Αν δημιουργήσατε πρόσφατα την επαγγελματική σας ιστοσελίδα και αναρωτιέστε πως θα γνωστοποιήσετε περισσότερο την διαδικτυακή σας παρουσία, η απάντηση είναι μία: με όλες τις τεχνικές του ψηφιακού μάρκετινγκ. Το SEO είναι μία από αυτές και έχει τον πρωταρχικό ρόλο της αύξησης των επισκεπτών ενός website. Ως αρχάριος κάτοχος ιστότοπου, είναι χρήσιμο να γνωρίσετε όλα όσα σχετίζονται με αυτό αλλά και με την υποκατηγορία του, το On-Site.

Τι είναι το SEO  και πώς διαχωρίζεται

Το SEO είναι η συντομευμένη μορφή της φράσης ‘Search Engine Optimization’ και μεταφράζεται ως ‘βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης’. Πρόκειται για μία σειρά από ενέργειες που πραγματοποιούνται σε μία ιστοσελίδα προκειμένου η Google, η Yahoo και άλλες μηχανές αναζήτησης να τη αντιληφθούν και να την κατατάξουν στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων.

Το On-Site (ή On-Page) αποτελεί ένα από τα δύο συστατικά στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων. Το δεύτερο συστατικό του SEO είναι το Off-Site (ή διαφορετικά Off-Page). Και τα δύο είναι ιδιαίτερα σημαντικά και έχουν ένα κοινό στόχο: την ενίσχυση της οργανικής επισκεψιμότητας σε ένα ιστότοπο.

Tι ονομάζουμε On-Site SEO

Το SEO On -Site που ονομάζεται και ‘επιτόπια βελτιστοποίηση’,  είναι το σύνολο στοχευμένων πράξεων που γίνεται στο εσωτερικό του site. Ο συμπληρωματικός σκοπός του εσωτερικά βελτιστοποιημένου ιστότοπου είναι:

  • Να γίνει ελκυστικό και φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης και φυσικά προς τους χρήστες του διαδικτύου,
  • Να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το περιεχόμενο του,
  • Να εκτιμηθεί η χρησιμότητα του και να θεωρηθεί από την Google ως αξιόλογο ώστε να βρεθεί στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της και
  • Να προσδιοριστεί ως σχετικό με κάποιο από τα ερωτήματα αναζήτησης που γίνονται από τους χρήστες.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην On-Site βελτιστοποίηση

Ο κύριος λόγος επίσκεψης ενός ατόμου σε μία ιστοσελίδα είναι για να διαβάσει το περιεχόμενο της. Το ίδιο ισχύει και για τις μηχανές αναζήτησης. Είναι αναγκαίο να μπορούν να το δουν, ώστε να αποφασίσουν αν αξίζει να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη τους. Συνεπώς, χρειάζεται να δημιουργηθούν ποιοτικά κείμενα που ο χρήστης θα θέλει να επισκεφτεί ξανά τον ιστότοπο μόνο για να τα διαβάσει και να τα μοιραστεί με άλλους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η σωστή χρήση των λέξεων-κλειδιών είναι εξίσου σπουδαία στο On-Site SEO. Ο κάτοχος οποιουδήποτε ιστότοπου οφείλει να τοποθετήσει τα keywords στα κείμενα που περιέχονται σε αυτό καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία. Έτσι, διευκολύνονται οι χρήστες που αναζητούν πληροφορίες πληκτρολογώντας συγκεκριμένες λέξεις στην Google να εντοπίσουν γρήγορα το site και να εισέλθουν μέσα σε αυτό.

Σημαντικός, επίσης, παράγοντας στην εσωτερική βελτιστοποίηση του website είναι η ετικέτα του τίτλου (title tag). Εκεί βρίσκεται συνοπτικά η περιγραφή της σελίδας κα βοηθά τον χρήστη και την μηχανή αναζήτησης να την αναγνωρίσουν. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει οι λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο σχετικές με το περιεχόμενο και να μη ξεπερνούν τους 65 χαρακτήρες.

Επιπλέον, για την On-Site βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου είναι απαραίτητο να εξεταστεί η μετά-περιγραφή (meta-description). Πρόκειται για το κείμενο που υπάρχει κάτω από την URL διεύθυνση στα αποτελέσματα της Google ή άλλων μηχανών αναζήτησης. Το ίδιο κείμενο βρίσκεται και στις αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, είναι καλό η  ‘meta-description’ να έχει το πολύ 155 χαρακτήρες ώστε να εμφανίζεται ολόκληρη στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Διορθώσεις άλλων βασικών στοιχείων

Για να είναι ορατό το site στις μηχανές αναζήτησης και στους χρήστες, είναι απαραίτητο να υπάρξουν και άλλες διορθώσεις κατά την διαδικασία της On-Site βελτιστοποίησης. Η αύξηση των εσωτερικών συνδέσμων, είναι μία από αυτές. Με την σύνδεση διαφορετικών σελίδων στο website, είναι πιο εύκολο για την Google να ανιχνεύσει όλο το περιεχόμενο αλλά και να διατηρηθεί η αφοσίωση των επισκεπτών για περισσότερη ώρα στο εσωτερικό του.

Ακόμα, η ενεργοποίηση της SSL, βελτιώνει την αξιοπιστία και την προβολή ενός website καθώς διασφαλίζει πως όσες πληροφορίες βρίσκονται εντός του είναι ασφαλείς. To πώς δομείται το URL είναι καθοριστικό στοιχείο για μία βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα. Δεν επιτρέπεται να περιέχει περιττές λέξεις παρά μόνο κύρια keywords που θα βοηθήσουν την Google να την ανιχνεύσουν καλύτερα.

Ανακεφαλαιώνοντας, το On-Site SEO είναι αναγκαίο για την ευημερία κάθε επαγγελματικής ιστοσελίδας. Μία μη βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Μη αφήσετε το δικό σας website να χαθεί στο αχανές διαδίκτυο.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα