«Πότε θα δω νέους επισκέπτες στο site μου;», «Τι πρέπει να κάνω ώστε να αυξηθούν τα κέρδη μου στο e-shop;», «Ποιες είναι οι τιμές της βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας;» Αυτές και πολλές ακόμη είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν νέοι δημιουργοί ιστότοπων. Επιθυμούν να υλοποιήσουν οποιαδήποτε ενέργεια είναι αναγκαία για να βελτιωθεί και να προωθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το website τους. Γι αυτό το λόγο αναζητούν ειδικούς για να συνεργαστούν μαζί τους σε αυτό το εγχείρημα τους. Η SEO προώθηση ιστοσελίδας αποτελείται από ένα σύνολο πρακτικών και διαφημιστικών τεχνικών που βοηθούν να φτάσει μία ιστοσελίδα στις ψηλές θέσεις της κατάταξης των αποτελεσμάτων μίας μηχανής αναζήτησης και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της. Είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για όλους όσους θέλουν να εδραιωθούν ψηφιακά. Το κόστος της διαφέρει και δεν υπάρχει μία ενιαία τιμή, ούτε ένας καθορισμένος τιμοκατάλογος. Και αυτό είναι απολύτως λογικό: κάθε website και ο ιδιοκτήτης του διαφέρει, έχει τις δικές του ανάγκες, τα δικά του ‘θέλω’ και προσπαθεί να πετύχει τους δικούς του στόχους. Ο ειδικός που θα συνεργαστεί μαζί του, θα ακούσει προσεκτικά τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του και αργότερα θα εφαρμόσει εξατομικευμένα τις υπηρεσίες SEO προώθησης. Διαφορετικό, όμως, είναι και ο χρόνος που απαιτείται για κάθε ιστοσελίδα για να βελτιστοποιηθεί και να ‘σκαρφαλώσει’ στην πρώτη σελίδα της Google. Εξαρτάται από την τωρινή κατάσταση του website, το θέμα που διαπραγματεύεται καθώς και τους ανταγωνιστές. Ορισμένες εταιρείες ειδικών προσφέρουν και έτοιμα πακέτα υπηρεσιών. Το πώς αυτά κοστολογούνται και για όλα όσα σας απασχολούν σχετικά με το SEO θα ενημερωθείτε στις επόμενες γραμμές.

SEO: Πόσος χρόνος απαιτείται για να βελτιστοποιηθεί μία ιστοσελίδα

Όπως είπαμε προηγουμένως, βασική επιδίωξη κάθε κατόχου επαγγελματικού ιστοχώρου είναι να διαδοθεί στο αχανές χώρο του διαδικτύου και να αποκτήσει πολλούς επισκέπτες μα και πελάτες. Το πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί δεν μπορεί να προβλεφθεί από την αρχή των ενεργειών της βελτιστοποίησης που πραγματοποιούν οι SEO Specialists . Ο χρόνος που ο κάτοχος θα δει αποτελέσματα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, Ο πρώτος παράγοντας είναι η κατάσταση που βρίσκεται το website, λίγο πριν προσπαθήσει να το βελτιστοποιήσει ο ειδικός. Για παράδειγμα, αν ένας ιστοχώρος έχει δημιουργηθεί πριν από αρκετά χρόνια, τότε ενδεχομένως να μη τηρεί τους νέους κανόνες του Search Engine Optimization (SEO). Θυμηθείτε πως το SEO εξελίσσεται, όπως εξελίσσονται και οι μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing). Έτσι, διαφορετικά στοιχεία εξέταζαν αυτές στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων πριν 2-3 χρόνια προτού τις κατατάξουν στη πρώτη σελίδα και διαφορετικά σήμερα.

Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η υπάρχουσα θέση της ιστοσελίδας στην Google. Προφανώς περισσότερο χρόνο χρειάζεται μία ιστοσελίδα που βρίσκεται στην 25η θέση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης να φτάσει στην 2η ή στην 3η θέση από ό,τι μία άλλη που βρίσκεται στη 5η θέση για να φτάσει στην 1η. Άλλος παράγοντας που καθορίζει τον χρόνο που θα εμφανιστούν τα επιθυμητά αποτελέσματα της βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας είναι το θέμα που εκείνη πραγματεύεται αλλά και ο αριθμός των ανταγωνιστών που έχει.

