O Απόλυτος Οδηγός για On Page SEO

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε όταν βελτιστοποιείτε την ιστοσελίδα σας για SEO.

Super On Page SEO GuideΤο On Page SEO της ιστοσελίδας σας είναι σαν τα θεμέλια του σπιτιού σας. Χωρίς την εσωτερική βελτιστοποίηση, η ιστοσελίδα σας θα χαθεί στις τελευταίες θέσεις των μηχανών αναζήτησης.

Δυστυχώς, στον κόσμο του Search Engine Optimization φαίνεται πως οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για ένα και μόνο πράγμα: Τα Backlinks.Eνα σημαντικό στοιχείο μιας Off Page SEO στρατηγικής που ακολουθεί. Παρά το γεγονός ότι τα backlinks παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην κατάταξη μιας ιστοσελίδας, δεν είναι ο μοναδικός ή ο κυριότερος παράγοντας κατάταξης, άσχετα με το τι λένε ή πιστεύουν μερικοί.

Οι άνθρωποι του SEO συνήθως παρακάμπτουν την βασική (και μερικές φορές βαρετή) βελτιστοποίηση On Page SEO και ξεκινούν κατ ‘ευθείαν με την δημιουργία συνδέσμων και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις οι σελίδες τους.

Το εχω πάθει και εγώ αρκετές φορές και πραγματικά δεν είναι το καλύτερο συναίσθημα να τρέχεις καμπάνιες και να μην κουνιέται το site

Φανταστείτε ότι ξεκινάτε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο και αρχίζετε με τις βασικές ασκήσεις όπως διατάσεις,κάμψεις,βαράκια κλπ.Αυτές οι ασκήσεις σας προετοιμάζουν για να μπορέσετε αργότερα με πιο γρήγορο ρυθμό να περάσετε στο επόμενο στάδιο με διαφορετικές ασκήσεις έτσι ώστε στο τέλος να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.Αν δημιουργήσετε τις σωστές βάσεις με τις βασικές ασκήσεις τότε όταν θα ξεκινήσετε τις άλλες θα είστε πολύ δυνατότεροι και φυσικά θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Το SEO λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο – χωρίς τις σωστές βάσεις ή την δημιουργία ενός σωστού πλαισίου, η προώθηση της ιστοσελίδας όπως η οικοδόμηση backlinks, η προβολή του περιεχομένου και η διαμόρφωση της παρουσίας στα social media, είναι απλά μία τεράστια σπατάλη χρόνου και χρημάτων. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί στο χώρο του internet marketing, το On Page SEO δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Δεν αρκούν απλά μερικές ετικέτες τίτλου (title tags) για την υψηλή κατάταξη του site σας. Η Google αλλάζει συνεχώς, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εάν σχεδιάζετε μια νέα ιστοσελίδα, αυτός ο οδηγός On Page SEO δεν θα σας επιτρέψει να κάνετε λάθη που μπορεί να καταστρέψουν αργότερα όλη την καμπάνια SEO σας.Είναι ένα δυνατό checklist που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάθε νέο site. Αν έχετε ήδη ένα site, μπορείτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές αμέσως προκειμένου να τις αναγνωρίσει η Google για ν’αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη τους.

Τις περισσότερες από τις παρακάτω βελτιστοποιήσεις στην ιστοσελίδα σας μπορείτε να τις κάνετε μέσα από το cms που χρησιμοποιείτε. Αυτό που χρησιμοποιώ για όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες μου είναι το WordPress και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα για τον λόγο ότι είναι εύκολο και λειτουργικό στην χρήση ακόμα και για έναν αρχάριο

Πάμε λοιπόν

Ετικέτες τίτλου (title tags)

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο Onpage SEO είναι οι ετικέτες τίτλου. Στα περισσότερα CMS όπως πχ το WordPress αυτή η ετικέτα μπορεί να προστεθεί αυτόματα με διάφορα plugins.

Στην ουσία η ετικέτα λέει στην google σχετικά με το θέμα που περιλαμβάνει η ανάρτηση της σελίδας. Για παράδειγμα η ετικέτα τίτλου για το post “Το Marketing test των 1000 επισκεπτών” λέει στην Google ακριβώς πιο είναι το θέμα του.

