Magento ή WooCommerce; Ιδού η απορία! | SEO Dominator

By 13 Σεπτεμβρίου, 2016Μη κατηγοριοποιημένο

Magento εναντίον WooCommerce: Μονομαχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Είναι γεγονός ότι το κόστος κατασκευής eshop είναι γενικά πολύ μεγάλο. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν για την κατασκευή και “φιλοξενεία” τέτοιων sites και μάλιστα με πολύ καλά πολλές φορές αποτελέσματα. Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες πλατφόρμες του είδους είναι το Magento και το WooCommerce.

Εδώ να πούμε ότι το WooCommerce είναι στην ουσία ένα extension του WordPress που μετατρέπει ένα απλό WordPress site ή blog σε e-shop. Αν λοιπόν όπως χιλιάδες άλλοι άνθρωποι έχετε κι εσείς το δίλλημα Magento ή WooCommerce, το άρθρο μου θα σας βοηθήσει να κάνετε την επιλογή σας.

Ποια είναι τα κοινά τους σημεία;

magento-logoΠρώτα απ ‘όλα και οι δύο πλατφόρμες διατίθενται εντελώς δωρεάν. Επιπλέον, και οι δύο δωρεάν πρόσβαση στον κώδικα τον οποίο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να ενσωματώσετε στο ηλεκτρονικό κατάστημα σας. Τέλος οι δύο πλατφόρμες σας επιτρέπουν να κάνετε αλλαγές και μετατροπές σε μια σελίδα ακόμη και μετά τη δημιουργία της.

Δεύτερον, καμία από τις δύο πλατφόρμες δεν έχει κάποιο κρυμμένο κόστος ή συνδρομή στα ψιλά γράμματα της. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής και διατήρησης της σελίδας σας είναι πολύ χαμηλό. Πώς όμως βγάζουν λεφτά οι δύο αυτές πλατφόρμες; Χρεώνουν ότι θα προστεθεί στο site σας όσο αυτό θα μεγαλώνει λόγω της ανάπτυξης της επιχείρησης σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου τις μελλοντικές ανάγκες σας όταν σχεδιάζετε κάποιο site σε μία από τις δύο πλατφόρμες.

woocommerce-logoΤρίτον, τα μισά σχεδόν διαδικτυακά καταστήματα βασίζονται είτε στο Magento είτε στο WooCommerce. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για αξιόπιστες πλατφόρμες που προσφέρουν εξαιρετική ασφάλεια, καλή υποστήριξη κι εξυπηρέτηση και ισχυρά χαρακτηριστικά ειδικά σχεδιασμένα για καταστήματα web.

Τέταρτον, τόσο τα sites του Magento όσο και του WooCommerce είναι αυτο-φιλοξενούμενα (self hosted), πλήρως παραμετροποιήσιμα και εύκολα διαχειρίσιμα. Επιπλέον, έχουν ενσωματομένες λειτουργίες SEO κι επιτρέπουν την προσθήκη blog.

Οι διαφορές τους

Εγκατάσταση

Εάν δεν έχετε εμπειρία ή ιδιαίτερες ικανότητες στη κατασκευή sites ηλεκτρονικού εμπορίου, τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξετε WooCommerce. Το WooCommerce είναι στην ουσία μια επέκταση του WordPress, πράγμα που το κάνει πολύ εύκολο στη χρήση. Επιπλέον, το WooCommerce παρέχει πολλά εκπαιδευτικά βίντεο που θα σας βοηθήσουν πολύ με τη κατασκευή του site σας.

Το Magento είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους επαγγελματίες προγραμματιστές, επειδή προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ισχυρών λειτουργιών. Παρ ‘όλα αυτά, αν αποφασίσετε να προσθέσετε τυχόν πρόσθετες επεκτάσεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα σας θα δείτε αμέσως ότι το Magento δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό με τους “ερασιτέχνες” σχεδιαστές ιστοσελίδων και στο τέλος θα καταλήξετε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός προγραμματιστή ειδικού στο Magento.

Παραμετροποίηση

Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε ότι κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα χρειάζεται ένα καλό καλάθι αγορών, καλή δομή κατηγοριών και τη δυνατότητα “ανεβάσματος” πολλών προϊόντων στις σελίδες του. Αυτές οι δυνατότητες παρέχονται τόσο από το WooCommerce όσο και το Magento.

Όπως είπα και πριν, το WooCommerce είναι απλώς μια επέκταση του WordPress. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά που μπορείτε να προσθέσετε στο κατάστημα σας είναι σχετικά περιορισμένα: Μπορείτε να αναδείξετε τα προϊόντα σε εκπτώσεις, να επιστρέψετε στους πελάτες σας να τα βαθμολογήσουν.

Το Magento από την άλλη μπορεί να σας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων που θα αυξήσουν σίγουρα τις πωλήσεις σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιτρέψετε στους πελάτες σας να συγκρίνουν τα προϊόντα σας, μπορείτε να τους επιτρέψετε να χρησιμοποιούν εκπτωτικούς κωδικούς και μπορείτε να τους δώσετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πολλά και διάφορα φίλτρα για αναζητήσεις στο κατάστημά σας.

Θέματα και λειτουργίες

Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορείτε απλά να κατεβάσετε και να εφαρμόσετε στο ηλεκτρονικό κατάστημα σας. Τα περισσότερα από αυτά είναι συμβατά με οποιαδήποτε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Τόσο το Magento όσο και το WooCommerce σας επιτρέπουν να επιλέξετε οποιοδήποτε θέμα σας αρέσει και να το εφαρμόσετε εύκολα στο site σας.

Hosting

Λόγω της πολυπλοκότητας του Magento και ισχυρών λειτουργιών του, ένα site που κατασκευάζεται με αυτό απαιτεί πολύ χώρο στο δίσκο και επιβαρύνει πολύ τον server. Τα sites του WooCommerce από την άλλη, είναι πολύ πιο “ελαφριά” και γρήγορα στο φόρτωμα.

SEO

Όπως είπα και πριν, το Magento είναι πολύ βαρύ και ως εκ τούτου οι σελίδες του φορτώνουν σχετικά αργά. Το WooCommerce είναι πιο γρήγορο κι ελαφρύ και μιας που η ταχύτητα φόρτωσης παίζει σημαντικό ρόλο στο SEO, μπορούμε να πούμε πως νικάει πολύ εύκολα τον αντίπαλο του σε αυτή την κατηγορία.

Τώρα που ξέρετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε πλατφόρμας μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας πιο σωστά. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σαφές όραμα για το ηλεκτρονικό κατάστημα σας, προκειμένου να μην κάνετε αλλαγή πλατφόρμας στο μέλλον.

Facebooktwitter