Σκέφτεστε εδώ και καιρό να ασχοληθείτε με το ηλεκτρονικό εμπόριο μα διστάζετε να το πραγματοποιήσετε; Κακώς! Τα e-shops ευδοκιμούν σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία έτη. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για να προχωρήσετε σε αυτό που θέλετε να κάνετε. Αν δεν γνωρίζετε ποια βήματα να ακολουθήσετε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ακολουθεί ένας οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για το πώς να στήσετε μία online επιχείρηση από την αρχή.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν την δημιουργία του e-shop

Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να είναι επιτυχημένη. Μη προβείτε στην κατασκευή του, αν πρώτα δεν έχετε ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

  • «Τι θα αγόραζα εγώ από μία επιχείρηση online;»
  • «Τι θα πουλάω;»
  • «Από πού θα προμηθεύομαι τα προϊόντα για πώληση»
  • «Ποιοι θέλω να αγοράζουν ό,τι υπάρχει στο e-shop μου;»
  • «Ποιοι θα με βοηθήσουν να στήσω το κατάστημα και να το προωθήσω περισσότερο;»
  • «Με ποιους άλλους επαγγελματίες χρειάζεται να συνεργαστώ;»

Είναι απαραίτητο να βρείτε έναν λογιστή και ένα δικηγόρο για να συνεργαστείτε πριν την έναρξη της διαδικτυακής επιχείρησης. Ο λογιστής θα σας συμβουλέψει για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε στην εφορία αλλά και για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που σχετίζεται με το αντικείμενο του, ενώ ο νομικός θα σας συμβουλέψει για την συγγραφή των όρων χρήσης στο e-shop. Απευθυνθείτε σε μία εταιρεία που παρέχει SEO για να γνωστοποιήσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο και για να σας γνωρίσουν οι πελάτες.

Επιπλέον, ερευνήστε τους ανταγωνιστές σας. Δείτε τι προϊόντα παρέχουν προς πώληση, πώς έχουν διαμορφώσει το e-shop τους, ποιοι είναι οι πελάτες τους, σε ποιο target group ανήκουν, ποιες είναι οι τιμές πώλησης, πότε και αν κάνουν εκπτώσεις κλπ.

Ιδέες για online επιχείρηση

Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές πώλησης προϊόντων σε ένα e-shop ώστε να αυξήσετε το εισόδημα σας. Σκεφτείτε ποιο είναι το αγαπημένο σας χόμπι που εξασκείτε στο ελεύθερο σας χρόνο. Αν σας αρέσει το πλέξιμο, έχετε την δυνατότητα να πουλάτε κούκλες amigurumi στο ψηφιακό κατάστημα ή οποιαδήποτε άλλη πλεκτή κατασκευή (τσάντες, πορτοφόλια, μπρελόκ, ρούχα, κασκόλ κλπ.). Αν αγαπάτε να φτιάχνετε κοσμήματα από σύρμα και ημιπολύτιμους λίθους, μπορείτε να τα πουλάτε και online.

‘Η  μπορείτε να ασχοληθείτε με τα χειροποίητα καλλυντικά, αν γνωρίζετε πώς να τα φτιάχνετε. Φανταστείτε πόσα άτομα θα θελήσουν να αγοράσουν προϊόντα ομορφιάς χωρίς χημικές ουσίες. Φυσικά, μπορείτε να αφοσιωθείτε στην πώληση βιολογικών ή άλλων προϊόντων, εάν επιλέξετε να συνεργαστείτε με κάποιο άτομο που θα σας προμηθεύει ό,τι ζητήσετε.

Εκτός από προϊόντα, μπορείτε να δημιουργήσετε μία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, μεταφέροντας την επαγγελματική σας ιδιότητα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, αν είστε καθηγητής ξένων γλωσσών, φωνητικής, ζωγραφικής ή μουσικών οργάνων μπορείτε να δημιουργήσετε βιντεομαθήματα/ tutorials και να τα προσφέρετε στο e-shop σας. Αν είστε συγγραφέας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε το δικό σας online βιβλιοπωλείο όπου οι πελάτες θα αγοράζουν τα βιβλία σας ή ένα σύνολο βίντεο-σεμιναρίων με συμβουλές για όσους θέλουν να εκδώσουν το δικό τους έργο.

Tips έναρξης ηλεκτρονικού καταστήματος

Μόλις καταλήξετε στο τι θα προσφέρετε στους πελάτες και ποια θα είναι η εργασία σας μέσω διαδικτύου, έφτασε η στιγμή να αποφασίσετε την επωνυμία της επιχείρησης. Στην συνέχεια, για να λειτουργήσει επίσημα, πρέπει να εγγραφείτε στο επαγγελματικό ή στο εμπορικό επιμελητήριο. Έπειτα, θα κάνετε δήλωση της εταιρίας στην εφορία, θα αποκτήσετε ΑΦΜ και θα την καταχωρήσετε στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο). Η ταμειακή μηχανή για την έκδοση αποδείξεων είναι απαραίτητη για την νομιμότητα του e-shop.

Επόμενο βήμα είναι η κατασκευή του online καταστήματος. Με την πρόσληψη εταιρείας ειδικών για την δημιουργία του θα γλιτώσετε αρκετό χρόνο. Η ίδια εταιρεία αργότερα, με στοχευμένες προσπάθειες διαφήμισης θα ενισχύσει την δημοτικότητα του e-shop και θα αυξήσει τους πελάτες σας.

Επιλέξτε τους τρόπους πληρωμής και συνεργαστείτε με εταιρείες Courier για να αποστέλλετε τα προϊόντα με πιο οικονομικές τιμές μεταφορικών.

Αποφύγετε τους πρώτους μήνες λειτουργίας του καταστήματος την αντικαταβολή και προτιμήστε την πληρωμή με κάρτα ή μέσω PayPal.

Προσθέστε στην online επιχείρηση υψηλής ποιότητας φωτογραφίες και μη ξεχάσετε να γράφετε λεπτομερείς περιγραφές για κάθε προϊόν. Με αυτό το τρόπο, ο πελάτης που το βλέπει, θα μπορεί να αποφασίσει αν είναι αυτό που έχει ανάγκη ή όχι. Σιγουρευτείτε πως ελέγχετε πάντα το απόθεμα και να ενημερώνετε για την διαθεσιμότητα των προϊόντων μετά από κάθε πώληση.

Ολοκληρώνοντας, αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές θα πραγματοποιήσετε το όνειρό σάς με την δημιουργία μίας ψηφιακής επιχείρησης. Όμως, μη ξεχάσετε πως χρειάζεται να διαθέσετε χρόνο, αγάπη και δουλειά για να ευημερήσει το εγχείρημα σας.

SEO Dominator: Η πιο Εξειδικευμένη Εταιρεία Προώθησης Ιστοσελίδων στην Ελλάδα

Καλέστε μας τώρα