Ποια είναι η Χρήση του Internet στην Ελλάδα

Πόσες ώρες περνάμε στο internet οι Έλληνες;

Στην Ελλάδα συνήθως υστερούμε στην υιοθέτηση νέων πραγμάτων και τάσεων, ωστόσο φαίνεται πως δεν υστερούμε καθόλου στην χρήση νέων τεχνολογιών. Μπορεί λοιπόν το λεγόμενο «γρήγορο internet» να άργησε να έρθει στην χώρα μας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές, αλλά όταν μας ήρθε, του δώσαμε και κατάλαβε! Πλέον το internet αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, τόσο μάλιστα που ακόμη και το Κράτος το χρησιμοποιεί για να «έρθει σε επαφή μαζί μας», καθώς είναι πολλές «δουλειές», όπως η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, που πλέον γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου.

Πόσο σερφάρουν οι Έλληνες και που;

το-ίντερνετ-στην-ελλάδαΠόσο πολύ έχει διεισδύσει το internet στη ζωή μας και την κουλτούρα μας; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, παραπάνω από το 70% των Ελλήνων το χρησιμοποιεί καθημερινά, ενώ στις παιδικές ηλικίες, για ευνόητους λόγους, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 90%! ΜΕ άλλα λόγια, σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει κάποιος που χρησιμοποιεί το internet σε καθημερινή βάση. Σε ότι αφορά το χρόνο που περνάμε στο internet, οι ενήλικες αφιερώνουν περίπου δύο ώρες την ημέρα «σερφάροντας» στο διαδίκτυο, ενώ στους νέους ο μέσος όρος χρήσης είναι τρεις ώρες!

Πως περνάμε όμως τον χρόνο μας στο διαδίκτυο; Τόσο μεγάλοι όσο και παιδιά περνάνε παραπάνω από μία ώρα την ημέρα ποστάροντας και διαβάζοντας αναρτήσεις σε διάφορα social media. Ο κύριος λόγος που οι ενήλικες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι η ενημέρωση και τα social media, ενώ οι νεότεροι το προτιμούν για να βρουν πληροφορίες για το σχολείο ή τη σχολή τους, να παίξουν παιχνίδια και να δουν ταινίες ή να ακούσουν μουσική. Σε ότι αφορά τα social media, το πιο δημοφιλές είναι μακράν το Facebook, στο οποίο έχει προφίλ και το χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα παραπάνω από τι μισό του συνολικού πληθυσμού, μεγάλων και μικρών, που ασχολούνται με το internet. Σχετικά χαμηλά σε δημοτικότητα βρίσκεται το Twitter με το οποίο ασχολείται σοβαρά μόλις το 10% των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα. Την μεγαλύτερη «ανάπτυξη» πάντως παρουσιάζει το Instagram, τα ποσοστά χρηστών το οποίου ανεβαίνουν συνεχώς.

Από πού σερφάρουν οι Έλληνες;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πλειοψηφία των χρηστών δήλωσε ότι μπαίνει στο διαδίκτυο κυρίως από κινητό τηλέφωνο, είτε μέσω Wi-Fi, είτε μέσω του πακέτου σύνδεσης τους. Δεύτεροι σε δημοτικότητα βρίσκονται οι σταθεροί και φορητοί υπολογιστές, ενώ τα ποσοστά των χρηστών tablets κυμαίνονται γύρω στο 10% αλλά με ανοδικές τάσεις.

Αγοράζουμε από το διαδίκτυο;

Παρόλο που στην Ελλάδα «δεν το έχουμε πολύ» με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, τα capital controls και οι ευκολίες που προσφέρει το διαδίκτυο, φαίνεται πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πάνω από το ¼ των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα κάνουν τακτικά αγορές μέσω διαδικτύου και ο μέσος όρος κόστους των αγορών τους υπερβαίνει τα 400 Ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των χρηστών που κάνουν αγορές μέσω internet ανεβαίνουν συνέχεια και σταθερά, πράγμα που έχει κάνει πολλούς από τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς να καταλάβουν ότι το μέλλον της αγοράς βρίσκεται στο διαδίκτυο, αυτό εξηγεί και την έξαρση και την μεγάλη ανάπτυξη του internet marketing στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Πού οφείλονται αυτά τα νούμερα;

Το χαμηλό κόστος των διαδικτυακών υπηρεσιών, όπου πλέον συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο κάποιων εταιρειών, είναι αυτό που το έχει κάνει μία πολύ καλή πηγή διασκέδασης στα χρόνια της κρίσης. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η αισθητή πτώση στα τηλεοπτικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια, η οποία κι έχει στρέψει τον κόσμο στο διαδίκτυο τόσο για την ενημέρωση, όσο και για την διασκέδαση του. Είναι επίσης ένα πολύ κάλο μέσο για να ψάξει κάποιος δουλειά ή να κάνει μία έρευνα αγοράς, είτε θέλει να ενημερωθεί για τα τελευταία προϊόντα, είτε να βρει την καλύτερη τιμή. Τέλος, τόσο τα σχολεία όσο και τα Πανεπιστήμια ζητούν από μαθητές και φοιτητές να χρησιμοποιούν το internet για τις εργασίες τους.

Facebooktwitter