Για να πάρετε πληροφορίες σχετικά με την ετικέτα που χρησιμοποιεί η εκάστοτε ιστοσελίδα, μεταβείτε στον Mozilla epixeirein.gr/2016/02/01/marketing-test-1000-visitors,δεξί κλίκ πάνω στην σελίδα και «προβολή πηγαίου κώδικα»

On Page SEO and Page Title

Είναι πολύ βασικό να συμπεριλάβετε μέσα στον τίτλο σας την βασική λέξη κλειδί. Όσο πιο στην αρχή του τίτλου τόσο καλύτερα αφού της δίνετε μεγαλύτερη προτεραιότητα στα μάτια της Google. Πάντα να την συμπεριλαμβάνετε με τρόπο φυσικό και όχι να υπάρχει 2 και 3 φορές μέσα στον τίτλο γιατί αυτό πλέον μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη.

Να έχετε στο νου σας ότι στόχος σας είναι με αυτόν τον τρόπο να πείτε στην Google ποιο είναι το θέμα της σελίδας σας.Επίσης προσέξτε ο τίτλος σας να είναι μεταξύ 50 – 60 χαρακτήρες για να μπορεί να εμφανίζετε στα οργανικά αποτελέσματα.Αν δεν είστε προσεχτικοί με τους πόσους χαρακτήρες χρησιμοποιείτε θα έχετε το παρακάτω αποτέλεσμα.Κάτι που δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση γιατι μειώνετε σημαντικά το conversion (click)

On Site SEO and the wrong page title characters

Ετικέτες κεφαλίδας

Για την ετικέτα τίτλου που μιλήσαμε μπορούμε να έχουμε μόνο μία άλλα μπορούμε να έχουμε όσες ετικέτες κεφαλίδας θέλουμε και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε

Με τις κεφαλίδες (H1,H2,H3 κτλπ) στην ουσία λέμε στην Google πιο είναι το θέμα του κάθε μέρους της σελίδας μας πράγμα που μας επιτρέπει να σπάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι περιεχομένου σε μικρότερα.

Τα περισσότερα CMS επιτρέπουν την αυτόματη εισαγωγή ετικετών κεφαλίδας.

Για να χρησιμοποιήσετε ετικέτες κεφαλίδας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε ετικέτες όπως για παράδειγμα: <h1> κεφαλίδα 1 </ h1> <h2> κεφαλίδα 2 </ h2> <h3> κεφαλίδα </ h3> και ούτω καθεξής. Τα περισσότερα CMS επιτρέπουν την αυτόματη εισαγωγή ετικετών κεφαλίδας.

Με την χρήση κεφαλίδων πετυχαίνουμε δύο πράγματα. Πρώτον: βελτιώνουμε τις πιθανότητες κατάταξης μας για δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά που δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα τίτλου μας. Δεύτερον: κάνουμε τη σελίδα μας αισθητικά ευχάριστη για το κοινό μας.

Για να πάρετε πληροφορίες σχετικά με τις ετικέτες κεφαλίδας που χρησιμοποιεί η εκάστοτε ιστοσελίδα,μεταβείτε στον Mozilla,δεξί κλίκ πάνω στην σελίδα και «προβολή πηγαίου κώδικα»

Ας δούμε ένα γρήγορο παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε γράψει περιεχόμενο σχετικά με το ψηφιακό μάρκετινγκ. Η ετικέτα τίτλου σας μπορεί να είναι κάπως έτσι: “Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Επιχειρήσεις”. Μετά από αυτόν τον τίτλο λοιπόν, μπορείτε να έχετε <h1> tags όπως “Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κανάλια που χρησιμοποιούν οι Επιχειρήσεις» <h2> tags  όπως “Search Engine Optimizarion”, “PPC Διαφήμιση”, “Κατασκευή Ιστοσελίδας” και ούτω καθεξής. Στην ουσία χρησιμοποιείτε τις κεφαλίδες για να γίνει μία διάκριση μεταξύ των διαφόρων μερών η ενοτήτων του περιεχομένου σας.

