Το Digital Marketing στην Κύπρο

Τα capital controls και το internet marketing της Κύπρου

Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης που «δοκίμασε» την συνταγή των Capital Controls και προφανώς δεν την απόλαυσε καθόλου. Οι περίφημοι κεφαλαιακοί έλεγχοι δημιούργησαν πάρα πολλά προβλήματα στην οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που είχαν συνεργάτες και πελάτες στο εξωτερικό, καθώς η πληρωμή τους έπρεπε να περάσει από 40 κύματα και επιτροπές λόγω της απαγόρευσης της εξαγωγής χρήματος. Με άλλα λόγια, αν κάποιος ήθελε να πληρώσει έναν προμηθευτή του ή κάποιον συνεργάτη του στο εξωτερικό, θα έπρεπε να κάνει αίτημα σε κάποια σχετική επιτροπή και να πάρει έγκριση, ακόμη και αν επρόκειτο και για κάποιο ευτελές ποσό και όχι κάποιες χιλιάδες Ευρώ.

internet-marketing-cyprusΈνας από τους τομείς που πλήχθηκαν ήταν και αυτός του internet marketing. Οι περισσότεροι Κύπριοι επιχειρηματίες ανέθεταν την προώθηση των ιστοσελίδων και των προϊόντων τους στο διαδίκτυο σε επιχειρήσεις από το εξωτερικό, οπότε τα capital controls έκαναν πολύ δύσκολη την πληρωμή τους και οδήγησαν στην λήξη πολλών συνεργασιών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν πολλές καμπάνιες SEO στη μέση, πράγμα που θα μπορούσε να αποδειχθεί και καταστροφικό για τη διαδικτυακή παρουσία των επιχειρήσεων που επέλεξαν αυτή τη μέθοδο digital marketing. Δυσκολίες αντιμετώπισαν όμως ακόμη και οι επιχειρήσεις που επέλεξαν να χειριστούν in-house το θέμα του διαδικτυακού marketing, καθώς ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνουν πληρωμές στην Google για να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της όπως το AdWords. Τέλος, για κάποιες επιχειρήσεις κινδύνευσε ακόμη και η ίδια η διαδικτυακή τους παρουσία, καθώς είχαν αναθέσει το hosting των ιστοσελίδων τους  σε hosting services του εξωτερικού και δεν μπορούσαν να «πληρώσουν το ενοίκιο».

Εννοείται ότι με το πέρασμα του χρόνου οι περιορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν, όπως συμβαίνει και τώρα στην Ελλάδα και τα πράγματα άρχισαν να εξομαλύνονται, καθώς οι αμοιβές των υπηρεσιών hosting και internet marketing είναι λογικές και μπορούν άνετα να γίνουν με τη χρήση πιστωτικών και άλλων καρτών. Σιγά – σιγά λοιπόν το διαδικτυακό τοπίο της Κύπρου άρχισε να επανέρχεται στην κανονικότητα, ωστόσο, φαίνεται πως όλοι οι επιχειρηματίες αλλά και οι επίδοξοι επιχειρηματίες του νησιού, μάθανε ένα πολύτιμο μάθημα από αυτήν την περιπέτεια τους.

Ουδέν κακό αμιγές καλού

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και οι δυσκολίες που δημιούργησαν στις συναλλαγές με το εξωτερικό, έκαναν τους Κύπριους να καταλάβουν καλά τι σημαίνει η παροιμία «παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι και φορεμένο». Έτσι, άρχισε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ο τομέας του internet marketing στο νησί, ο οποίος μέχρι και πριν τα capital control ήταν σχεδόν αμελητέος. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να προτιμούν τους τοπικούς SEO Experts καθώς όχι μόνο γνώριζαν καλά την αγορά του τόπου τους, αλλά θα ήταν κι εύκολο να τους πληρώσουν καθώς δεν θα ίσχυαν γι’ αυτούς τόσο αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων.

Σήμερα το νησί έχει έναν πολύ υγιή και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο internet marketing, τον οποίο μάλιστα συχνά προτιμούν κι επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Εννοείται πως και πολλές επιχειρήσεις και ειδικοί SEO από την Ελλάδα έχουν στρέψει πλέον τα βλέμματα τους στην Κύπρο, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν καθόλου capital controls εκεί, σε αντίθεση με την Ελλάδα, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη του ανταγωνισμού αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται. Οι Κύπριοι επιχειρηματίες μάλιστα είναι πολύ επιθυμητοί πελάτες για τους Έλληνες  SEO και internet marketing experts, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστοι και καλοπληρωτές από τους Έλληνες που ακόμα έχουν τα προβλήματα που δημιουργούν τα capital controls και η Τρόικα.

Η ανάπτυξη του internet marketing και η παρουσία τόσων πολλών επιχειρήσεων του χώρου, μόνο οφέλη έχει για την οικονομία της Κύπρου και τους Κύπριους γενικότερα. Ο έντονος ανταγωνισμός κρατά τις τιμές σε λογικά επίπεδα, ενώ οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες marketing κάνουν ό,τι μπορούν για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών τους, καθώς αν δεν τους ικανοποιήσουν, θα είναι πολύ εύκολο να τους αντικαταστήσουν με κάποια άλλη. Επιπλέον, το internet marketing και ειδικά το SEO στην Κύπρο, δημιουργούν και πολλές θέσεις εργασίας, καθώς δεν ασχολούνται με αυτά μόνο οι ειδικοί του είδους που έχουν «σπουδάσει το θέμα», αλλά και άνθρωποι με γνώσεις και ταλέντο και σε άλλους τομείς, όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή ιστοσελίδων και η δημιουργία ή συγγραφή περιεχομένου για χρήση στο διαδίκτυο. Τέλος, ο αριθμός των επιχειρήσεων που διοργανώνουν μαθήματα και σεμινάρια πάνω στο internet marketing στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα και μάλιστα προσελκύουν πελάτες όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και απ’ όλη την Ευρώπη, τονώνοντας κι’ άλλο την οικονομία της χώρας.

Μπορεί λοιπόν τα capital controls να δημιούργησαν προβλήματα στο internet marketing της Κύπρου, αλλά βοήθησαν και τους Κύπριους να καταλάβουν ότι μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν υγιείς και επιτυχημένες επιχειρήσεις αυτού του κλάδου, έτσι ώστε να μην βασίζονται σε αυτές του εξωτερικού. Η ανάπτυξη του internet marketing που γεννήθηκε από τις ανάγκες που δημιούργησαν οι περιορισμοί κεφαλαίων, βοήθησαν κι εξακολουθούν να βοηθούν πολύ την οικονομία του νησιού.

Facebooktwitter