Πως αναπτύσσετε το Ιντερνέτ στην Κύπρο

Οι Κύπριοι και το internet

Οι καιροί αλλάζουν συνεχώς όπως λέει και ο Bob Dylan κι έτσι φαίνεται πως η Κύπρος, όπως και σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, έχει πλέον μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή.

Το internet πλέον έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και χρησιμοποιείται καθημερινά από όλο και περισσότερο κόσμο για διάφορους σκοπούς, οι οποίοι και φυσικά διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία των χρηστών.Αυτό που ίσως να μην έχουμε καταλάβει, είναι το πόσο οι Κύπριοι έχουμε υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες.Σίγουρα το έχουμε κάνει σε μεγάλο βαθμό, το πόσο μεγάλος όμως είναι αυτός ο βαθμός, είναι κάτι που φαίνεται από τις πρόσφατε ειδικές μελέτες κι έρευνες.

Τεράστια ποσοστά διείσδυσης

Το πρώτο δεδομένο που μέτρησε η μελέτη ήταν το ποσοστό διείσδυσης του internet στον Κυπριακό πληθυσμό, δηλαδή το πόσοι Κύπριοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Τα νούμερα ήταν τουλάχιστον εκπληκτικά: το 75% περίπου των νοικοκυριών έχουν πλέον μία σύνδεση internet στο σπίτι τους. Το ποσοστό χρηστών του διαδικτύου στα νοικοκυριά αυτά κυμαίνεται και αυτό γύρω στο 70% που σημαίνει ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν τακτικά, σχεδόν καθημερινά το internet. Εδώ να πούμε και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών προτιμούν τις συνδέσεις dsl και VDSL για το σπίτι τους, ενώ μόλις περίπου το 10% χρησιμοποιεί για τη σύνδεση του σπιτιού του στο διαδίκτυο USB sticks και γενικά το δίκτυο data των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Πρωταθλητές οι νέοι και οι άνδρες

Όπωςιντερνέτ κύπρος ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το internet σχεδόν καθημερινά, είναι οι νέοι μέχρι 24 ετών. Το 98% των νέων χρησιμοποιεί καθημερινά το internet για δύο ώρες ή και παραπάνω.

Τα ποσοστά αυτά μειώνονται όσο αυξάνονται οι ηλικίες και φθάνουν στο κατώτερο σημείο τους στις ηλικίες 65 – 74 ετών, όπου και αγγίζουν μόλις το 23%. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το νούμερο αυτό έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, καθώς τότε άγγιζε μόλις και μετά βίας το 15%. Άνδρες και γυναίκες χρησιμοποιούν το internet σε ποσοστό 71% και 68% δίνοντας έτσι ένα προβάδισμα στους άνδρες, το οποίο έστω και μικρό είναι σταθερό.

Πρωτιά για την ενημέρωση

Αφού λοιπόν είδαμε το πόσο και ποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ας δούμε και τι κάνουμε σε αυτό. Σε ποσοστό 80%, το οποίο και φυσικά είναι τεράστιο, οι χρήστες απάντησαν ότι το χρησιμοποιούν για την ενημέρωση τους και για να μάθουν για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ακολουθούν φυσικά τα social media, τα οποία γνωρίζουν τεράστια άνθιση σε όλη την Ευρώπη καθώς το 70% των Ευρωπαίων έχει τουλάχιστον ένα λογαριασμό σε κάποιο από τα social media, με πρώτο σε δημοτικότητα φυσικά το Facebook.

Εδώ να σημειώσουμε ότι οι νεότεροι χρησιμοποιούν κυρίως το διαδίκτυο για να μαζέψουν πληροφορίες για τις εργασίες τους και για να διασκεδάσουν βλέποντας ταινίες και σειρές, ακούγοντας μουσική και παίζοντας video games.

Οι αγορές παραμένουν σταθερή αξία

Το 25% των χρηστών του διαδικτύου στη Κύπρο κάνει και αγορές online. Τι αγοράζουν; Πρώτα σε δημοτικότητα παραμένουν τα είδη ρουχισμού και τα αθλητικά είδη, καθώς το 60% των χρηστών έχουν αγοράσει κάτι από αυτά. Ακολουθεί το κλείσιμο διακοπών δηλαδή η εξεύρεση και αγορά κάποιου πακέτου διακοπών, το κλείσιμο ξενοδοχείων, η αγορά αεροπορικών και άλλων εισιτηρίων και η ενοικίαση αυτοκινήτων. Εδώ να σημειώσουμε και ότι πτώση κατά 10%, από το 34% στο 24%, παρουσιάζουν οι διαδικτυακές συναλλαγές με το Δημόσιο, δηλαδή οι πληρωμές λογαριασμών κλπ.

Το διαδίκτυο λοιπόν για τα καλά στη ζωή μας και όπως φαίνεται κάθε μέρα θα μπαίνει όλο και περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Πλησιάζουν άραγε οι μέρες που θα κάνουμε όλες τις αγορές μας και τις δουλειές μας μέσω του διαδικτύου; Μάλλον ναι!

Facebooktwitter