Αυτό βοηθά την Google να καταλάβει ποιο περίπου είναι το θέμα του posts σας και βοηθά τους αναγνώστες σας να βρουν τα μέρη του περιεχομένου σας που πραγματικά χρειάζονται ή τους ενδιαφέρουν. Η έλλειψη ετικετών κεφαλίδων, βλάπτει σοβαρά τις σελίδες και τα posts σας!

Bold Ετικέτες

Ορισμένοι πιστεύουν ακράδαντα πως οι bold ετικέτες θα βελτιώσουν την κατάταξή τους. Με αυτή τη λογική λοιπόν, κάνουν bold και πλάγιες όλες τις λέξεις-κλειδιά τους. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι bold λέξεις-κλειδιά βοηθούν στην βελτίωση των κατατάξεων απλά κάποιες παλιές και ξεπερασμένες θεωρίες. Αν μη τι άλλο, όταν κάποιος κάνει τυχαίες λέξεις-κλειδιά bold αντί για τις λέξεις στόχους, τότε στην ουσία απομακρύνει το κοινό από το πραγματικό θέμα του κειμένου του.

Ένα μέρος αυτού του bold κειμένου μπορεί να αυξήσει τις μετατροπές άλλα ένα αλλό κομμάτι του, μπορεί να τις μειώσει. Να χρησιμοποιείτε τις bold ετικέτες μόνο για να δώσετε έμφαση σε κάποιες λέξεις. Το ίδιο ισχύει και για τις πλάγιες και τις ισχυρές ετικέτες. Μην βλέπετε τις bold ετικέτες σαν παράγοντα του On Page SEO. Να τις βλέπετε σαν έναν παράγοντα που βοηθά το κοινό σας να κατανοήσει καλύτερα το περιεχόμενό σας.

Βελτιστοποίηση εικόνων (Αlt Tag)

Η συντριπτική πλειοψηφία έχει την λανθασμένη πεποίθηση ότι η βελτιστοποίηση εικόνων δεν παίζει κάποιο ρόλο στο SEO. Η βελτιστοποίηση εικόνων είναι πολύ εύκολη- ιδιαίτερα στο WordPress – και όχι μόνο θα σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας, αλλά θα σας φέρει και traffic από το Google Images. Είναι μία διαδικασία με μεγάλα οφέλη που διαρκεί το πολύ πέντε δευτερόλεπτα.

Όταν η Google μελετά τον κώδικα και την διατύπωση του περιεχομένου της σελίδας σας, δεν βλέπει τις εικόνες σας. Εσείς και οι αναγνώστες σας μπορείτε να βλέπετε τις εικόνες με τα μάτια σας, αλλά τα robot της Google δεν έχουν μάτια κι έτσι δεν μπορούν να καταλάβουν τι δείχνει η κάθε εικόνα. Ένα alt tag λοιπόν, θα “πει” στα robots τι δείχνει η κάθε εικόνα. Βάζοντας την ετικέτα “on site seo in greece” σε μια εικόνα δηλαδή, λέμε στο bot ότι η εικόνα δείχνει το On Site SEO στην Ελλάδα.

Εάν το όνομα του αρχείου της εικόνας ήταν απλά “onpage1”, ή ακόμα χειρότερα “pic1” , το bot απλά δεν θα “καταλάβει’ τι δείχνει η εικόνα.

Με την προσθήκη του εναλλακτικού κειμένου, η Google καταλαβαίνει τι δείχνει η εικόνα κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του περιεχομένου σας στα αποτελέσματα των αναζητήσεων!

Πυκνότητα των λέξεων-κλειδιών

Η πυκνότητα των λέξεων-κλειδιά ανέκαθεν ήταν ένα καυτό θέμα στον χώρο του On Page SEO.