Οι επαγγελματίες του SEO πραγματοποιούν αλλαγές τόσο εντός της ιστοσελίδας (On-Site SEO), όσο και εκτός της (Off-Site SEO) προκειμένου να την βελτιώσουν. Η On Site βελτιστοποίηση του ιστοχώρου για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. Όμως, πολύ περισσότερο χρόνο απαιτείται για την Off-Site βελτιστοποίηση.

Τι είναι η ‘On-Site’ βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου

Ας δούμε πιο αναλυτικά όλες τις τεχνικές του SEO που χρησιμοποιούν οι specialists, προκειμένου να καταλάβετε καλύτερα όλη την διαδικασία. Η ‘on-site’ ή η ‘on-page’ βελτιστοποίηση είναι το σύνολο των πιο σημαντικών ενεργειών που διεξάγονται σε ένα website. Οι ειδικοί προβαίνουν σε διορθώσεις ή αλλαγές ορισμένων χαρακτηριστικών εντός της σελίδας, προκειμένου αυτή να γίνει περισσότερο ελκυστική για τις μηχανές αναζήτησης και για τους επισκέπτες.

Ποια στοιχεία βελτιστοποιούνται στο ‘On-Page SEO’

Το πρώτο στοιχείο που εξετάζει μία μηχανή αναζήτησης σε ένα ιστότοπο είναι το περιεχόμενο του. Αν αυτό είναι αξιόλογο και χρήσιμο για τους χρήστες του διαδικτύου, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να το ξεχωρίσει και να το κατατάξει στα πρώτα της αποτελέσματα. Έτσι, η On-Site βελτιστοποίηση του ιστότοπου αρχίζει από την δημιουργία ποιοτικών κειμένων που επιθυμεί ο επισκέπτης να  διαβάσει και στην συνέχεια να τα κοινοποιήσει σε άλλα άτομα μέσω των social media. Εάν ήδη υπάρχουν κείμενα, ελέγχονται από τον ειδικό και γίνονται διορθώσεις, εάν είναι απαραίτητο.

Δεύτερο βήμα της εντός σελίδας βελτιστοποίησης είναι η έρευνα και η χρήση των keywords σε καίρια σημεία του ιστοχώρου. Εάν οι λέξεις-κλειδιά δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά, οι χρήστες δεν θα μπορέσουν να εντοπίσουν άμεσα την ιστοσελίδα, όταν πληκτρολογήσουν ορισμένες λέξεις στην μηχανή αναζήτησης. Άλλα χαρακτηριστικά που βελτιστοποιούνται εντός του ιστότοπου είναι:

 • το title tag, δηλαδή η ετικέτα τίτλου, στην οποία περιγράφεται η σελίδα. Αυτό είναι χρήσιμο για την Google μα και για τον επισκέπτη να την αναγνωρίσουν πιο γρήγορα και εύκολα,
 • η μετά-περιγραφή: Είναι το κείμενο των 155 το πολύ χαρακτήρων που βρίσκεται κάτω από την διεύθυνση του site στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης και καθώς κοινοποιείται στα social media και
 • τα εσωτερικά links.

E.A.T.: Τι είναι και γιατί λαμβάνεται υπόψη από τους ειδικούς που κάνουν ενέργειες On-Page SEO σε ένα ιστότοπο

Ε.Α.Τ. είναι το ακρωνύμιο των λέξεων ‘Expertise’, (εξειδίκευση), ‘Authoritativeness’ (εγκυρότητα) και ‘Trustworthiness’ (αξιοπιστία) και είναι ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που χρησιμοποιεί η Google προκειμένου να αξιολογήσει τις ιστοσελίδες και να τις κατατάξει στα αποτελέσματα των αναζητήσεων της. Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε διαδικτυακά το 2013, οι ιστοχώροι με περιεχόμενο υψηλής ποιότητας έχουν προτεραιότητα στο να καταταχθούν στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων.

Η εξωτερική βελτιστοποίηση (‘Off-Page SEO’) μίας ιστοσελίδας

Στην εξωτερική Search Engine Optimization μίας ιστοσελίδας, συμβάλλει καθοριστικά η απόκτηση μεγάλου αριθμού backlinks από άλλες δημοφιλείς και αξιόλογες, καθώς δίνει περισσότερη ώθηση στην βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα. Η προσθήκη κουμπιών γρήγορης κοινοποίησης περιεχομένου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι άλλη μία από τις τακτικές του ‘Off- Page’ ή ‘Off- Site SEO’. Η χρήση των βίντεο, επίσης, βοηθάει στην βελτίωση του εξωτερικού SEO του website. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και να δημοσιευθούν χρήσιμα και ελκυστικά βίντεο στο YouTube που θα προτρέπουν τους θεατές να επισκεφτούν το website.

Τοπική βελτιστοποίηση μίας ψηφιακής επιχείρησης (‘Local SEO’)

Εκτός από την ‘On-Site’ και από την ‘Off-Site’ βελτιστοποίηση, οι ειδικοί του SEO, τα τελευταία χρόνια, προχωρούν και στην τοπική βελτιστοποίηση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (‘Local SEO’). Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προωθηθεί καλύτερα η επιχείρηση του πελάτη τους σε τοπικό επίπεδο. Η κυριότερη ενέργεια αυτής της βελτιστοποίησης είναι η εύρεση των σωστών λέξεων-κλειδιών μαζί με το όνομα του τόπου όπου βρίσκεται η επιχείρηση και μετά η κατοχύρωση του e-shop στο κατάλογο των επιχειρήσεων της Google, το Google My Business.

‘International SEO’: Τι είναι και γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για τα e-shops

Πλέον πολλές ψηφιακές επιχειρήσεις επιθυμούν να απευθυνθούν και σε καταναλωτές του εξωτερικού και να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα. Το ‘International SEO’ πραγματοποιεί τις επιθυμίες των ιδιοκτητών e-shops. Με τις ενέργειες διεθνούς βελτιστοποίησης που υλοποιούν οι SEO Specialists για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, η μηχανή αναζήτησης κατανοεί τις χώρες που προσπαθεί το συγκεκριμένο e-shop να προσεγγίσει καθώς και τις γλώσσες που χρησιμοποιεί.

Οι πρακτικές του διεθνούς ‘SEO’ είναι αρκετά δύσκολες μα και πολύ σημαντικές για να αποκτηθούν πελάτες από διαφορετικές χώρες. Διεθνής βελτιστοποίηση ενός ιστοχώρου δεν σημαίνει απλή μετάφραση όλου του περιεχομένου του σε άλλες γλώσσες και την διατήρηση της ίδιας διάταξης. Ο ειδικός που αναλαμβάνει το ‘International SEO’ αναζητά εκ νέου λέξεις-κλειδιά στην γλώσσα και στην χώρα που στοχεύει το e-shop. Επίσης, πρέπει να προσδιορίσει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των αγοραστών εκείνης της χώρας καθώς ορισμένες φορές αυτές διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Μόλις τις προσδιορίσει θα διαμορφώσει την κατάλληλη στρατηγική SEO προκειμένου να ταιριάζει με την συμπεριφορά και τα ενδιαφέροντα των συγκεκριμένων χρηστών.

Τι είναι το SEO Marketing

Μία από τις στρατηγικές του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι και το SEO Marketing και αφορά τις οργανωμένες κινήσεις που γίνονται σε ένα site ώστε να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της Google, την στιγμή που οι χρήστες του διαδικτύου πληκτρολογούν keywords σχετικά με τις υπηρεσίες και το περιεχόμενο του website. Είναι σημαντικό πως η βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα εμφανίζεται σε καλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης χωρίς να είναι PPC, διαφήμιση δηλαδή που έχει πληρωθεί.

