Οι λέξεις-κλειδιά ή διαφορετικά ‘keywords’ είναι αυτές που πληκτρολογεί ο χρήστης στο διαδίκτυο κάθε φορά που κάνει αναζήτηση μίας πληροφορίας που θέλει να βρει πχ όταν ψάχνει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι εύρεση των λέξεων κλειδιών είναι το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσει την προώθηση. Όσοι διαθέτουν μία ιστοσελίδα τις χρησιμοποιούν καθώς είναι βασικά συστατικά για την βελτιστοποίηση της στις μηχανές αναζήτησης αλλά και στη δημιουργία anchors για τη διασύνδεση των σελίδων της ιστοσελίδας. «Πώς βρίσκω, όμως, λέξεις-κλειδιά;» είναι μία ερώτηση που συχνά γίνεται από τους κατόχους sites που θέλουν να πετύχει το SEΟ και είναι μία από τις απαντήσεις που θα δοθούν στις παρακάτω γραμμές.
Πώς χρησιμοποιούνται τα keywords
Οι λέξεις-κλειδιά είναι καθοριστικές για την προώθηση site στην Google. Χάρη σε αυτές, συνδέονται οι χρήστες που ψάχνουν κάτι με αυτούς που το προσφέρουν, δηλαδή τους κατόχους των διαδικτυακών χώρων. Όταν κάποιος δημιουργήσει μία νέα ιστοσελίδα θέτει σε ένα συγκεκριμένο πεδίο (στα tags και στο meta-description) ορισμένα keywords που περιγράφουν ακριβώς το περιεχόμενο της για να γίνει κατανοητό από τις μηχανές αναζήτησης.
Την στιγμή που ένα άτομο προσθέσει στην μπάρα της Google, μία λέξη που είναι ίδια με αυτή που έχει οριστεί από την ιστοσελίδα, θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Για παράδειγμα, αν διαθέτετε μία ιστοσελίδα με συμβουλές για μαθητές Λυκείου, με το keyword ‘πανελλήνιες’ που θα γράψει ένας μαθητής στην μηχανή αναζήτησης θα οδηγηθεί άμεσα στο δικό σας ιστότοπο, εάν το έχετε προσθέσει στο περιεχόμενο του.
Ποιες είναι οι κατηγορίες των keywords
Τα keywords κατηγοριοποιούνται σε ‘short tail’ και σε ‘long tail’. Στα ‘short tail’ αναφέρονται το πολύ δύο λέξεις, δηλαδή ‘σχολικά βοηθήματα’ ενώ στα ‘long tail’ υπάρχουν περισσότερες λέξεις, όπως ‘βοηθήματα για τάξεις Λυκείου’. Για τις ‘short tail’ λέξεις-κλειδιά γίνονται περισσότερες αναζητήσεις αλλά έχουν χαμηλό ‘conversion rate’ σε αντίθεση με τις ‘long tail’ που αναζητούνται πιο ειδικευμένα αλλά έχουν και υψηλότερο ‘conversion rate’.
Πώς να βρείτε λέξεις-κλειδιά
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εύρεση και στην επιλογή των keywords. Αν δεν κάνετε σωστή αξιολόγηση λέξεων, δεν θα αποκτήσει η ιστοσελίδα σας μεγάλο αριθμό επισκεπτών ή θα αποκτήσει λανθασμένο κοινό. Με απλά λόγια, αν στο παραπάνω παράδειγμα, προσθέτατε ως keywords λέξεις όπως ‘πώληση’, ‘οδηγός’, ενδεχομένως θα είχατε επισκέπτες αλλά όχι τους σωστούς γιατί το site σας ασχολείται με τα σχολικά μαθήματα του Λυκείου. Οι ιδανικές για το SEO λέξεις πρέπει να είναι ακριβείς σε αυτά που προσφέρετε.
Για να βρείτε τις λέξεις-κλειδιά, ξεκινήστε με την δημιουργία μίας λίστας. Σκεφτείτε:
- ‘ποιες λέξεις θα προσθέσει κάποιος στην Google για να με βρει;’
- ποιους επισκέπτες θέλω στο site;
- ‘τι ψάχνουν όσοι εισέρχονται στην ιστοσελίδα;’΄
- ‘Τι προσφέρω εγώ;’
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να γράψετε αρκετά keywords. Μπορείτε να ρωτήσετε γνωστούς και φίλους για τις λέξεις που θα πληκτρολογούσαν αν ήθελαν να βρουν το site σας. Μόλις ετοιμάσετε την λίστα, χρησιμοποιήστε διαδικτυακά εργαλεία έρευνας, όπως είναι το Google Keyword Planner για να καταλήξετε σε λιγότερο ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά. Προσθέστε σε αυτό το keyword που έχετε γράψει και στην συνέχεια ‘κλικάρετε’ στην ‘αναζήτηση’ και στην ‘λήψη ιδεών’. Επαναλάβετε μέχρι να βρείτε τουλάχιστον 10 παραπλήσιες λέξεις-κλειδιά.
Λέξεις-κλειδιά σε ένα άρθρο
Μόλις αποφασίσετε την τελική λίστα των λέξεων-κλειδιών, προσθέστε τις στα άρθρα με προσοχή. Σιγουρευτείτε πως υπάρχουν στις πρώτες διακόσιες λέξεις του κυρίως κειμένου και με bold γραφή ώστε να ξεχωρίζουν κατά την ανάγνωση πιο εύκολα. Πρέπει να είναι σχετικές με το περιεχόμενο του άρθρου και ομοιόμορφα τοποθετημένες. Φροντίστε να θυμάστε πως γράφετε για ανθρώπους και δημιουργήστε ενδιαφέροντα κείμενα, χρησιμοποιώντας και συνώνυμα με τις λέξεις- κλειδιά. Η υπερβολική χρήση keywords θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης από αυτά που επιθυμείτε.
‘Πρωτεύουσες’ & ‘δευτερεύουσες’ λέξεις-κλειδιά
Οι “πρωτεύουσες λέξεις-κλειδιά” είναι αυτές που αναζητούνται περισσότερο, γι αυτό και πρέπει να υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το κείμενο. Επίσης, είναι χρήσιμο να υπάρχουν στις επικεφαλίδες, στον τίτλο, στην τελευταία ή στην πρώτη πρόταση. Οι ‘δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά’ έχουν βοηθητικό ρόλο και προσθέτουν περισσότερες πληροφορίες. Λόγου χάρη, μία “πρωτεύουσα λέξη-κλειδί’ θα μπορούσε να είναι η ‘εργασία’ και μία ‘δευτερεύουσα’ η ‘νέα εργασία’.
Συνεπώς, η σημασία των λέξεων είναι μεγάλη για την Google και φυσικά για την αναγνωσιμότητα μιας ιστοσελίδας. Η σωστή χρήση τους θα αυξήσει τους επισκέπτες και μαζί με άλλες ενέργειες του SEO, θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κορυφή των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, προσφέροντας αξιοπιστία.
O Δημήτρης Κουρδούπαλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στο SEO με πάνω απο 16 χρόνια εμπειρίας. Eίναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SEO GREECE και της SEO Dominator ενός πρακτορείου που εξειδικεύεται στο Eccomerce SEO και το LinkBuilding.