Τις παλιές καλές μέρες του SEO, μπορούσε κανείς να γράψει άρθρα με πάνω από 10% ποσοστό πυκνότητας των λέξεων-κλειδιά και να πετύχει καλές κατατάξεις. Αν όμως το κάνει τώρα αυτό,δεν θα έχει τα αποτελέσματα που δεν θέλει. Δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με την σωστή Πυκνότητα των λέξεων-κλειδιά σε ένα άρθρο

Αν η πυκνότητα της κύριας λέξης κλειδί σας αγγίζει το 2% στο περιεχόμενο σας και το 2,4% σε αυτό των ανταγωνιστών σας, ειλικρινά δεν πιστεύω πως η google θα κατατάξεις του ανταγωνιστές υψηλότερα από εσάς απλά και μόνο εξαιτίας αυτής της διαφοράς.Αυτό που κάνω εγώ είναι να χρησιμοποιώ ένα μέσο όρο πυκνότητας των πρώτων 5 αποτελεσμάτων για την κύρια λέξη μου.

Ας πούμε ότι η κύρια λέξη-κλειδί σας για το site σας είναι “αθλητικά παπούτσια”. Η λέξη-κλειδί “αθλητικά παπούτσια” θα βρίσκεται σίγουρα μερικές φορές στο άρθρο σας, μία φορά στον τίτλο και μια φορά στο URL. Επιπλέον, ας πούμε ότι στο site σας έχετε και τις εξής τρεις κατηγορίες σελίδων “ανδρικά αθλητικά παπούτσια “, “γυναικεία αθλητικά παπούτσια ” και “παιδικά αθλητικά παπούτσια”. Ας υποθέσουμε και ότι έχετε ένα widget «πρόσφατες δημοσιεύσεις”  στο sidebar της κάθε σελίδας που παρουσιάζει πέντε από τα τελευταία άρθρα σας, όλα με θέμα τα αθλητικά παπούτσια. Σε αυτή την περίπτωση, τα πραγματικά ποσοστά πυκνότητας λέξεων-κλειδιά είναι σίγουρα απαγορευτικά. Θα πρέπει πάντα να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε την κύρια λέξη-κλειδί στη σελίδα σας. Παν μέτρον άριστον.Η απλά αντιγράψτε την πυκνότητα των ανταγωνιστών σας και πειραματιστείτε.

Φροντίστε να αποφύγετε τα sidebar widgets που παραγεμίζουν με τη λέξη-κλειδί κάθε σελίδα. Αποφύγετε τις σελίδες που περιλαμβάνουν τη κύρια λέξη-κλειδί σας σε κάθε σελίδα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ελέγξτε τις δημοσιεύσεις σας με αυτό το εργαλείο για να δείτε την πραγματική πυκνότητα της λέξης-κλειδί. Τα αποτελέσματα θα σας σοκάρουν.

http://tools.seobook.com/general/keyword-density/

Χρήση σχετικών λέξεων

Νωρίτερα είπαμε ότι η πυκνότητα της λέξης-κλειδί δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία  στο σύγχρονο SEO. Εννοείται πως το να συμπεριλάβει κανείς τη λέξη-κλειδί μία ή δύο φορές στο περιεχόμενο του θα το ωφελήσει, ενώ αν το παραγεμίσει με αυτήν, θα το βλάψει. Με τη χρήση της λανθάνουσας σημασιολογικής ανάλυσης, μπορούμε να περιλάβουμε διάφορες παραλλαγές των λέξεων-κλειδιών μας, χωρίς να ανησυχούμε μήπως η Google δεν καταλάβει το θέμα του περιεχομένου μας.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα από τη λέξη κλειδί σας. Για παράδειγμα, ο κόσμος μπορεί που ψάχνει για το “πως να κόψει το κάπνισμα”, πιθανότατα θα ψάξει για “ηλεκτρονικό καπνισμα”, αλλά μπορεί να ψάξει και για “τι να κάνω αντί να καπνίζω”, ή “τι κακό κάνει το κάπνισμα” ή “καρκίνος του πνεύμονα” κ.α

Τοποθετείστε ελεύθερα τις παραλλαγές της λέξης κλειδί σας χωρίς να χρησιμοποιείτε την κύρια λέξη σας πολλές φορές

Εν συντομία, να γράφετε φυσικά και να μην επικεντρώνεστε πάρα πολύ στην λέξη-κλειδί και θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα θα πετύχετε υψηλή κατάταξη για πολλές διαφορετικές λέξεις-κλειδιά χάρη στο on-page SEO σας. Οι ανταγωνιστές σας θα επικεντρώνονται σε μία λέξη-κλειδί, αλλά εσείς σε κάθε πιθανή παραλλαγή της. Αυτό είναι πολύ πιο φυσικό από τη χρησιμοποίηση της λέξης-κλειδί 40 φορές σε ένα post με 1000 λέξεις.