Τα οφέλη της στρατηγικής του SEO για τις ιστοσελίδες

Αρκετοί θεωρούν πως η αύξηση της επισκεψιμότητας στο site είναι το μόνο όφελος που αποκτά από το SEO ο ιδιοκτήτης του, γι’ αυτό και είναι επιφυλακτικοί για την τιμή του. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα. Ας τα δούμε αναλυτικότερα: Με την βελτιστοποίηση της επαγγελματικής σας ιστοσελίδας, φτιάχνετε μία όμορφη εμπειρία χρήστη και του δημιουργείτε την επιθυμία να την επισκέπτεται ξανά και ξανά.

Μετά την πραγματοποίηση της έρευνας για τις λέξεις-κλειδιά, έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα τους επισκέπτες που δέχεται το site σας και να παρουσιάσετε υπηρεσίες ή προϊόντα που θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες. Ύστερα από αυτή την κίνηση, θα αποκτήσετε αφοσιωμένους πελάτες που θα σας ακολουθούν πιστά και στο μέλλον.

Οι ενέργειες του SEO είναι στοχευμένες που σημαίνει πως την στιγμή που ένας χρήστης αναζητά κάτι, βρίσκεστε δίπλα του. Φανταστείτε την μπάρα αναζήτησης της Google σαν την εξώπορτα ενός φυσικού καταστήματος που την ανοίγει ο πελάτης και ο υπάλληλος τον υποδέχεται μέσα, δηλαδή εσείς.

Ακόμη, θα δημιουργηθεί ένα πλήθος αξιομνημόνευτων κειμένων με χρήσιμες πληροφορίες για τους χρήστες και πελάτες του site. Έτσι, εκείνοι είναι πολύ πιθανόν να επιστρέφουν σε σας για να ενημερωθούν. Ή είναι δυνατόν να μοιράζουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που θα οδηγήσει περισσότερους επισκέπτες στο εσωτερικό του ιστότοπου που διαθέτετε και περισσότερους πελάτες στο κατάστημά σας.

Επιπλέον, υπάρχει ανατροφοδότηση. Δηλαδή ο SEO Expert με τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχου, κατανοεί πού και πότε είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η πρακτική που ακολουθείτε και να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές. Τα αποτελέσματα από τις ενέργειες για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μπορούν να μετρηθούν. Μα είναι καλή και η απόδοση της επένδυσης σας (“Return on Investment”). Αν και χρειάζεται χρόνος για να γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα της στρατηγικής του SEO, μα μόλις αυτό συμβεί, σας δικαιώνει η ROI.

Οι διαφορές του SEO από άλλες διαφημιστικές καμπάνιες

“Και γιατί να προτιμήσω το SEO και όχι το Pay-per-Click (PPC);’ Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν και ευθύς θα δώσουμε την απάντηση. Γιατί αυτό είναι οικονομικότερο από κάθε άλλη διαφημιστική στρατηγική. Το PPC, όπως και κάθε άλλη διαφήμιση, φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα σε κάθε site, αντίθετα με το SEO που χρειάζεται χρόνο για να γίνει αντιληπτή η αποτελεσματικότητα του.

Όμως, όλες οι διαφημίσεις εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας και από τον ανταγωνισμό. Μόλις σταματήσει αυτός να δίνει χρήματα για το PPC, αυτόματα το site ‘πέφτει’ από τις υψηλές θέσεις κατάταξης της Google. Αντίθετα στο SEO οι τιμές δεν μεταβάλλονται αλλά ούτε και η θέση του site στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης.

Το PPC, έχει, συνεπώς, βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ενώ του SEO είναι μακροπρόθεσμα. Με την βελτιστοποίηση μια ιστοσελίδα λαμβάνει θέση στα οργανικά αποτελέσματα της Google. Έτσι, την εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό οι χρήστες από ό,τι κάποια που βρίσκεται εκεί εξαιτίας μιας πληρωμένης διαφήμισης.

Γιατί να απευθυνθείτε σε ειδικούς για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας

Αν σκέφτεστε γιατί είναι χρήσιμη η συνεργασία σας με μία επιχείρηση SEO Marketing, η απάντηση είναι απλή και σύντομη: γιατί θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο για το website σας. Θυμηθείτε ξανά τους στόχους που είχατε θέσει την περίοδο που ξεκινούσατε την κατασκευή της ιστοσελίδας σου. Αναζητήστε και τα παλιά σημειωματάρια που τους είχατε καταγράψει.

Αναρωτηθείτε τώρα, αν πράγματι καταφέρατε όλα όσα θέλατε πριν από δύο χρόνια, πριν από ένα χρόνο, πριν από έξι μήνες. Αν απαντήσατε καταφατικά και είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του website σας, τότε έχετε ένα άριστα βελτιστοποιημένο ιστότοπο και όντως δεν χρειάζεστε την βοήθεια των SEO Specialists. Όμως, αν συνεχίζετε την ανάγνωση του κειμένου, σημαίνει πως δεν είστε ικανοποιημένοι με την πορεία του ιστοχώρου και χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια.

Οι σωστοί επαγγελματίες SEO έχουν χρόνια εμπειρία, γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης, τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν για να ευρετηριάζουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και εξειδικεύονται στο Search Engine Optimization. Συνεργάζονται αρμονικά με τον κάθε πελάτη και ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε website σχεδιάζουν μία εξατομικευμένη στρατηγική βελτιστοποίησης.

Βρίσκονται πάντα δίπλα στους πελάτες τους και τους συμβουλεύουν μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους, όπως είναι η αύξηση των επισκεπτών στο ιστότοπο, η αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ή των υπηρεσιών, η ενίσχυση της επωνυμίας κλπ. Ωστόσο, όταν αποφασίσετε να συνεργαστείτε με κάποιο ειδικό, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη επιλέξετε ακατάλληλα άτομα.

Λάθη κατά την διαδικασία επιλογής εταιρειών SEO Marketing

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ιστότοπων στην προσπάθειά τους να επιλέξουν την εταιρεία SEO που θα συνεργαστούν είναι τα ακόλουθα:

 • Γρήγορη αναζήτηση επαγγελματιών SEΟ: Είναι απαραίτητο να επιλέξετε προσεκτικά τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε. Ρωτήστε συναδέρφους, άτομα του κοντινού σας περιβάλλοντος, αν γνωρίζουν να σας προτείνουν κάποια αξιόπιστη εταιρεία και κάντε ενδελεχή έρευνα στο διαδίκτυο. Πριν συμφωνήσετε να συνεργαστείτε με κάποια, πηγαίνετε στα γραφεία της και συζητήστε εκεί με τους ειδικούς.
 • Η εταιρεία δεν παρουσιάζει και δεν εξηγεί στον πελάτη την SEO στρατηγική που θα ακολουθήσει στο website του.
 • Ο πελάτης εμπιστεύεται άτομα που λένε: ‘Σε μία εβδομάδα η ιστοσελίδα σου θα είναι στην πρώτη θέση της Google’ ή ‘Θα δημιουργήσω μέσα σε ένα μήνα 200 backlinks’: Άτομα που λένε κάποια από τις προηγούμενες φράσεις, ακολουθούν τεχνικές που παραβιάζουν τους όρους χρήσης των μηχανών αναζήτησης και μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον ιστότοπο.

Πόσο κοστίζει το SEO

Και αφού εξηγήσαμε τους λόγους που αξίζει ένας διαδικτυακός χώρος να διαθέτει SEO αλλά και τι να προσέξετε όταν επιλέγετε SEO Experts για να συνεργαστείτε, ας προχωρήσουμε στο πιο καίριο ερώτημα: ‘Ποιο είναι το κόστος βελτιστοποίησης και προώθησης ιστοσελίδων’. Δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί μία συγκεκριμένη απάντηση μέσα σε ελάχιστες γραμμές ενός ενημερωτικού άρθρου. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει μια σταθερή τιμή για τις υπηρεσίες του Search Engine Optimization.

