Ενθουσιαστήκατε με τις δυνατότητες του διαδικτύου και αποφασίσατε να δημιουργήσετε την δική σας ιστοσελίδα. Παρακολουθήσατε σιγά-σιγά το όνειρό σας να πραγματοποιείται, μέχρι που ολοκληρώθηκε. Έχετε το δικό σας ιντερνετικό χώρο. «Και τώρα;» Αρκετοί πιστεύουν πως αρκεί να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός site για να γίνει γνωστό στο κοινό και να επιτύχει ο κάτοχος του τον στόχο του. Λανθασμένα βέβαια. Ο ιστότοπος θα παραμείνει αφανής για μήνες, ίσως και για πάντα, εάν δεν βοηθηθεί από το SEO.

Τι είναι το “SEO”

To SEO ιστοσελίδων είναι απαραίτητο εάν θέλετε να συνεχιστεί το όνειρό σας, να δέχεται το website σας επισκέψεις και να μιλούν όλοι για αυτό. Αν είστε νέος στο μαγικό κόσμο του internet, είναι πολύ πιθανόν να μη γνωρίζετε τι ακριβώς είναι ο όρος ‘Search Engine Optimization’ και πώς βοηθά πραγματικά τους ιστότοπους. Πρόκειται για ένα σύνολο ενεργειών βελτιστοποίησης που πραγματοποιούνται σε κάθε site, προκειμένου αυτό να προβληθεί περισσότερο και να βρεθεί σε καλή θέση στις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Yahoo, το Bing, η Google.

“On- Page” και “Off -Page” SE0

Είναι μία από τις στρατηγικές του ψηφιακού μάρκετινγκ που φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα για κάθε κάτοχο ιστοσελίδας. Τo SEO χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ένα ιστοχώρο. Δηλαδή στο “On-Page” όπου η διαδικασία βελτιστοποίησης πρέπει να διεξαχθεί στο εσωτερικό του website και στο ‘Off -Page”, όπου γίνονται διορθωτικές κινήσεις στο εξωτερικό του.

Συνεπώς, για το ‘on-page’ δημιουργείται περιεχόμενο ποιοτικό και χρήσιμο για τους αναγνώστες, γίνεται έρευνα για λέξεις-κλειδιά που τοποθετούνται προσεκτικά μέσα στο site, εξετάζεται ο αριθμός των εσωτερικών συνδέσμων και αυξάνεται εάν κριθεί απαραίτητο κλπ. Αντίστοιχα, στο off-page δημιουργούνται backlinks, γράφονται άρθρα για άλλα sites ή blogs (guest-blogging) κλπ.

‘White Hat’ και ‘Black Hat’ SEO

Είναι τόσο σημαντικό για μία ιστοσελίδα να αναρριχηθεί στα ύψη των μηχανών αναζήτησης που ορισμένες φορές οι ενέργειες της βελτιστοποίησης παραβιάζουν τους όρους χρήσης που θέτει η Google. Σε αυτή τη περίπτωση αναφερόμαστε στις πρακτικές του SEO “Black Hat’, όπου θεωρούνται αναξιόπιστες. Όποιο website προσπαθήσει να ανέλθει με αυτό το τρόπο στην πρώτη σελίδα μίας μηχανής αναζήτησης ρισκάρει να γίνει αντιληπτό και να βρεθεί στην τελευταία σελίδα.

Ενδεικτικά μερικές πρακτικές που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να μη τιμωρηθεί το website σας είναι οι ακόλουθες:

  • τοποθέτηση αόρατων συνδέσμων: Links δηλαδή που δεν είναι ορατά στους χρήστες αλλά ανιχνεύσιμα στις μηχανές αναζήτησης,
  • πληθώρα λέξεων-κλειδιών που έχει ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μη διαβάζει ένα αξιόλογο άρθρο που θα το βοηθήσει αλλά απλά μία ανούσια λίστα με keywords κλπ. Οι σωστές, ηθικές και αξιόπιστες πρακτικές για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων ονομάζονται “White Hat”.

Πώς βοηθά το SEO μία ιστοσελίδα

Το SEO, θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτουργεί σαν μία επαγγελματική κάρτα. Ας υποθέσουμε πως είστε ειδικός ψυχικής υγείας και ψάχνετε άτομα που θα σας εμπιστευτούν και θα ξεκινήσουν μαζί σας συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Στην ζωή εκτός διαδικτύου, θα τυπώνατε επαγγελματικές κάρτες και θα τις μοιράζατε σωστά; Στη ψηφιακή ζωή, αυτό το ρόλο έχει το SEO της ιστοσελίδας.

Δηλαδή, με τις κατάλληλες ενέργειες βελτιστοποίησης, θα καταφέρετε να οδηγήσετε το website σας στις υψηλές θέσεις της Google. Όταν οι άνθρωποι αναζητήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρετε, θα πληκτρολογήσουν μερικές λέξεις-κλειδιά (‘ψυχολόγος’ π.χ.) και θα δουν πρώτα-πρώτα τα καλύτερα sites με ποιοτικό περιεχόμενο, ένα από αυτά θα είναι και το δικό σας. Έτσι, εκτός από επισκέπτες είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσετε και δυνητικούς θεραπευόμενους.

Αναπόφευκτα, μία βελτιωμένη ιστοσελίδα που είναι ορατή στις μηχανές αναζήτησης, θα αποκτήσει και μεγαλύτερη διαφήμιση, χωρίς να χρειαστεί να προβείτε σε περαιτέρω διαφημιστικές καμπάνιες. Επίσης, τα αποτελέσματα είναι περισσότερο μόνιμα. Η επισκεψιμότητα του website θα υπάρξει για αρκετά χρόνια με την βοήθεια του SEO σε αντίθεση με άλλες διαφημιστικές στρατηγικές digital marketing.

Με το SEO οι κάτοχοι των ιστοσελίδων αποκτούν περισσότερους επισκέπτες/πελάτες συγκριτικά με τις PPC καμπάνιες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χρήστες εμπιστεύονται κυρίως τα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης παρά τα πληρωμένα. Ακόμη, όσο κατατάσσεται ψηλά στα αποτελέσματα το website ξεχωρίζετε από τους ανταγωνιστές σας, ενισχύεται η επωνυμία σας, η αξιοπιστία σας και αποκτάτε αφοσιωμένους αναγνώστες/πελάτες.

Ανακεφαλαιώνοντας, το SEO αποτελεί το βασικό θεμέλιο για οποιαδήποτε άλλη στρατηγική digital marketing επιλέξετε μελλοντικά για το website. Επίσης, είναι ένας πολύτιμος βοηθός για εσάς που θέλετε μία επιτυχημένη ιστοσελίδα που θα επιβιώσει στο αχανές διαδίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Call Now ButtonΚαλέστε μας τώρα