Ταχύτητα ιστοσελίδας

Αυτός είναι ένα άλλος παράγοντας που πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και ειδικοί του SEO παραμελούν. Η ταχύτητα της ιστοσελίδας σας έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για τους επισκέπτες της, αλλά και για την Google.Μπορεί η Google να μην υπολογίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate) όταν αποφασίζει για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας, ωστόσο αυτό το ποσοστό βοηθά με τον συνολικό αριθμό του traffic σας.

Σύμφωνα με την google, αλλά και την κοινή λογική, είναι παράλογο το να φτάσει μία σελίδα στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων και να μην μπορεί να σταυρώσει επισκέπτες λόγω της αργής της ταχύτητας. Η ταχύτητα του site σας λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντική.

Η βελτίωση της ταχύτητας του site σας δεν είναι απλή υπόθεση. Πώς μπορείτε να διορθώσετε μια αργή ιστοσελίδα; Θα σας κάνω κάποιες προτάσεις εδώ

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν αξιοπρεπή web host, πριν κάνετε οτιδήποτε. Αν η φιλοξενίας του site σας σας κοστίζει 5 ευρώ τον μήνα, τότε δεν πρέπει να περιμένετε εντυπωσιακές βελτιώσεις στη ταχύτητα της.

Σημείωση: Εάν η ιστοσελίδα σας στοχεύει σε συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία (π.χ. σε επισκέπτες από Ελλάδα), θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο host σας είναι στην χώρα ή την περιοχή που στοχεύετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε, είναι η ιστοσελίδα σας ως σύνολο.Το εργαλείο που προτείνω να χρησιμοποιήσετε είναι το WebPageTest το οποίο θα σας δείξει έναν δρόμο για να βελτιώσετε την ταχύτητα της Ιστοσελίδας σας αλλά και την συνολική τεχνική εικόνα της.

Μπορειτε επίσης εάν χρησιμοποιείτε WordPress να δοκιμάσετε το Super Cache ή το W3 total cache. Αν εγκαταστήσετε κάθε plugin και “παίξετε” λίγο με τις επιλογές και τις ρυθμίσεις τις σελίδας σας, θα βελτιώσετε σημαντικά την ταχύτητα της.

 Ελέγξετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.

Μπορείτε να το κάνετε με τη χρήση της λειτουργίας δοκιμής ταχύτητας ιστοσελίδας του Pingdom ή του Google Insight.Απώτερος στόχος σας είναι η ταχύτητα φόρτωσης να πέσει κάτω από τα 3 δευτερόλεπτα. Με αυτή τη ταχύτητα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι επισκέπτες θα μείνουν στην ιστοσελίδα σας. Να θυμάστε ότι κανείς δεν πρόκειται να περιμένει 5 με 6 δευτερόλεπτα για τη φόρτωση μιας σελίδας.

Ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate)

Το ποσοστό εγκατάλειψης σημαίνει ότι ο κόσμος ναι μεν ανακαλύπτει το site σας, αλλά επισκέπτεται ελάχιστα μόνο την σελίδα στην οποία τον έστειλε κάποια μηχανή αναζήτησης και καμία άλλη δεν πλοηγείτε στην ιστοσελίδα σας και γρήγορα φεύγει από αυτήν

Ένα χαμηλό ποσοστό εγκατάλειψης, δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκει ενδιαφέρον κι ελκυστικό το site. Εννοείται πως όσο μικρότερο το ποσοστό εγκατάλειψης ενός site, τόσο το καλύτερο. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το ποσοστό εγκατάλειψης επηρεάζει σημαντικά τις κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησής σας, αλλά σίγουρα επηρεάζει τον συνολικό αριθμό του traffic ενός site.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε πολλά εσωτερικά links συνήθως σε άρθρα που γράφετε στο blog σας (links που παραπέμπουν σε άλλες σελίδες του δικού σας site και όχι σε κάποιο άλλο site) στο περιεχόμενό σας για να κάνετε τον κόσμο να επισκέπτεται κι άλλες σελίδες του site σας. Φροντίστε επίσης στα blog posts σας ν’ αναφέρετε κι άλλα σχετικά άρθρα σας όσο το δυνατόν συχνότερα.

Μήκος Περιεχομένου

Ο συγκεκριμένος παράγοντας δεν ήταν πολύ σημαντικός πριν από μερικά χρόνια, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το μήκος και η ποιότητα του περιεχομένου σας είναι πλέον το κλειδί για την κατάταξη του site σας. Το μεγάλο μήκος τους περιεχομένου σας επιτρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερες ετικέτες κεφαλίδων, σας επιτρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερους long tail όρους αναζήτησης και σας επιτρέπει να “πουλήσετε” καλύτερα στον επισκέπτη της σελίδας σας την ιδέα ή το προϊόν σας. Αν δείτε τα αποτελέσματα για οποιονδήποτε όρο αναζήτησης στην Google θα διαπιστώσετε στις περισσότερες περιπτώσεις ότι οι σελίδες που παρέχουν την μεγαλύτερη αξία θα είναι πάντα στην κορυφή της κατάταξης.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που η Wikipedia κατατάσσεται πάντα τόσο ψηλά για όλους σχεδόν τους σημαντικούς όρους αναζήτησης. Το περιεχόμενο με μεγάλο μήκος θα καταφέρει εύκολα να πετύχει υψηλές κατατάξεις, οπότε αν θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη για μια λέξη-κλειδί, φροντίστε να ξεκινήσετε με περιεχόμενο μεγάλου μήκους.

Το μεγάλο μήκους περιεχόμενο θα πετύχει εύκολα μεγάλες κατατάξεις και θα παράσχει το κοινό σας περισσότερη αξία. Με άλλα λόγια, το περιεχόμενο μεγάλου μήκους θα ωφελήσει τόσο εσάς, όσο και το κοινό σας.

Βελτιστοποίηση URL

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε την κύρια λέξη-κλειδί σας στην διεύθυνση URL σας, όποτε αυτό είναι δυνατό. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να πείτε στην Google ποιο είναι περίπου το θέμα της σελίδας σας (όπως μπορείτε να δείτε, δίνουμε στη Google πολλές πληροφορίες με το On Page SEO μας), αλλά βοηθά και το κοινό να αποφασίσει κατά πόσον το link σας είναι σχετικό με αυτό που ψάχνει.

Το WordPress πλέον μετατρέπει αυτόματα τον τίτλο του post σας σε URL. Aυτό το χαρακτηριστικό όσο και να βοηθάει δεν αποτελεί το ιδανικό τρόπο για την βελτιστοποίηση του url.Για την καλύτερη δυνατή βελτιστοποίηση τοποθετήστε την κύρια λέξη κλειδί στο σωμα του permalink αυτούσια

Ενα παράδειγμα. Έστω ότι ποστάρω ένα κείμενο με τίτλο “Το Digital Marketing στην Ελλάδα του σημερα”. Αυτόματα το WP θα μου δημιουργήσει το παρακάτω Url

seodominator.org/το-digital-marketing-στην-Ελλαδα-του-σημερα

η κύρια λέξη κλειδί μου για αυτό το άρθρο είναι : digital marketing greece

οπότε διαμορφώνω το url μου :

seodominator.org/digital-marketing-greece

Έχουμε σχεδόν τελειώσει, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για μερικά πραγματάκια ακόμη πριν κλείσουμε

Βελτιστοποίηση Meta Περιγραφής (Meta description)

Η meta περιγραφή της ιστοσελίδας σας είναι στην ουσία αυτό που βλέπει κάποιος στην Google όταν η σελίδα σας θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα κάποιας αναζήτησης. Η meta περιγραφή σας δεν αποτελεί από μόνη της παράγοντα για υψηλή κατάταξη. Είναι αποκλειστικά για να ιντριγκάρει τους αναζητητές. Με την περιγραφή σας λοιπόν, θα προσπαθήσετε να κάνετε τους επισκέπτες σας να κάνουν κλικ στο link σας. Εννοείται πως καλό είναι η meta περιγραφή να περιέχει και την κύρια λέξη-κλειδί σας όποτε αυτό είναι δυνατόν.