Όλες οι ενέργειες που υλοποιούνται, όπως η έρευνα και η ανάλυση των keywords, το ‘χτίσιμο’ των συνδέσμων κ.α. προσαρμόζονται ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε πελάτη και τις ανάγκες του κάθε site. Σκεφτείτε τώρα πόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία της βελτιστοποίησης. Πίσω από κάθε πράξη ‘κρύβεται’ μία μεγάλη ομάδα ατόμων που εργάζεται για να φέρει εις πέρας την αποστολή της.  Συνεπώς, ο υπολογισμός κόστους προώθησης ιστοσελίδων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κοστολόγησης του SEO

Για να καθοριστεί το κόστος των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι ειδικοί στους πελάτες/ιδιοκτήτες sites και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες SEO τιμές, είναι απαραίτητο να εξεταστούν κάποιοι παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, οι Expert SEO πρώτα θα ελέγξουν ην τωρινή κατάσταση της ιστοσελίδας και σε ποιο σημείο των αποτελεσμάτων εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης.

Με αυτό το τρόπο, θα γνωρίσουν σε ποιες ενέργειες βελτιστοποίησης θα χρειαστεί να προβούν, προκειμένου να φτάσει το site του πελάτη τους στις επιθυμητές θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων. Κάποιοι ιστότοποι χρειάζονται πολλές διορθώσεις στο εσωτερικό τους (On-Page SEO) ενώ άλλοι πρέπει να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στο off-site (με την δημιουργία νέων links).

Ο ανταγωνισμός είναι άλλος ένας βασικός παράγοντας κοστολόγησης. Όσο περισσότερους ανταγωνιστές έχει ένα website τόσο περισσότερα θα πρέπει να ξοδευτούν ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά στην κατάταξη της Google. Επίσης, χρειάζεται να ελεγχθούν και άλλα δεδομένα για να καταφέρει ένας ειδικός να αναφέρει το κόστος. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Το πόσο παλαιό είναι το domain της ιστοσελίδας,
 • αν στο παρελθόν ο κάτοχος του site προσπάθησε να το βελτιστοποιήσει ανεπιτυχώς,
 • εάν έχει πιθανώς τιμωρηθεί ο ιστότοπος παλαιότερα από την Google,
 • η γεωγραφική έκταση που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να καλύψει αλλά και ο αριθμός των στοχευμένων γλωσσών,
 • το μέγεθος του site,
 • ο αριθμός των φωτογραφιών που χρειάζεται να βελτιστοποιηθούν,
 • επιλεγμένος αριθμός λέξεων-κλειδιών
 • οι στόχοι του πελάτη κ.α.

Πακέτα υπηρεσιών SEO: Τι περιλαμβάνουν και πως κοστολογούνται

Εάν αποφασίσετε να διορθώσετε το site σας και αναζητήσετε ειδικούς που θα το αναλάβουν, θα παρατηρήσετε πως υπάρχουν διαφορετικά πακέτα υπηρεσιών Search Engine Optimization για όλες τις προτιμήσεις. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι:

 • Προώθηση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, μετά από έρευνα των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών, ώστε να αυξηθούν οι επισκέψεις σε αυτή,
 • Βελτιωτικές ενέργειες στο εσωτερικό τμήμα του site προκειμένου να μπορέσει ο αλγόριθμος της Google να το δει. Έτσι, παράγονται ποιοτικά άρθρα που τοποθετούνται στην ιστοσελίδα του πελάτη, διορθώνονται ο τίτλος της σελίδας, οι μετά-περιγραφές, το URL κλπ.
 • Off -Page SEO με την δημιουργία και την αύξηση των εξωτερικών συνδέσμων.

Ακόμη, υπάρχουν αρκετοί τρόποι πληρωμής για τις SEO υπηρεσίες. Οι πιο γνωστοί είναι:

 • με βάση τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε ιστότοπο,
 • με βάση την απόδοση,
 • χρέωση μία φορά το μήνα,
 • χρέωση με την ώρα ή
 • εφάπαξ.

Ανακεφαλαιώνοντας, το κόστος της βελτιστοποίησης ενός site εξαρτάται από τους παράγοντες που εξηγήσαμε παραπάνω και γι’ αυτό δεν είναι το ίδιο για όλες τις περιπτώσεις. Προτού κρίνετε αν η κοστολόγηση του SEO είναι ακριβή ή όχι, σκεφτείτε πόσο αυτή θα συμβάλλει στην επαγγελματική σας επιτυχία.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα