Η Σύνδεση μεταξύ WordPress και Aσφάλειας | SEO Dominator

By 10 Σεπτεμβρίου, 2016Μη κατηγοριοποιημένο

5 απλές συμβουλές για την ασφάλεια του WordPress site σας

Το WordPress είναι σίγουρα η δημοφιλής πλατφόρμα για blogging καθώς και το πιο “πολυπληθές” σύστημα CMS στο Διαδίκτυο. Αυτές οι διακρίσεις είναι φυσικό να το κάνουν στόχο για τους πάσης φύσεως χάκερ και άλλους επιτήδειους που τη βρίσκουν με το να σπέρνουν χάος και προβλήματα στο internet.

wordpress security

Αν λοιπόν έχετε μια ιστοσελίδα στο WordPress , τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε κάποια μέτρα για την προστασία των δεδομένων σας αλλά και αυτών των επισκεπτών σας. Εδώ θα δούμε μερικές απλές συμβουλές και μέτρα ασφαλείας που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το WordPress site σας πιο ασφαλές.

Εννοείται ότι τα μέτρα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν 100% προστασία από απόπειρες πειρατείας (τέτοια προστασία δεν υπάρχει λόγω του γεγονότος ότι οι hackers και οι πειρατές αλλάζουν συνεχώς τα κόλπα και τις τεχνικές τους. Όποιος υπόσχεται τέτοια προστασία είναι απλά απατεώνας) αλλά θα σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τη πλειοψηφία των πιο συχνών τύπων επιθέσεων. Εδώ να πούμε ότι οι περισσότεροι “hackers” είναι σπασίκλες που ζουν ακόμη με τους γονείς τους και όχι άτομα σαν τον Mr. Robot. Αν σας βάλει ένας “σοβαρός” hacker στο μάτι και όχι κάποιο δεκαπεντάχρονο που έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, πιστέψτε με, κανένα από τα συνηθισμένα μέτρα ασφαλείας δε θα σας σώσει.

Αρκετά με τον πρόλογο όμως! Ας περάσουμε στα tips μας!

Να ενημερώνετε πάντα το WordPress site σας και τα plugins του

Όλα τα κύρια (core) αρχεία του WordPress site σας και όλα τα plugins του θα πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένα με τις τελευταίες εκδόσεις τους. Κάθε νέα έκδοση του WordPress και των plugin του περιέχουν σημαντικά patches ασφαλείας που “κλείνουν τρύπες” τις οποίες μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κακόβουλα άτομα. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο για έναν τυπικό hacker να χρησιμοποιήσεις αυτές τις “τρύπες” εννοείται πως είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν καθόλου! Πάντα λοιπόν να ελέγχετε για ενημερώσεις και να τις εφαρμόζετε ΑΜΕΣΑ.

Μην χρησιμοποιείτε το “admin” ως User Name

Οι περισσότεροι hackers θα υποθέσουν ότι το user name του διαχειριστή του site σας (admin user name) θα είναι απλά “admin”, μην κάνετε τη “δουλειά” τους εύκολη λοιπόν, επιβεβαιώνοντας αυτή τους την υπόθεση. Η αλλαγή admin user name μπορεί να αποτρέψει πολλές επιθέσεις από “ερασιτέχνες” του είδους, ενώ θα δυσκολέψει και τους πιο έμπειρους. Αν λοιπόν κάνετε τώρα τη δημιουργία ιστοσελίδας WordPress, απλά βάλτε κάποιο άλλο user name. Αν έχετε ήδη ένα site, μπορείτε να αλλάξετε το user name από μενού του admin. Αν σας δυσκολεύει η διαδικασία ή δεν μπορείτε να καταλάβετε πως γίνεται, ψάξτε απλά για κάποιο tutorial στο Google!

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν password όπως “password” ή “123456” είναι τεράστιος και ολοένα και αυξάνεται! Εννοείται πως τέτοιοι κωδικοί αλλά και passwords που είναι απλά κάποιες συνηθισμένες λέξεις (office για παράδειγμα) μπορούν να “σπαστούν” πολύ εύκολα ακόμη και από τον πιο ερασιτέχνη hacker! Καλό είναι λοιπόν να έχετε έναν μεγάλο κωδικό ο οποίος να αποτελείται από αριθμούς, γράμματα – κεφαλαία και μικρά – και ειδικούς χαρακτήρες, όπως το @. Επειδή αυτοί οι κωδικοί είναι λίγο δύσκολοι στην απομνημόνευση, μπορείτε να σκεφτείτε τον τίτλο του αγαπημένου σας βιβλίου, ταινίας κλπ και να χρησιμοποιήσετε μόνο τα φωνήεντα ή μόνο τα σύμφωνα του σαν κωδικό! Όσο πιο random τα γράμματα, τόσο το καλύτερο!

Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας σε δύο φάσεις

Η ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας σε δύο φάσεις για την ιστοσελίδα σας στο WordPress θα βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια της. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε Clef για να κάνετε έλεγχο ταυτότητας και εισόδου στο site σας χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο.

Σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι απαλλαγμένος από ιούς και κακόβουλο λογισμικό

Εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με κάποιο ή malware λογισμικό, τότε μπορεί πιθανός εισβολέας να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτό το κακόβουλο πρόγραμμα για να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σύνδεσής σας και να μπει στο site σας σαν κύριος, παρακάμπτοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε στον υπολογιστή σας ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς, το οποίο και θα πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένο με την τελευταία έκδοση του.

Facebooktwitter