on page seo and meta description main keyword

Εσωτερικά links

Τα Εσωτερικά links είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτόν τον οδηγό για το On Page SEO και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την καλή κατάταξη της σελίδας σας. Εάν δεν χρησιμοποιείτε Εσωτερικά links, τότε οι κατατάξεις σας, η χρηστικότητα της σελίδας σας και το πιο σημαντικό, το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη σελίδα σας σαν σύνολο (engagement), θα υποφέρουν! Θα πρέπει λοιπόν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να χρησιμοποιείτε Εσωτερικά links!

Με την σύνδεση διαφόρων σελίδων του site σας μεταξύ τους, θα βοηθήσετε στη μεταφορά κύρους και link juice μεταξύ των άρθρων του site σας. Φανταστείτε πως το site σας είναι ένας τεράστιος ιστός αράχνης και πως με το κάθε άρθρο που γράφετε και το κάθε νέο θέμα με το οποίο ασχολείστε, ο ιστός αυτός μεγαλώνει.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για τα Εσωτερικά links στο site σας

# 1: Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα εσωτερικά links και το άρθρο;

Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα που συνδέετε με το link σας είναι σχετική με το θέμα του άρθρου σας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα άρθρο σχετικά με την προώθηση ιστοσελίδων κι ένα άρθρο για το πως αναπτύσσετε το digital marketing στην Ελλάδα .Θα μπορούσατε λοιπόν να βάζατε ένα εσωτερικό link για το άρθρο  digital marketing στην Ελλάδα στο post για το προώθηση ιστοσελίδων λέγοντας ότι αν κάποιος θέλει να μάθει γιατί τι είναι το digital marketing πρώτου να ξεκινήσει να διαβάζει για την προώθηση μιας ιστοσελίδας, μπορεί να διαβάσει το άρθρο για το digital marketing που βρίσκεται στο site σας. Αν το link είναι σχετικό με το άρθρο, τότε σίγουρα οι αναγνώστες σας θα κάνουν κλικ σε αυτό. Αυτό σας βοηθά στη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης και μακροπρόθεσμα θα αυξήσει και τα ποσοστά δέσμευσης ενδιαφέροντος (engagement) των επισκεπτών σας.

# 2: Μην ξεφεύγετε από το κυρίως θέμα

Αν το άρθρο σας είναι για on site seο, τότε το κοινό σας πρόκειται να είναι άνθρωποι που ψάχνουν για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας τους. Μην βάλετε εσωτερικά links για Google Adwords σ’ αυτό το άρθρο. Μην θυσιάσετε τις μετατροπές σας για χάρη των εσωτερικών links! Σκεφτείτε όπως οι εν δυνάμει πελάτες σας.

Αν ήρθαν στη σελίδα σας ψάχνοντας για να πάρουν οδηγίες και tips για το πως θα βελτιστοποιήσουν την ιστοσελίδα τους και ξαφνικά αρχίσετε να μιλάτε για το πόσο σημαντική ειναι η πληρωμένη διαφήμιση για μια ιστοσελίδα σήμερα τότε σίγουρα θα χάσετε κάποιους από το κοινό στόχο σας. Ίσως να ήθελαν να διαβάσουν το post σας και αν τους βοηθούσε και το αξιολογούσαν θετικά να το διαμοίραζαν στους φίλους τους και αυτό να σας έδινε ένα μεγάλο μέρος επισκεψιμότητας,αλλά με το να μην είστε σχετικοί τους κάνατε να έχουν αμφιβολίες. Μην ξεφεύγετε από το θέμα του άρθρου σας όταν βάζετε εσωτερικά links.

# 3: Υπάρχει κάποιο όριο στα εσωτερικά links;

Αν η σελίδα σας είναι καλογραμμένη και δομημένη σωστά, τότε δεν υπάρχει κάποιο όριο στον αριθμό των εσωτερικών links που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αρκεί το περιεχόμενο σας να είναι μεγάλου μήκους. Το περιεχόμενο μεγάλου μήκους μπορεί να είναι γεμάτο από links σε άλλες σελίδες στο site σας, απλά μην το παρακάνετε,ειδικά αν το θέμα τους είναι σχετικό με το γενικό θέμα του site σας.

