Είναι ήδη γνωστό πως το ‘Search Engine Optimization’ (‘SEO’) είναι πολύτιμος βοηθός των ιδιοκτητών ιστοσελίδων ή ηλεκτρονικών καταστημάτων. Χάρη σε αυτό, οι διαδικτυακοί τόποι μπορούν να αναπτυχθούν και να προωθήθούν στο διαδίκτυο περισσότερο. Για να υπάρξουν, όμως, αυτά τα θετικά αποτελέσματα, χρειάζεται να δημιουργηθεί μία SEO καμπάνια. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά και ποια βήματα πρέπει να γίνουν, για να την πραγματοποιήσετε, οι παρακάτω γραμμές, θα σας τα εξηγήσουν όλα.

Τι είναι μία SEO καμπάνια

Αρχικά, είναι ωφέλιμο να γνωρίσετε τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ‘καμπάνια’. Αυτή ορίζεται ως μία προσπάθεια που γίνεται οργανωμένα για να βελτιστοποιηθεί ένα website και να καταταχθεί στις υψηλότερες θέσεις μίας μηχανής αναζήτησης, όπως είναι η Google, η Yahoo, η Bing κ.α. Η καμπάνια του SEO για την προώθηση ιστοσελίδων είναι μία μακροπρόθεσμη διαδικασία καθώς περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία. Αυτά είναι η αναζήτηση των σωστών key-words, η ανάλυση και ο εντοπισμός των προβληματικών σημείων ενός ιστότοπου, η δημιουργία backlinks κ.λ.π.

Σε τι διαφέρει η PPC καμπάνια από την SEO

Αρκετοί είναι αυτοί που λανθασμένα μπερδεύουν την SEO campaign όπως ονομάζεται στα αγγλικά, με την PPC μα στην πραγματικότητα είναι δύο εντελώς διαφορετικές καμπάνιες. Και οι δύο εντάσσονται στο μάρκετινγκ των μηχανών αναζήτησης (SEM) και ο συνδυασμός τους μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των επισκεπτών μίας ιστοσελίδας ή των πωλήσεων μίας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου. Όμως η PPC είναι μία συντονισμένη διαφημιστική προσπάθεια που στηρίζεται στο ΄’pay per click’.

Με απλά λόγια, με την Pay campaign, η ιστοσελίδα σας θα φτάσει πρώτη σελίδα του Google μέσω πληρωμένων διαφημίσεων. Ανάλογα το πόσο συχνά θα εμφανίζεται, εξαρτάται από το ποσό πληρωμής. Αντίθετα, με την καμπάνια του SEO προώθηση ιστοσελίδων, το website σας έχει την δυνατότητα να βρεθεί σε καλύτερη οργανική θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε κάποια διαφήμιση.

Ποιους παράγοντες του SEO υπολογίζει το Google

Η υψηλή θέση στο Google θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά φτιαγμένος είναι ο διαδικτυακός χώρος που διαθέτετε. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες του on-site και του off-site SEO που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι μηχανές αναζήτησης και είναι οι ακόλουθοι:

  • Η ταχύτητα φόρτωσης του website,
  • Το πόσο φιλικό είναι για τους χρήστες κινητών συσκευών, όπως tablet, smartphone,
  • Πόσο συχνά «ανεβαίνει» νέο περιεχόμενο στο site ή στο e-shop,
  • Εάν το περιεχόμενο, οι περιγραφές και οι τίτλοι είναι ποιοτικοί και χρήσιμοι για τους χρήστες που το αναζητούν,
  • Τα links που διαθέτει, το CTR αλλά και ο χρόνος παραμονής ενός ατόμου στην ιστοσελίδα.

Τα πλεονεκτήματα μίας SEO campaign

To κυριότερο πλεονέκτημα μιας στρατηγικής SEO είναι πως δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να την υλοποιήσετε. Είναι ιδανική για εσάς εάν δεν διαθέτετε αρκετά χρήματα για μία ολοκληρωμένη καμπάνια ψηφιακού marketing ή αν η παρουσία σας στο διαδίκτυο είναι πολύ πρόσφατη και δεν έχετε δημιουργήσει ακόμη ένα μεγάλο brand.

Ακόμα, θα διαπιστώσετε πως τα αποτελέσματα μίας επιτυχημένης SEO καμπάνιας διαρκούν για αρκετά χρόνια, με το website σας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του Google. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε στο πέρας του χρόνου είναι μικρές ενημερώσεις, χωρίς όμως να πραγματοποιείτε εκ νέου καμπάνιες για να αυξηθούν οι επισκέψεις των χρηστών στο ιστότοπο σας.

Η στρατηγική του SEO βοηθάει και στο Social Media marketing, καθώς είναι πολύ πιθανόν να παρατηρήσετε τους χρήστες των μέσων κοινωνικών δικτύωσης να οδηγούνται στην συνέχεια στο δικό σας site. Αλλά θα αποκτήσετε επισκέπτες και μέσω άλλων websites εξαιτίας των backlinks. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι πως θα αυξηθεί η λίστα με τα email. Είναι χρήσιμο να έχετε αφοσιωμένους πελάτες που θέλουν να μαθαίνουν τα νέα του e-shops όπως νέες παραλαβές προϊόντων ή ειδικές προσφορές.

Πώς να ξεκινήσετε μία καμπάνια

Το πρώτο βήμα για να αρχίσετε την καμπάνια του SEO είναι να θέσετε στόχους με σαφήνεια. Σκεφτείτε τι θέλετε ακριβώς να πετύχετε με την βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης. Λόγου χάρη, πιθανότατα επιθυμείτε να αυξηθούν οι πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων ή υπηρεσιών ή να αυξηθούν οι επισκέψεις στο ιστότοπο σας. Καταγράψτε τους στόχους σας σε ένα σημειωματάριο. Αυτό θα σας βοηθήσει αργότερα για να εξετάσετε αν οι ενέργειες σας ήταν πετυχημένες.

Ανταγωνιστική ανάλυση SEO

Στην συνέχεια, χρειάζεται να ερευνήσετε τον ανταγωνισμό σας, ώστε να εξετάσετε το περιεχόμενο τους, τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν κυρίως και τα backlinks τους. Έτσι, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια στοιχεία των ανταγωνιστών και στην δική σας προσπάθεια.

Βρείτε keywords  και δημιουργήστε ποιοτικό περιεχόμενο

Βρείτε λέξεις-κλειδιά και φτιάξτε μία λίστα με αυτές. Υπάρχουν εργαλεία έρευνας keywords, όπως είναι το Google Keyword Planner που είναι δωρεάν ή το KWfinder. Θυμηθείτε να τοποθετήσετε τα keywords σε καίρια σημεία, όπως στον τίτλο, στις διευθύνσεις URL, στις επικεφαλίδες, στις μετα-περιγραφές.

Δημιουργήστε αξιόλογο περιεχόμενο στο site και αναζητήστε backlinks. Τα συγκεκριμένα λινκ θα τα αποκτήσετε, σχολιάζοντας σε blogs συναφή με την δική σας ιστοσελίδα, συμμετέχοντας σε forums, ζητώντας από άλλα sites να ανταλλάξετε συνδέσμους ή με το guest blogging.

Tέλος, θα πρέπει να παρακολουθείτε διαρκώς την καμπάνια του SEO για το πόσο καλά λειτουργεί στο website σας. Τα πρώτα αποτελέσματα πιθανότατα θα εμφανιστούν μέσα σε τέσσερις με έξι μήνες.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Call Now ButtonΚαλέστε μας τώρα