προώθηση ιστοσελίδων μέσα απο τα social μπορεί να γίνει και με την βοήθεια κάποιου Social Media Expert

6. Email Marketing

Φαινομενικά απλό: είναι η μαζική αποστολή  ενημερωτικών και χρηστικών emails σε επισκέπτες ή πελάτες σας. Το δύσκολο βέβαια είναι να βρείτε αυτά τα emails, ειδικά πλέον με την εφαρμογή του νόμου περί GDPR.

7. Press Release

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας δελτίο τύπου. Απλά στέλνετε ενημερωτικά mails σε ιστοσελίδες, περιοδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το site και τα προϊόντα σας ή κάποια εκδήλωση, διαγωνισμό ή κάτι άλλο που μπορεί να οργανώνετε.

8. Article Marketing

Πρόκειται στην ουσία για συγγραφή άρθρων με σκοπό τη προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Αντί για links προς το site σας, στο τέλος αυτών των άρθρων τοποθετείτε ένα link για την αγορά του προϊόντος που πουλάτε ή προωθείτε.

9. Guest Posts

Πρόκειται για τη συγγραφή συγκεκριμένων άρθρων για την προώθηση ιστοσελίδων σε κάποια blogs, πάντα κατόπιν σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη τους. Στο τέλος των άρθρων θα τοποθετήσετε ένα link για το site ή το blog σας. Αν και πρόκειται για μία win – win «συναλλαγή» (εσείς παίρνετε προβολή και ο ιδιοκτήτης του blog περιεχόμενο υψηλής ποιότητας), η εύρεση blog ή site που να «φιλοξενήσει» το άρθρο σας, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και χρονοβόρα.

10. Δημιουργία Infographics

Τα infographics είναι η γραφική απεικόνιση δεδομένων και πληροφοριών με ευχάριστο, οπτικό τρόπο. Στόχος τους είναι η παρουσίαση συνθετών πληροφοριών με κατανοητό τρόπο ώστε ο χρήστης να μπορέσει να τις απομνημονεύσει ευκολότερα. Μπορείτε να δημιουργήσετε infographics και να τα αναρτήσετε σε sites, πάντα με αντάλλαγμα credits και links προς το site σας. Η μέθοδος αυτή ωστόσο απαιτεί χρόνο για τη συλλογή πληροφοριών, αλλά και γνώσεις γραφιστικής.