Εάν οι άνθρωποι που διαβάζουν το περιεχόμενο μεγάλου μήκους σας έχουν ταυτόχρονα ανοίξει και δέκα καρτέλες  με άλλο περιεχόμενο του site σας, τότε σίγουρα έχετε κάνει καλά τη δουλειά σας! Τα πολλά ανοιχτά tabs από το site σας σε έναν αναγνώστη δείχνουν σας εμπιστεύεται και θέλει να διαβάσει περισσότερο περιεχόμενο από τον ιστότοπο σας. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε πολλά εσωτερικά links, ειδικά στο περιεχόμενο μεγάλου μήκους.

# 4: Χρησιμοποιήστε Anchor text

Εννοείται πως θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε anchor text όταν συνδέετε μεταξύ τους με links τις σελίδες σας. Το anchor text θα πει στο κοινό σας τι περίπου θα βρει στη σελίδα που τον στέλνει το link και πως αυτό θα το ωφελήσει. Αυτό είναι χρήσιμο όχι τόσο για το κοινό σας, όσο και για την Google.

# 5: Εξωτερικά Links

Το να δίνετε εξωτερικά links από το μήκος του περιεχομένου εκτός του site σας είναι απαραίτητο να γίνετε όταν θέλετε να δώσετε στον αναγνώστη σας μία βοήθεια παρέχοντας του την δυνατότητα να πλοηγηθεί σε μια εξωτερική σχετική ιστοσελίδα και να πάρει την πληροφορία που θέλει.Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζουμε την πληροφορία του κάθε άρθρου με πηγές πολύ σημαντικές κάτι που αναγνωρίζει ο επισκέπτης και ανεβαίνει η εκτίμηση του για την ιστοσελίδα μας.

On Page SEO – Σύνοψη

Θα κλείσω αυτόν τον οδηγό αναφέροντας το μόνο πράγμα που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μάθετε και να θυμάστε από αυτό το άρθρο είναι το εξής: Αν κάνετε την ιστοσελίδα σας φιλική προς το χρήστη τότε θα είναι και φιλική προς την Google και αυτό έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για τις κατατάξεις και το traffic της. Όλα τα πράγματα που ανέφερα παραπάνω βοηθούν τόσο την Google, όσο και τους χρήστες της ιστοσελίδας σας. Γράψτε το περιεχόμενό σας για ανθρώπους και όχι για τις μηχανές αναζήτησης. Να θυμάστε ότι ο στόχος του site σας είναι να σας βγάλει χρήματα και όχι μόνο να φέρει traffic από τις μηχανές αναζήτησης.

Θα προτιμούσατε να είχατε 10.000 επισκέπτες και να αγοράσει μόνο ένας από αυτούς το προϊόν σας, ή να είχατε 100 επισκέπτες και να αγόραζαν το προϊόν σας οι τέσσερις ή και περισσότεροι από αυτούς;

Αν ακολουθήσετε κάθε συμβουλή σε αυτό το άρθρο, δεν θα αποκτήσετε απλά ένα φοβερό site το οποίο θα είναι σωστά βελτιστοποιημένο, θα φορτώνει γρήγορα και θα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά μετατροπών, αλλά θα αποκτήσετε ένα site που θα κάνει τους επισκέπτες του να μιλάνε στους φίλους τους γι’ αυτό και να μοιράζονται το περιεχόμενο του. Να θυμάστε ότι αυτή η διαδικασία θα σας πάρει αρκετό χρόνο και ότι σπάνια κάποιος κάνει τα πάντα “τέλεια” όταν πρόκειται για το On Page SEO. Όλα θέλουν υπομονή,επιμονή και βελτίωση.Μπορείτε να απευθυνθείτε και σε ένα digital marketing agency όπως η SEO Dominator η οποία θα αναλάβει όλη την σκληρή δουλειά για εσάς

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμο τον οδηγό μου.

Facebooktwitter