Συγκρίνουμε το Joomla με το WP|SEO Dominator

By 12 Σεπτεμβρίου, 2016Μη κατηγοριοποιημένο

Joomla ή WordPress?

Δείτε πως θα κάνετε την καλύτερη επιλογή για το site σας

Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει ένα site το οποίο θα το ανανεώνει με νέα posts ή προϊόντα θα πρέπει να διαλέξει μία CMS πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα το “χτίσει”. CMS σημαίνει Content Management System και στην ουσία επιτρέπει σε κάποιον να κάνε αναεώσεις στο περιεχόμενο του site του μόνος του, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται γνώσεις web design ή τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη κατασκευή eshop, όσο και στη δημιουργία blog.

Σήμερα οι δύο κορυφαίες πλατφόρμες του είδους είναι αναμφισβήτητα το Joomla και το WordPress. Ποια είναι όμως η καλύτερη για σας και το site που θέλετε να δημιουργήσετε; Ο οδηγός μας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε!

 1. Το WordPress έχει πολύ φιλικό interface

wordpress-logoΕννοείται πως η διαχείριση και ανανέωση ενός site και στις δύο πλατφόρμες είναι πολύ εύκολη, ωστόσο το user interface του WordPress, είναι λίγο πιο φιλικό και απλό από αυτό του Joomla. Η γραμματοσειρά του είναι μεγαλύτερη, παρέχει σχετικά λίγες επιλογές στις πρώτες φάσεις της δημιουργίας (πράγμα που δεν μπερδεύει τον χρήστη) και οι διάφορες επιλογές κι εργαλεία του είναι το πλάι της οθόνης αντί για το πάνω μέρος της, πράγμα που τις κάνει πιο εύκολες στον εντοπισμό και τη χρήση.

Όπως είπα και πριν και το Joomla είναι εύκολο στη χρήση, αλλά εκ πρώτης όψεως δεν είναι τόσο απλό και φιλικό όσο το WordPress. Πιστεύω ότι το WP είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που δεν σκαμπάζει και πολλά από πληροφορική.

2. Το Joomla έχει περισσότερες “ενσωματωμένες” δυνατότητες

Και οι δύο πλατφόρμες παρέχουν μεγάλη ελευθερία στους χρήστες για την παραμετροποίηση και διαμόρφωση της διάταξης των sites και των σελίδων τους. Ωστόσο το WordPress, παρέχει πολύ λίγες δυνατότητες “από την μάνα του” και βασίζεται πολύ στα plugins. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσθέσετε χαρακτηριστικά σε ένα WordPress πέρα από αυτά που σας επιτρέπει να του βάλετε το WordPress μόλις το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, αλλά θα πρέπει να βρείτε τα κατάλληλα Plugins. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 35,000, αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Το Joomla από την άλλη παρέχει πολύ περισσότερες ενσωματωμένες δυνατότητες και βασίζεται κυρίως στη δική του “δύναμη” και όχι στη βοήθεια των plugins. Επιπλέον τα themes και τα layouts μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες σας πολύ ευκολότερα απ’ ότι στο WordPress. Αν δεν θέλετε να βασίζεστε στα plugins, το Joomla είναι για σας.

3. Το WordPress είναι η καλύτερη επιλογή για δημιουργία blog

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το WordPress είναι πολύ καλύτερο στη δημιουργία blog από το Joomla, πράγμα πολύ λογικό δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ξεκίνησε σαν λογισμικό κατασκευής και διαχείρισης blog. Όλες οι άλλες λειτουργίες και δυνατότητες του που το κάνανε με τον καιρό μία πολύ καλή λύση για την κατασκευή και διατήρηση site ηλεκτρονικού εμπορίου, προστέθηκαν σταδιακά και στην πορεία. Με απλά λόγια, η προσθήκη λειτουργιών που σχετίζονται με blogs και blogging σε ένα WordPress site, όπως αρχείο αναρτήσεων, tags, προσθήκη σχολίων επισκεπτών κλπ, μπορεί να γίνει μέσα σε πέντε το πολύ λεπτά.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κατασκευάσετε blog και στο Joomla. Θα σας πάρει όμως πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο καθώς οι λειτουργίες που ανέφερα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν μέσω extensions και plugins.

4. Το Joomla μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα κόλπα

joomla-logoΕίναι γεγονός ότι και οι δύο πλατφόρμες έχουν σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες σε ότι αφορά τη κατασκευή site, το Joomla όμως, χάρη στα extensions και τις πολλές ενσωματωμένες δυνατότητες του, μπορεί να κάνει τη κατασκευή μοναδικών κι εντυπωσιακών ιστοσελίδων πολύ γρήγορη κι εύκολη. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να κάνει κάτι που δεν μπορεί το WordPress, απλά αν δώσουμε σε έναν ειδικό οδηγίες και απαιτήσεις για τη κατασκευή μίας εντελώς μοναδικής ιστοσελίδας (που δεν θα βασίζεται σε κάποιο template δηλαδή), του πούμε να τη δημιουργήσει χρησιμοποιώντας το Joomla και το WordPress και τον χρονομετρήσουμε, θα τελειώσει τη δουλειά του πολύ πιο γρήγορα με το Joomla.

Εννοείται πως η τελική επιλογή είναι δική σας και θα πρέπει να την κάνετε με βάση τις ανάγκες σας. Αν είστε αρχάριος και θέλετε ένα blog ή ένα απλό εμπορικό site, τότε πιστεύω ότι το WordPress είναι η καλύτερη επιλογή για σας. Αν από την άλλη θέλετε ένα πιο σύνθετο site και ξέρετε και δυο πράγματα από υπολογιστές και κατασκευή ιστοσελίδων, μάλλον σας ταιριάζει το Joomla.

Facebooktwitter