To SEO, είναι απαραίτητο για κάθε e-shop και website που θέλει να ξεχωρίσει στο διαδίκτυο και να αποκτήσει αφοσιωμένους πελάτες και επισκέπτες. Άτομα που θα μιλούν γι΄αυτό ακόμα και offline. Το ‘Search Engine Optimization’, όπως είναι η πλήρης μορφή του SEO, χωρίζεται σε “On Page” (ή “On Site”) και σε “Off Page” (ή “Off Site”).

Τι είναι το ‘On-Page SEO”

Η βελτιστοποίηση SEO εντός της σελίδας (‘on page’) αφορά όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό του ιστότοπου προκειμένου να φτάσει στις υψηλές θέσεις των αποτελεσμάτων της Google. Αν διορθώσετε μερικά στοιχεία, μία μηχανή αναζήτησης θα μπορέσει να εντοπίσει την ιστοσελίδα σας σύντομα και να καταλάβει το πώς έχει δομηθεί και ποιο είναι το περιεχόμενο της.

Γιατί είναι σημαντικό για τους ιστότοπους

Η σημασία του ‘On Page’ είναι μεγάλη για κάθε website καθώς αυξάνεται συνολικά η αποτελεσματικότητα του SEO. Είναι το Α και το Ω για να καταλάβει η Google το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας και να αξιολογήσει αν σχετίζεται ή όχι με τις ερωτήσεις των χρηστών. Χωρίς αυτό, θα υπήρχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να το κατατάξει στις πρώτες θέσεις της.

Η παρουσία ενός website στις ψηλές θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων μίας μηχανής αναζήτησης σημαίνει πως θα έχει περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν και ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο που προσφέρει ο συγκεκριμένος ιστότοπος.

To ‘On Page’ ανήκει στις ‘white hat’ τεχνικές, δηλαδή είναι μία ασφαλής μέθοδος του SEO και δεν θα ανησυχείτε μήπως τιμωρηθείτε από την Google. Επιπλέον, με τις βελτιώσεις που θα κάνετε, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα όμορφο και χρηστικό ιστότοπο που οι χρήστες θα θέλουν να επισκέπτονται συχνά για να διαβάζουν το περιεχόμενό του. Με ευχαριστημένους επισκέπτες, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε και backlinks.

Ποια στοιχεία ευθύνονται για το On Page Optimization

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να διορθωθεί στο ‘on site’ είναι το περιεχόμενο ενός website ή e-shop ή blog για να θεωρηθούν επιτυχημένες οι ενέργειες του SEO. Αυτό θα πρέπει να σχετίζεται με τον τίτλο της ιστοσελίδας που έχετε. Λόγου χάρη, στο blog ενός e-shop με καλλυντικά, δεν περιμένει κάποιος να διαβάσει άρθρα με θέμα «Εύκολα tips για την σωστή συντήρηση επαγγελματικών ψυγείων», αλλά κείμενα με θέμα την περιποίηση προσώπου ή συμβουλές για μακιγιάζ.

Ακόμη, η μοναδικότητα των κειμένων είναι απαιτούμενη για να βελτιωθεί το SEO. Μη ρισκάρετε να αντιγράψετε άρθρα από άλλα sites γιατί θα γίνει αντιληπτό από τις μηχανές αναζήτησης και θα κατατάξουν το ιστότοπο σας στις πιο χαμηλές θέσεις. Οι στοχευμένες λέξεις-κλειδιά μπορούν να επηρεάσουν το ‘οn page SEO”.

Άλλοι βοηθητικοί παράγοντες βελτιστοποίησης

Ο σωστός τίτλος είναι δυνατόν να βοηθήσει έναν ιστότοπο να γίνει πιο φιλικός προς τις μηχανές αναζήτησης. Σε αυτόν πρέπει να αντικατοπτρίζεται ακριβώς το περιεχόμενο που θα αναγνώσει ο χρήστης μόλις ‘κλικάρει’ και εισέλθει στο website. Η ‘εμπειρία του χρήστη’ είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για το on page SEO.  Για να αξιολογήσει θετικά ένα site η Google οφείλει να είναι όμορφο και λειτουργικό. Να είναι εύκολη, δηλαδή, η περιήγηση ενός χρήστη μέσα σε αυτό και να βρίσκει γρήγορα αυτό που θέλει. Το ίδιο σπουδαία είναι και η ταχύτητα φόρτωσης καθώς από αυτή κρίνεται εάν ένας επισκέπτης θα μείνει στο ιστότοπο ή αν θα αποχωρήσει.

Άλλα στοιχεία που μπορούν να ελεγχθούν

Για αποτελεσματικό ‘on page SEO’ οφείλετε να εξετάσετε και την URL διεύθυνση του ιστότοπου σας. Βεβαιωθείτε πως είναι σύντομη, δεν έχει αριθμούς αλλά μία λέξη-κλειδί σχετική με το περιεχόμενο του site. Έπειτα, ελέγξτε και τις ‘μετά-περιγραφές’ των άρθρων σας καθώς ένα εξαιρετικό κείμενο σε αυτές, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα.

Μη αδιαφορήσετε, επίσης για την βελτιστοποίηση των εικόνων που υπάρχουν μέσα στο site. Για να βρίσκεται η ιστοσελίδα σας ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, προσθέστε στις εικόνες ένα όνομα που να τις περιγράφει. Στο ‘alternative text’ αυτών τοποθετήστε επιλεγμένα keywords. Έτσι, η Google θα έχει ένα ακόμη λόγο για να προσέξει το συγκεκριμένο ιστότοπο.

Η ύπαρξη internal links (‘εσωτερικών συνδέσμων’) στα κείμενα είναι άλλος ένας βοηθητικός παράγοντας για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας. Βάλτε τους πάνω σε μερικές λέξεις/φράσεις για να παραπέμψετε τους αναγνώστες σε άλλο σημείο του site.

Φροντίστε ιδιαίτερα τον σχεδιασμό του website ή του e-shop σας ώστε να είναι φιλικός για τα smartphones ή τα tablets. Έτσι, θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στο SEO καθώς θα δεχτείτε επισκέψεις και από χρήστες φορητών συσκευών που θα αυξήσουν την κίνηση στο ιστότοπο σας.

Αναμφίβολα, το SEΟ και ειδικότερα το ‘On Page” είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για κάθε site. Ίσως είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή, μα στο τέλος δικαιώνει κάθε κάτοχο διαδικτυακού χώρου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε τις αλλαγές.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα