Πίσω από κάθε ελκυστικό και σύγχρονο επαγγελματικό website κρύβεται το SEO, η διαδικασία, δηλαδή, που πραγματοποιήθηκε για να βελτιστοποιηθεί και να γίνει ορατό στις μηχανές αναζήτησης. Για την κατάταξη ενός ιστότοπου ή ενός e-shop στις υψηλότερες θέσεις της Google είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια σειρά από ενέργειες τόσο στο on- Page SEO, όσο και στο Off-Page. Ωστόσο, αρκετοί κάτοχοι διαδικτυακών χώρων προβληματίζονται για το πού ακριβώς διαφέρουν τα δύο είδη του Search Engine Optimization. Αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε καλύτερα παρακάτω.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το On-page SEO

Αρχικά, το On-page SEO είναι όλες οι τεχνικές που πραγματοποιούνται για την βελτιστοποίηση του εσωτερικού μίας ιστοσελίδας. Με την διόρθωση ή την αλλαγή ορισμένων χαρακτηριστικών στο website θα μπορέσουν οι μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google να το κατανοήσουν καλύτερα και να του δώσουν υψηλή βαθμολογία, ώστε να φτάσει στις πολυπόθητες ψηλές θέσεις στην αναζήτηση των υπόλοιπων χρηστών.

Σημαντικοί παράγοντες για την βελτιστοποίηση SEO εντός site

Η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης για να αξιολογήσουν ένα website, λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν ορισμένους παράγοντες. Αυτοί είναι αναγκαίο να εξεταστούν προσεκτικά από τον ιδιοκτήτη κάθε ιστότοπου και να διορθωθούν με βελτιστοποίηση ιστοσελίδας κι ενέργειες on page  προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες θετικής βαθμολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, η μηχανή αναζήτησης Google, ελέγχει πρωτίστως την ποιότητα του περιεχομένου μίας ιστοσελίδας. Για αυτό το λόγο, στο εσωτερικό ενός website πρέπει να υπάρχουν αξιόλογα, χρήσιμα μα και σχετικά άρθρα, προκειμένου να λάβει καλό βαθμό. Για παράδειγμα, σε ένα e-shop πώλησης βιβλίων, δεν έχουν καμία θέση άρθρα με έξυπνες συμβουλές για μανικιούρ, ακόμα και αν αυτά είναι πολύ ελκυστικά. Σε αυτή την περίπτωση, παραπλανούν τους χρήστες που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο και πρέπει άμεσα να αφαιρεθούν.

Στην συνέχεια, από τις μηχανές αναζήτησης εξετάζονται προσεκτικά οι λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν σε κάθε ιστότοπο. Για την σωστή on-page βελτιστοποίηση ενός site, δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση των keywords, για να μη τιμωρηθεί από την Google και βρεθεί σε χαμηλότερες θέσεις. Οι λέξεις-κλειδιά, τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία, δηλαδή στους τίτλους, στις επικεφαλίδες, στην διεύθυνση URL, και στην μετά-περιγραφή (meta description).

Άλλοι παράγοντες που ελέγχονται στο On- page SEO γιατί καθορίζουν την κατάταξη του website στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων είναι οι εσωτερικοί σύνδεσμοι (internal links). Είναι απαραίτητο να υπάρχουν αρκετοί σε ένα website, ώστε να οδηγούνται με επισκέπτες από το ένα σημείο στο άλλο στο εσωτερικό του. Εξίσου σημαντική για την κατάταξη του στην Google είναι και η ταχύτητα φόρτωσης. Ιδανικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα τρία δευτερόλεπτα για να φορτωθεί μία ιστοσελίδα.

Οff-page SEO: Τι είναι

Αντίθετα, στο Off-page SEO (ή Off-site), όπως φανερώνει και το όνομα του, γίνονται προσπάθειες βελτιστοποίησης σε στοιχεία που βρίσκονται εκτός του ιστότοπου αλλά είναι εξίσου σημαντικά για την προώθηση του και την υψηλή του κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Η εξωτερική βελτιστοποίηση είναι εξίσου σημαντική με την εσωτερική καθώς δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ενός επαγγελματικού website, να ενισχύσει περισσότερο την επωνυμία και την αξιοπιστία της επιχείρησής του.

Οι παράγοντες του off-page SΕΟ για να βρεθεί το site ψηλά στην κατάταξη

Τα backlinks είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες βελτιστοποίησης μίας ιστοσελίδας. Η απόκτηση εξωτερικών συνδέσμων από άλλα αξιόλογα, ποιοτικά και δημοφιλή website βοηθούν και το βελτιστοποιημένο website να προωθηθεί και να αποκτήσει περισσότερους επισκέπτες.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στο Off-page SEO διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν το περιεχόμενο σε ένα website είναι ενδιαφέρον για τους επισκέπτες, τότε μπορεί να κοινοποιηθεί από αυτούς εύκολα και γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για μία καλύτερη θέση στην πρώτη σελίδα της Google, άλλη μία ενέργεια της Off-Page βελτιστοποίησης είναι η δημιουργία και η αποστολή ενός δελτίου Τύπου κάθε φορά που προστίθεται κάτι πολύ σημαντικό στην ιστοσελίδα. Στα ενημερωτικά sites που το δημοσιεύουν, θα υπάρχει ένα link για να οδηγεί τους νέους επισκέπτες στον ιστότοπο που αναφέρεται στο δελτίο.

On-Page ή Off Page SEO;

Διαβάζοντας προσεκτικά τις προηγούμενες γραμμές του κειμένου, εύκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί η εσωτερική από την εξωτερική βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου. Είναι και οι δύο απαραίτητες για την καλύτερη προώθηση μίας ιστοσελίδας.

Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντική η σειρά με την οποία πραγματοποιούνται οι ενέργειες βελτιστοποίησης του SEO. Προτείνεται να ξεκινούν πρώτα οι διορθώσεις στο εσωτερικό μέρος (on-page) και στην συνέχεια να προχωρούν στο εξωτερικό (off-page).

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Call Now ButtonΚαλέστε μας τώρα